Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Tea SK

Tea SK Популарен член

Јас ги сменив кога и појачаа доза. Прашав педијататот ми рече или 4 капки Пливит Д или 1 бејбитол и 3 капки или 2 Пливит, незз како беше точно. Бејбитол омега продолжив, а витамин д Пливит.
    Вашава докторка ваљда зима процент, ради тоа рекла обавезно. Витамин Д е витамин Д, дал бејбитол, дал пливит, дал вигантол.

2. Lilijan7

Lilijan7 Истакнат член

Фрезидерм маслото за теменица е 400 ден. Деновиве мислам дека има и попуст на фрезидерм во Зегин. Нас тоа ни помогна за теменица (и секако нежно чешлање со бебешкото чешалче со запци). Мачкаш пола саат до саат пред бањање и после го миеш бебето со козметиката која стандард си ја користиш.

3. Noranora

Noranora Истакнат член

Почитувана, Чајот од коморач можете да го најдете во аптеките на Еурофарм. Со сигурност во моментов го има во Еурофарм Разловечко (спроти ГТЦ деноноќната аптека), во Еурофарм Веро (Тафталиџе и Џамбо). Но секако може да се најде и во другите аптеки

4. Sonchulka

Sonchulka Истакнат член

Јас давам чист вигантол 2 капки директно во уста и плус бебјитол чиста омега со дха (без д3)
    Можеш вигантол ама педијатар или ортопед да одреди доза. Мене ми ги донесоа од бугарија по 3 лева се.

5. Honny

Honny Истакнат член

Добро да прашам бебе од месец дена повеќе будно него заспано, ноќе еднаш 3 сати и дење еднаш 3 сати врзува сон максимум. Се друго нишаш, доиш и занимаваш сат ипол два, за да спие пола сат и тоа в раце ако ја оставиш се буди за 2 минути. Знам има грчеви ама толку неспиење а толку мало бебе не знам. Да е скок ќе поминеше ова трае од 10 дена кога имаше. Дајте утеха што може да е, толку чувствително бебе на сон немам видено, раце ми паднаа и не заспива и не. Или јас не знам да го заспијам еве незнам.

Last edited: Mar 4, 2022
  6. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

до бебето е, мојата е таква не спие по цел ден уште кога беше една недела седи будна по 12 саати, или дремнува по 10 мин, неколку пати цел ден е будна... ја прашував педијатри дали е нормално ми рекоа такво си е детето, буквално навечер и се црвени очите од што седи цел ден, еве ја три месеци е веќе и уште си е таква цел ден се занимаваме, ама па ноќите си ги преспива дури понекогаш и цели ноќи не се буди за цицање, си фативме таков ред. се осеќам како големо дете да имам, а не бебе од 3 месеци

LiquidLuna and Honny like this.
  7. zverkica

zverkica Популарен член

Фала ти мила одам после да го купам и да пробаме, секој ден ли миеш коса на бебе и мачкаш уље?

8. matilda258

matilda258 Истакнат член

И мојата исто по цел ден будна, цел саат ја нишкам за да дремне 10 мин хорор ни е спиењето еве 2 месеци нсправи и уште си е таква, по цели денови во раце

RAK91 and Honny like this.
  9. Kaja991

Kaja991 Истакнат член

Ista beshe I mojata.. 8 meseci e uste ne spie denje, 10 - 15 minuti.. Bara samo guskanje I igranje nikako podaleku od nea.. Mozi ke smeni koga ke pominat grcevite.. A toj period mene mi spiese samo v race, ili ke ja zaspiev ja stavav v kolicka I vozev niz doma...

Honny likes this.
  10. Honny

Honny Истакнат член

И уште кога ќе ми речат не ја учи в раце(facepalm) дете од 10 дена маки мачи од грчеви и неспиење по цели денови и треба јас да го ставам во креветче и да го оставам да се челичи да плаче или како мислат!?

