Octenisept спреј мајка. На газа стерилна или памукче ќе испрскаш од спрејот и ќе го намачкаш/поминеш бебуш. Кај нас имаше доста подобрување ги суши бибулиците. Педијатар ни го препорача спрејот.
Majki, bebe ima mnogu suva koza, sto preporacuvate za banjanje i mackanje? Uste nesto da si prasam, pred dve nedeli prv pat se nasmea ubavo na glas dva pati, ottogas pak samo otvara usta se smee no bez glas. Bebe e 3 meseci
Женски искуство со анемија кај бебиња? Бебе е на комбинирано, ама цица повеќе, можам ли јас нешто да пијам за да му се подобри кс? Сега за сега сме на терапија сидерал сируп.. И лошо ли е што ќе ја пропуштиме вакцината за рота?
Мамии кога го зезам или нешто изигравам се смее почесто на глас , исто и на тетин му и на тетка му се смее многу на глас почесто кога го зезаат а на таткому се смее ама не на глас, незнам зашто така .. Дали има некоја такво искуство ?
Бебе исто пиеше сидерал, со едно шишенце се среди хемоглобинот. Јас не земав ништо плус, освен пренаталните витамини што ги пијам. Ти можеш сѐ она што регулар за тебе би го земала. Иначе за рота не знам што да ти кажам, бебе тешко ја поднесе, после првата повраќаше долго време и имаше грчеви, може цел месец имаше зелена столица. После втората доза исто грчеви, зелена столица долго време ама и крв во повеќе наврати, поради што ни рекоа дека трета доза нема да ја прими.
Ние ги примивме сите вакцини по календар и покрај малку намалениот хемоглобин. Педијатарот ни рече дека тоа не е пречка за да се вакцинира бебе. Јас освен трудничките витамини, не пијам ништо друго.
Мајки поради ковид ако бебе пројави симптоми ми кажаа дека треба да ги одложиме првите вакцини за еден месец. Искуство? Што би можело да се случи ако ротата ја прими наместо на 2, на 3 месеци? Знам дека таа е со одреден рок. Што ако воопшто не ја прими?
Таа е со рок ало не ја прими тогаш нема ни да ја прими, после тоа ептен пазење бидејќи е многу лош вирусот ако го фати, нљ вујко ми малата една недела у болница заврши таа глетка што ја прави ротата од детето никад нема да ја заборавам.
Majki, planiram za dve nedeli da pocneme so probuvanje na vkusovi, pa da me upatite vie ppiskusnite sto najprvo da dadam,po kolku se dava ,kolku dena od istoto itn.Sekoj sovet e navistina dobredojden ..
Па не дека сум искусна ама да ти кажам јас како правам. Почнавме пред 2 недели. Една намирница давам 3 дена, да видам да не има реакција. Ако не и се свиѓа мешам со веќе воведена. Почнав со морков, па тиква, јаблко, банана, круша, од утре тиквичка давам. Ми остануваат после ова слива, праска и кајсија(ако најдам нема нигде), па после компир, ориз и палента, и после тоа карфиол, брокула, блитва. Се варам, освен банана и пасирам убаво, не користам блендер. Првите 5 дена едвај отвараше уста, сега веќе си јаде баш оброк, 80тина грама, ако има банана, многу и се свиѓа може и 100гр да изеде. Се се дава од сабајле, за ако има реакција да може да се реагира. Напоредно почнав после секој оброк и вода да и воведувам, пие по неколку голтки.
Fala ti mnogu , nie sme 5+ planiram 1 nedela pred da napolni 6 meseci da pocneme so vkusovi pa i jas taka ke pravam.
@Pacient srna мислам ти го користеше релаксататорот Мамаро. Да те прашам, од кога почна да го ставаш бебе во него? Моево е месец и некој ден, пробав 2-3 пати, не сака. А имам и Кика Бу релаксатор, во него седи овие 2 дена. Да не е мамарото за поголемко кога ќе е? Од кога почнавте мајки со овие тракатанци?
Ние сме 3 ++ ја ставав уште од 3 месеци ама нејќеше 5 мин и ќе вришти сега сме 3 ++ сега гураме до 30 м. Мислам дека треба време на адаптација,
Јас ја ставав од месец дена, значи вриштеше, уопште не го сакаше. После почна по 5 минути да седи едвај, накај 2 ипол месеци ама толку. Го спакував и сега на 5 ипол месеци ми текна да го извадам, да вежба рамотежа, да се тегне напред, е сега нема проблем да седи. Ама сега е баш во седечка позиција наместен и се тегне цела, рипа по него.
Мамару има newborn insert, не знам дали го имаш, можда затоа не сака да седи. Јас го немам, ама и без тоа го ставав од прв ден. Не го сакаше нешто многу ни прв ден ни десетти, ни на 3 месеци, дали 10-15 мин макс. После тоа да го не види .
Мајки дали некоја имала сличен проблем и како го решила. Ние сме 3 месеца, бебе нејке да лежи на меше а ми рекоа да ја ставам на тврдо значи доле, ама кога и да ја ставам со глевчето гњури во кебенцето, рацете ги испружува на страна у секундата и мрда со нозе и почнува да плаче. Значи не сака никако на мене ако ја ставам 5 минути на меше. Како да го решам овој проблем не знам веќе.