Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. glisa

glisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    219
    Допаѓања:
    160
    Zosto ne se preporacuva becutanot ?do pred da i padne stavav alkohol 70% i pudrava sega samo pudrata , a zosto ne becutanot ne pomaga ?

2. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.074
    Допаѓања:
    18.261
    А кој ви предложил пудра бекутан да ставате, ова прв пат слушам. Препорака од педијатар е 3%хидроген да изврие убаво во папочето па да се исуши и после банеоцин прашоче како што пишала членката погоре. И секако подвиткана пелена дур се среди.

На tina2018, TanyaClover, Bremena и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    5.962
    ти пишале и други. памперсот треба да се подвиткува додека не зарасне убаво папочето. додека не падне се чисти со 70 посто алкохол. а кај вас пошо е паднато ќе си земеш хидроген 3% и два пати во денот насабајле и навечер ќе ставаш хидроген и со стерилна газа ако има лигаво или со стапчиња за уши да го исчистиш убаво па банеоцин прашок. не знам кој ти кажал да ставаш бекутан пудра :?:

На TanyaClover и Tiny Love им се допаѓа ова.
  4. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.217
    Допаѓања:
    5.773
    Не е препорачливо да се користи талк за бебиња, без разлика дали е Бекутан или некој друг бренд. Викаш дека плус ти крвари, ти дали на твоја рана би ставила Бекутан или ќе гледаш да е чисто и дезинфицирано? Паѓањето настанало од алкохолот, а не од пудрата. Сепак твоја е одлуката дали ќе продолжиш да ставаш Бекутан пудра или ќе го третираш папочето со хидроген и банеоцин прашоче.

5. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    Мамички да ве прашам дали некоја вакцинирала дете со вакцина на два месеци во ремедика и дали се наплатува? Да знам дали таму може пошо таму се породив или во диспанзер да си одам бесплатно

6. Ане.

Ане. Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2021
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    1.564
    Јас се породив таму пред месец ипол, вакцината ја примивме додека бевме во болница

7. glisa

glisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    219
    Допаѓања:
    160
    Pedijatarot sto ne ispusti i za prvoto i za ova isto ni kaza , otkako padne samo pudra da se stava

8. glisa

glisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    219
    Допаѓања:
    160
    Ne krvari obilno zato rekov ko kafeavkssto ima na pampersot ili benkicata, ne e otvoreno papoceto ne stavam na otvoreno pudra

9. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.217
    Допаѓања:
    5.773
    Крвари доволно за да се направи инфекција. Прв пат слушам некој да советува да се става Бекутан пудра на папоче. Штом има крвав исцедок треба соодветно да се третира, можно е да треба да се направи и лапизација. Истото што ти го кажав јас ти го кажаа и други членки, за подвиткување на пелена, за чистење со хидроген.

На TanyaClover, Bubi*2 и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  10. Dioora

Dioora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2014
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    311
    Мајки, син ми 3 месеци, многу сака во раце да се држи. Релаксатор многу малку поседува и тоа ептен ако е расположен. Резмислував да опцијата кенгур, ама немам искуство. Ми треба за по дома. Од сабајле сум сама со него и ретко кога можам да завршам нешто по дома. Машина за садови редам со саати а не па да подрасчистам или нешто да зготвам. Со една рака неможам, ми тежи, скоро 7кг е.
    Мислите ли дека би ми завршил кенгур работа?

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Dioora

Dioora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2014
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    311
    Исто и нас рано ни падна папочето и оставаше крвави траги еден период од можеби 5/6 дена. Убаво чистев со хидроген и ставав неомицин прашоче. Исто и витамините к1 се многу важни. За некој ден се среди.

На tina2018, Bubi*2 и Tiny Love им се допаѓа ова.
  12. glisa

glisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    219
    Допаѓања:
    160
    Ce dotrcam do apteka da gi zemam ovie so mi pisaa clenkite pogore pa ce tretiram so niv...

На TanyaClover, marijamarkoska, Bubi*2 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.074
    Допаѓања:
    18.261
    Не знам за кој педијатар станува збор ама ова што ти кажал е многу чудно. Некогаш повеќе ќе научиш тука на форумот од искуство на мајките. Да се надоврзам како плус со третирањето, нас кога ни крвареше како што опишуваш педијатарот ни зголеми доза на Д3 и К1. Два дена да пие по два пати дневно.

На tina2018, TanyaClover, glisa и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2020
    Пораки:
    1.275
    Допаѓања:
    9.312
    Во Ремедика боцкаат само со првите две, додека е во болница и онаа после една недела. После мајка си одиш со локална поликлиника. Не се даваат вакцините на приватно. Мислам дека имаш и ливче со вакцинален календар и баш педијатар Марина ни потенцираше дека останатите вакцини во локална поликлиника.

На TanyaClover и zverkica им се допаѓа ова.
  15. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.067
    Допаѓања:
    4.944
    И мене ме интересира ова, истово си го мислев:D ама не знам дали е паметно. Ние сме 2м, дали се скокови, грчеви, гасови веќе не знам, ама и спие во раце не па будна да се заигра, ептен малку. Ако земеш кажи дали вреди :D

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    Знам дека така рече Марина ама ме збуни кога ми закажа следен преглед на крајна месец ми рече тогаш има и вакцини таман ќе ти направам к.с и вакцина истиот ден, па викам да не почнале да боцкаат и кај нив а не прашав за цена, фала ти на одговор мајка

17. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.244
    Допаѓања:
    10.747
    Ќерка ми имаше еден период баш околу 2 месеци, тогаш и беа грчевите 2 недели, исто во раце само се смируваше.
    Купивме кенгур и вршеше работа, да одмориш раце дефинитивно.
    Е сеа го кориатевме 2 3 недели само, ене го сега спакуван си е.
    Јас би ви рекла да си земете.

На tina2018, Dioora и Mucika им се допаѓа ова.
  18. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.061
    Која е таа после една недела, мпјата прими само бсж и рота прва и таа во ноџе што ја ставаат на 2 месеца

19. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.217
    Допаѓања:
    5.773
    БСЖ ја боцкаат во Ремедика после една недела.

На Noranora му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.061
    Ааа во ред, се збунив, фала :D