Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Популарен член

Од одма, така и спие, антирефлукс положба,, заради давење со млеко во болница.

S.o.F.i, Razvigorec and tina2018 like this.
  2. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Исти сме.
    Шо вика педијатарот, чаре?

3. Noranora

Noranora Истакнат член

Може ли слика да ми пратиш макар и во приватна порака како тоа изгледа бидејќи мојава количка нема агол од 45 степени па д аја понаместам некако. Фала

tina2018 likes this.
  4. tina2018

tina2018 Популарен член

Во креветче исто така спие? Во болница креветчињата им беа под агол, ама дома не знам како да го наместам. Таму повраќање, дома не, ама сигурно е подобро така под агол.

5. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Стави нешто под душекот најгоре за да добиеш агол.

Knizhevnik11, tina2018 and Tiny Love like this.
  6. Tea SK

Tea SK Форумски идол

Уффф размонтирана ми е зимската количка, земавме летна.
    Ако успеам вака текстуално да ти објаснам. На Кика Бу ја имаме Дарлинг, самата корпа, се прави во седиште. Прво од страните се стиска да се навали корпата и така се закочува. После одоздола, на самата корпа има 3 каиши. Тие се затегаат под агол и има едно како железно, тоа се крева како за потпора под кој агол сакаш.
    Ваљда нешто ти разјаснив колку толку :$

Noranora likes this.
  7. Noranora

Noranora Истакнат член

Да да фалааааа

8. Ann.

Ann. Истакнат член

Здраво мајки, на син ми постојано му се појавува црвенило на лицето и му е суво и рапаво и постојано се чеша и е нервозен. Мачкам со мустела стелатопиа, поминува но повторно се појавува. И исто во главчето му се прават како корупчина и кога ќе му ги исчистам му е местото како влажно. Ќе ставам слики. Бевме на педијатар, немало ништо. Се нервирам пошто постојано се чеша и е нервозен, не знам како да му помогнам. Некои совети..? 20220314_150135.jpg 20220311_103534.jpg

9. Сара Лав

Сара Лав Истакнат член

За корупките на главчето само редовно чешлање по неколку пати на ден и кога го бањате со ракавица ќе му ја миете/триете главата да паѓа тој сувиот слој. И јас му ја мачкам главата со крема на Веледа преку косичката. Јас од старт правам така по совет од мајка ми и до сега не се направиле корупки, а редовно на секое чешлање му паѓа тој сувиот дел. За другото немам искуство, му се појавуваат и кај моето бубулички и малку црвено ама му го мијам со вода и го мачкам со крема на Веледа и се смирува, инаку не го чеша. Поздрав

Ann. likes this.
  10. Hippie

Hippie Истакнат член

Јас и се жалам дека слабо пие, она ми вика супер си е да не пие млеко нема ни толку да напредува...Никој не нѐ сфака.

11. Emaema

Emaema Истакнат член

Мајка атопичен дерматит е тоа,исти сме и ние

IRBBB, Ann. and Anaroz1 like this.
  12. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

ова на лицето е атопичен дерматит, ја по препорака од овде од форумот земав биодерма атодерм, со неколку мачкања се среди.

Ann. likes this.
  13. Noranora

Noranora Истакнат член

Атопичен е.
    Нас ни дадоа биодерма и бањање на секој 2 дена пошто топлата вода суши уште толку и мустела за бањање и фрош сензитив зелениот за перење.

Ann. likes this.
  14. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Majki bebe e 5 ipol meseci si spiese nokje od 19 nekade do kaj 1-2 po polnokj, piese mlekce shto se vika poluzaspana i prodolzuvase do 6 sabajle. Preku den imase 3-4 dremki po 30-45min, Vcera i denes ako zabelezuvate na tabelata ovaa poslednata dremka i e po 4-5h i bas se cudam kako moze tolku da spie. Vcera vese ok si zaspa pak nakaj 21-22 i si terase taka so edno budenje denes ke vidime kako ke bide imam uplav da ne pocne nokje da ne spie oti jas sum teshla spanka kako ke izdrzuvame neznam a pomosh nemam nikakva hahah. Dali ima nekoj vakvo iskustvo i nakade odi ova spienje po 4-5h ?

Attached Files:

15. Ann.

Ann. Истакнат член

@Сара Лав @Emaema @Anaroz1 @Noranora Ви благодарам мајки, ќе земам биодерма, се надевам ќе помогне, за корупките на главчето зедов мустела пена за таа намена и ракавица за триење. Поздрав :)

Сара Лав and Noranora like this.
  16. IRBBB

IRBBB Форумски идол

На лиценцето е атопичен дерматит и и јас би ти препорачала биодерма интензив и маслена купка и лосион, а за темениците можиш да пробаш да ги омекниш со мачкање на бебешко масло саат-два пред капење и додека го капиш да го истриеш нежно со ракавицата или со бебешка четка за коса.
    А педијатарот.. :x

Razvigorec and Ann. like this.
  17. Ann.

Ann. Истакнат член

За темениците ќе пробам со мустела пената, а после ќе земам и биодерма, се надевам ќе му помогне, ќе биде посмирен. Ти благодарам :)
    За педијатарот немам коментар.

18. TanyaClover

TanyaClover Истакнат член

Мами од кога почнавте вашите малечки да ги ставате во полулежечка односно под агол од 45 степени. Ние сме 3++, вчера бевме на ортопед, се е супер и ни закажа контрола на 6ипол месеци, а за во меѓувреме не ми даде совети конкретно за ова, а јас од толку прашања што имав на ова скроз заборавив.
    Некако наредната контрола ми е многу далеку, мислев дека ќе имаме барем уште една пред да почне да седи.

Passionfruit likes this.
  19. Mucika

Mucika Популарен член

Педијатарот ми рече од 4 месеци. Ортопедот на 2 месеци во извештајот напиша да се става под 45 ст. Мојата е 3м ако ми покаже знаци дека може и порано пред 4м ќе ја ставам и порано.

TanyaClover likes this.
  20. TanyaClover

TanyaClover Истакнат член

И мене педијатарот истото ми го кажа од 4м. Моево како да ми дава знаци, па ќе видиме, ќе почекам до 4м.