На мајчино е, се надевам дека не сум направила грешка што не давав омега 2 недели, ортопедот ми кажа немамо потреба а со педијатарот не се консутирав. На мене ми ги зголемија д3 дека ребренцата и биле послаби и ме искара дека на под не ја многу ставав
Не си направила грешка, не е ништо страшно. Сега земи си давај и готово, а за на под ставај ја почесто. Јас ја ставам од две недели кога имаше иако на почеток плачеше многу после се навикна.
не, во ортоплус ја носев кај Ласко, кај Антоније немаше термини. се мислев и за Маја, ама се одлучив за овде, се консултирав и со педијатарот во Систина за д3то, те и кажав дека сме го зголемиле, рече нема штета
Од 3м давам и јас д3 и д3 со омега по препорака на ортопед, но д3 треба да прекинам да давам во јули месец и ќе продолжиме само со д3 омега.
дали подава рачиња? мислам тука ни се нас бебињата, 2 ипол месеци е мојата , почнав на подлога да ја ставам на земја и имаме бејби џим ги гледа тие ама некако не покажува интерес да се подаде може рано е не знам кога треба да почнат, а и на стомак не сака да седи или нервозира или си легнува
Ние сме 3++ и почна да подава рачиња од 3 месеци а на стомак се вртеше од 2 Такада кога ќе е спремна тогаш. До 3 месеци не беше воопшто заинтересирана за играчки.
Рано е уште да подава рачиња после 3 месеца од прилика мислам ќе почне. Синко е 3 месеца на бејби џим лежи ги гледа тие што му висат ама рачиња уште не подава. Педијатарот сега кога бевме на контрола ни кажа да почнеме да му подаваме играчиња и да му ги ставаме во рака за да почне почесто да ги држи дланките отворени да не му се само во бокс позиција стегнати. Па по таа аналогија мислам дека тек после 3 месеца би почнале со подавање раце. За на стомак исто плаче кога ќе го ставам ама сега почнав иако плаче да го оставам. Да се научи да се врти од стомак на грб. Инаку абер нема за вртење ни вака ни обратно ама пак и не го форсирам многу кога ќе му дојде ќе се заврти.
исто и мојата нема абер за вртење, рачињата исто ги држи во бокс, ако и ставам нешто во рака го држи да.. чисто ме интересираше совети од други мајки што како да ја вежбам иначе не ја форсирам за ништо кога почне тогаш... една другарка баш ми прати видео синот што е постар од ќерка ми 3 недели гледам се подава по тие од бејби џимот, ама па кога ќе размислам он има полни три месеци, а исто гледам овде мајки што пишуваат дека им се вртат , мојата не покажува некои знаци, само во позиција на грб веќе премногу прета и крева ноџиња и се поместува... најверојатно сите деца различно само ориентационо да имам претстава ме интересираше
Не ич не се подава, ги загледува повеќе од претходно, ама не и се тие толку интересни, оноа над креветче што и врти по 40 мин ја држи заиграна. Рачињата уште во бокс ги чува и ставам тропалчиња онакви за гризење пошто пика раце во уста ама не и текнува да си фати и да си го однесе сама. Инаку читав демек да им го отвориш рачето да и поминуваш на дланката тоа ќе ги стимулирало. На меше на почеток кенкаше ама јас поголем инат сум изгледа и сега кога и да ја ставам на меше јас легнувам до нејзе и со тропалки и тропам и зборам па така гледам повеќе седи кога сум и на нејзина висина, иначе се од горе и бев. Ставај ја ако треба почесто и пократко ќе се извежба нема да кенка после. А за вртење еднаш два пати по грешка од стомак на грб се сврти, сега пробувам од грб на стомак да ја свртам ама рацете не знае да си ги намести, ама па тие вежби не ми рекле да ги правам па претпоставувам и рано е. Друга вежба што ми рекле е да ја креваш за раце до седечка позиција, и не ја правев редовно клацкаше на сите страни, одма се приметува сега кога почнав по често.
Бебе е 1 месец. На главата сега забележав дека му се појавило како мало ситно топче во сина/индиго боја. Што може да биде тоа? Се исплашив искрено…
Tocno taka, jas ne sum vo MK odev ovde kaj osteopad mi reche so maslo da i gi masiram racinjata neznam bas kako da objasnam kako da i gi otvaram prstinjata taka so maslo i toa go pravev 2-3,dena ima mnogu efekt sega i se poopusteni i fakja poveke so niv gi drzi otvoreni.
Мајки што сте правеле скрининг за слух, кога го правевте на која возраст и што поточно се прави. Дали се гледа само дали бебето слуша или и колку слуша?