IRBBB, RAK91, matilda258 and 5 others like this.
  11. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

не ги слушај , на толку мало бебе му требаш и уживај гушкај си го бебуш и мене така ми зборат ме вадат од такт

Honny, matilda258, bubabuba and 2 others like this.
  12. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

"Не се приврзувај за него и не му дозволувај да се приврзува за тебе. " Море по еден шамар на сите шо неповикани делат совети. Мало бебе знае само за мама и само мама му треба. Ќе се гушкате, ќе се нишкате, ќе ручка и сѐ ќе мине.
    И моето беше ист случај, и сега еве го 6 мес уште си е лепенка. Едвај знае некогаш да заспие во количка додека се вози. Инаку е постојано во раци. Ќе спие само на цицка и никако другчие. Ако се тргнам, во секундата ме осеќа и се буди. Поарно нема да се помрднам пола саат, саат, барем да се наспие.

IRBBB, Kaja991, Mom's_life and 4 others like this.
  13. matilda258

matilda258 Истакнат член

Ете сум, значи ова ќе си продужи
    Ја нишам да заспие, ја чекам да се задлабочи, ја оставам во креветче и оп одма очи толкави не е можно само во раце спие преку ден и тоа се кратки дремки

nevermet18 and Honny like this.
  14. matilda258

matilda258 Истакнат член

Истите муабети вртат значи, остави ја ќе се научи, Молим??!! Кај ја гледам каква мака има па уште и да не ја гушнам
    На крајот на краиштата еднаш е бебе и никад нема да се врати ова време ❤️

15. Lilijan7

Lilijan7 Истакнат член

Не мора секој ден. Јас 2-3 пати неделно му ставав од маслото и му миев коса на бебе.

zverkica likes this.
  16. Capricorn Taurus

Capricorn Taurus Форумски идол

Нашите се иста возраст значи. Исто се лигави веќе 2 недели и рачињата почна да ги става во уста. Кога сме кај спиењето промената кај неа е обратна. Две ноќи по ред спие од 9 до 4 без да се разбуди тое се 6-7 саати. Значи почна да препознава ноќ и да ствара рутина. Веќе неколку недели убаво спие навечер, ме буди само за цицање 15 минути активно цица и продолжува со спиење. Пресреќна сум за ова. Првите 2 месеци беше хорор. Плачка голема. Ноќе се будеше и плачеше по 2 саати. Сите методи ги пробав, раце ми паднаа, дури ме депримираше. Ама ете се среди. Сега си има по некоја епизода на плачење особено приквечер ама далеку од тоа што беше. Син ми пример воопшто не плачеше и ова со ќерка ми ми дојде како голем шок.
    Инаку имаше малку теменица и се изгуби. Ја бањам со еуцерин, ја мачкав со масло од чико и ја чешлав со четчето за бебе и си исчезна. Ме чуди што викате дека има миризба. Воопшто не и мирисаше лошо главчето само корупки имаше над челото :?:

tina2018 likes this.
  17. Capricorn Taurus

Capricorn Taurus Форумски идол

Инаку околу гушкањето, не знам со какви луѓе сте опколени. Оддамна е напуштено размислувањето да се оставаат бебињата кога плачат. Напротив и психолози и педијатри викаат дека со гушкање им се стимулираат одредени центри во мозокот кои кај деца пример од дом без родители остануваат не развиени или недоволно развиени.
    Мене никој од мојата околина не ми кажал такво нешто. Ако е тоа вистина дека така ви викаат, размислете со какви луѓе сте опколени и бирајте ;)

Oneo, tina2018, nevermet18 and 3 others like this.
  18. Honny

Honny Истакнат член

Кога почнаа бебињата да ви се смешкаат? Моето е месец и некој ден и во сон си се смешка понекогаш и ептен ми е :l: и со душа ја чекам кога и зборувам или ја задавам да ми се насмее. Мислам ќе ми биде момент за памтење, првата насмевка упатена на мама :inlove:

19. Honny

Honny Истакнат член

Обично постарите ми прокоментираа на таа тема и една другарка што ептен и се погоди мирно и спанко бебето од раѓање, па она тврдеше дека така го воспитала:wasntme: мхм да

20. Kaja991

Kaja991 Истакнат член

Neka kazi kako go vospitala haha, cel den se macam da ja zaspijam, setam niz soba, skokam na krevet I mi se placi od so ne sum odmorena I nemozam Eden rucek da napram, a cistenjeto mi e da ja cuva nekoj a da me gleda mene ii da brisam I metam so brzina na svetlinata. Barem 1 dremka da imase podolga poke ne I baram ama to e takvi ni se bebinjata da ne propustat nesto..

matilda258, nevermet18 and Honny like this.