Мајки дали некој има искуство со испакнато папоче кај бебе. Изгледа кратко ја пресекле папочната врвка и на бебуш цел папок му е испапчен надвор, ама многу, не само топче него цел папок штрчи. Ја прашав и сестрата во болница вика може да се повлече може не, вика кај него стварно е многу испакнато. Дали сте имале вакво искуство да споделите?
На малиот мој е така, тоа е кила на папоче (ако збориме за исто). Мене ми рекоа дека најверојатно ќе се повлече до 6ти месец само. Само е важно да не смени боја. Јас и појас му купив ама подобрување има додека го носи, штом го извадиме повторно исто. Ние сме 2 месеци
Не е кила, лошо му ја пресекле папочната и папокот наместо вовлечен му е испакнат. Моето е 1 недела старо папочето е веќе паднато и вака е останато. Вака нешто, најдов слика на интернет. Кај малиот е и повеќе испакнато
Не е кила Со ова немам искуство, мислам дека не е страшно и дека со тек на време ќе се среди. Некоја членка со слично искуство нека пише
Здраво мамички, нова сум во темава и во улогата на мајка, па затоа еден тон прашања. Бебето ми е 6 дена старо, имам прашање за спиењето на грб кај новороденче. Во болница ми беше кажано без перниче и строго на грчење, ама гледам дека на грб не и е омилена позиција, почесто кемка и се буди. Колку е страшно ако ја подоставам денски малку странично да полежува? И уште едно прашање во врска со столицата, знам дека златно жолта боја е идеална, ама вчера имаше една зеленкаста, и некако како да се мачеше при какање, вечерта пак нормална столица. Од каде доаѓа оваа зеленкаста столица? Иначе од првиот ден е на цицање, и имам доволно млеко само што бебе често се уморува па еден подој треа 5-10 мин, па 10 мин дремка, па пак 5-10 мин и не знам дали е сита. Немаме уште некој ред воспоставено ама многу често е на града и памперсите секогаш полни. Има шанси да се прејадува? Ако има некоја од поискусните мами да ми одговори ќе бидам благодарна
Честитки жива и здрава да е . За спиењето, генерална препорака е нели да се стави на грб за спиење како превенција од сидс (освен ако не се сврти сама), ама ако ја надгледуваш преку ден не би требало да има проблем (ваљда). Само гледај со носот да не е в душек. Син ми ко се роди само на страна спиеше, сам се вртеше не можеше да лежи на грб, сите доктори ми рекоа да го оставам. Каката ќе мења бои и нијанси, многу не ја мисли, битно да полни пелени и да не е бела/црна/црвена. Причини за зелена столица има еден куп (не ги знам сите ѕирни ги на нет). Иначе зелена столица може да има ако и ги менуваш брзо градите при еден подој ради тоа што предното млеко има повеќе шеќери, па тоа прави побрза пасажа на цревата. Со тоа ќе има и поише гасови/грчеви, значи избегнувај. Иначе нормално е првите месец, два да немате никаков ред, да дреме на цицка цело време пошто мали се и немаат многу сила да влечат, се уморуваат и брзо заспиваат. Плус си бараат близина. Дали е сита ќе знаеш по број на мочкани/какани пелени, доколку е задоволна и не плаче макар и кратко време после подој, дури цица ја пратиш активно дека голта и ги осеќаш градите испразнети отпосле. Секако после ќе видиш и напредок на контроли. Ако се прејадува ќе бљуцка.
Честито мами, На страна и мојата спие од како е родена, прапав и на педијатар ми рече оставај ја ништо страшно. Во врска со зелената кака може да е ос разноразни причини меѓутоа викаш потешко се искакала па може и од грчевите да е зелена па се до тоа ако си ти јадела нешто зеленкасто, ако е почесто носи бебе на лекар мада к.с. ќе ти речат да праиш. Мало е и може нема доволно сила меѓутоа ако и се полни пелените не е гладноа за презаситување ако е прејадено ќе бљуцне не мј ја мисли ѕолку. Се додека спие, и има полни пелени бебе е најадено. Гладно бебе не спие.
Ви благодарам на двете за одговорите, еве вечерва баш супер се најаде сигурна сум, а пелените полни дури приметувам дека газето и е сега баш црвено, и менувам на 2-3 сати заради што неќев да ја будам ама по се изгледа почесто треба. Иначе користам жолто кремче од веледа последниве 2 дена иначе на болница дури бевме ми рекоа никакво, немало потреба. Иначе уште нешто ме мачи, често кога е будна ги криви очињата, некогаш навнатре како да си го гледа носето, некогаш странично, само едното или двете, некогаш нормално си гледа и и се прави. Дали е нормално кај новороденче или има некој проблем со очињата?
Здраво мамички, дали користите бебефон и доколку да од каде сте купиле и дали сте задоволни? Поздравчеее
Zdravo devojki,dali nekoj znae koi se simptomi za vofena kila ili preponska, kakva i da e,bebeto ima mesec, i dali e podobro da go nosam.vecer na dezurno odkolku da cekam termin. Nekako me faka panika pa ne mi se.ceka nekako iskreno za termin. Vaka da otideme uste vecer,jas mislam podobro,moze uste odma ke go vidat na eho. Nekoja da spodeli iskustvo ako imala
Јас го земав овој. Супер е само според мене единствена маана му е тоа што камерата постојано мора да е на полнач, не се полни.
Мами малово треба да го носам на вакцина (Идадија) 2+ е. Кажете ми што ми е потребно за таму (документација)?
Се надевам без книшка ќе не боцнат, сеуште не ни е средено здравственото, ни доцнат со документација (словенско осигурување имаме преку сопругот)
Zdravo, na bebusot i padna papoceto 4 tiot den odkako izlegovme od bolnica, zatvoreno i e no povece pati gledam na pampersot ili benkicata kako malce krv proteklo ili kao nesto sekret da recam taka kafeafkasto, izgelda pampersov i dopira na papocetoo i igo iritita mestoto , so mozam da stavam na papoceto preda da go postavam pampersot nekoja gazicka ili ? Pa strav mi e da ne i se zalepi da ne mozam da i go istam da raskrvari, i stavam samo pudra bekutan na mestoto
zdravo mamicki, dali ima nekoja majka sto vo skoro vreme se porodila vo sante, sto ste primile bcg vakcina, bidejki jas sekoj den se javuvam i istata prikazna.
Памперсот треба да го подвиткаш да не допира на папочето додека не зарасне добро. Чисти го со хидроген и ставај беонацин прашоче, никако бекутан пудра.