Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. WindyWind

WindyWind Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2014
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    120
    Jas mojata ja zedov od Filip vo pazarot

2. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.067
    Допаѓања:
    4.942
    И мене 2ца педијатри ми рекоа од 5 месеци да почнеме со вкусови. Исто дуплирана тежина, 7400 на 3 ипол месеци. Ми вика таман кај 5 да се почне со вкусови на 6 месеци да се воведе оброк, касно е на 7. Па не знам кога треба да има воведено оброк? И колку тоа долго се пробуваат вкусови пред да се воведе оброк? Баш пиши како ќе ти кажат кога ќе почнете.

На Razvigorec му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.479
    Допаѓања:
    17.360
    92F4B3C6-9B72-4C76-A688-B20B2BA74E3A.png
    Не би мачкала ништо бидејќи ги става рацете во уста, ептен ракавички или евентуално како овие на сликата.

На bubabuba му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Nisto ne mu e ne se sekiraj. Mojata a zdrigne pocinjase da ika...i ne ika od ladno nego deka e bebe

На Anaroz1 и pamelche им се допаѓа ова.
  5. dafe993

dafe993 Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    576
    Допаѓања:
    16.254
    Здраво мамички.. не знам во која тема да го сместам прашањето па затоа овде.. Бебето ми е три недели, се роди со црвенило на двата очни капаци.. Докторите велат не е белег, ќе се повлече со тек на време, ама сеуште си е исто не е почнало да избледува. Дали некоја од вас се има соочено со вакво нешто и дали вистина ќе избледе?

6. Marmarin

Marmarin Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.077
    Допаѓања:
    14.718
    Двете мои деца се родени со такво црвенило на челото, вратот и очните капаци. Нема ни да заприметиш кога се повлекле, не се секирај.

На dafe993 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Asher

Asher Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2021
    Пораки:
    235
    Допаѓања:
    295
    Треба време ќе се изгубат. Не се секирај. Внука ми и првата ќеркичка имаа се изгубија ама не памтам кога точно. Сега и бебуш има чекаме да се изгубат.

8. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.596
    Допаѓања:
    33.710
    Мојата имаше помеѓу очињата многу црвено, сега и е скоро избледено, 4 месеци е.

9. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    Мајки, во коритцето имам седалка за бебе, ама веќе почнува да му биде тесно за бањање,му маваат ноџињата во коритцето кога е седнат. Дајте идеја како да го бањаме, како вие ги ставате бебињата во коритцето?

10. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Rano e,toa do godina dena ke se povlekuva nw se sekiraj niso ne e

11. Dea85

Dea85 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    372
    Допаѓања:
    272
    Mamicki, malovo mi e mnogu malo taze porodena pred 4 dena Pa me interesira kako bea vasite malecki toj period.Po kolku mleko im davavte?
    Spie, i samo saka da spie, ima period koa celo mleko ke go ispie ima i koga se molime po cel saat .

12. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.235
    Допаѓања:
    10.726
    Колкаво е бебе? Го држи главчето?
    Јас од кога почна главче да држи во туш ја бањам. Ни да се замараш корито полнење, па раскревање. Вака за 2 мин е готова.

13. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Мајки, имам една дилема. Малово многу ми качува килажа. Родено 2550, излеговме од болница со 2330, првиот месец качи скоро 1300. Сега еве го пак 900 грама за 19 дена, значи и втор месец ќе биде накај 1400. Докторката ми вика многу е разјаден, ќе му се прошири мешето и цревата, не му давај на помалку од 3 саати, а он само 2 пати во деноноќие издржува три саати кога ептен ќе се успие инаку рика вришти на 2.5 саати, неутешно, пурпурна боја дури му добива лицето, нема шанси да го смириш со цуцла или да му одвлечеш внимание. На ексклузивно доење сме.

не знам што да правам, не сум имала ваков “проблем”, ќерка ми не качуваше повеќе од 700 грама месечно. Ама овој очигледно е јадач. Не е вака нешто многу дебел да речеш, 4650 (за една недела прави два месеци), има обравчиња и свивки на бутчињата, меки рачиња и меше ама ме загрижи коментарот на докторката, на двете контроли потенцираше многу јаде, ќе му се рашират цревата. Што можам да направам? Мал е за да го залажувам со чајчиња и водичка…

14. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.217
    Допаѓања:
    5.773
    Подобро нека си цица отколку да го полниш со вода и чај.

На tina2018 и Kaja991 им се допаѓа ова.
  15. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.932
    (facepalm) Браво за матичната.
    Бебе на мајчино млеко се храни кога и да посака и колку и да сака. Прв пат слушам за рестрикции на мајчино млеко за бебе од два месеци. Бебе кое е само на доење никогаш не може да има вишок на кг додека е само на доење.
    Друг е случајот за тие што се на АД.
    Посебно повеќе качуваат бебиња со помала родилна тежина, за до 6ти месец да ги стигнат врсниците. Ти треба да си пресреќна што твоето бебе напредува одлично.
    Како пример ќе ти кажам и ќерка ми првиот месец качи 1.500, вториот 1.300.
    Јас би го сменила педијатарот.
    Ужас

Едит: ќерка ми е моментално 5 години и е кожа и коски, значи желудникот не и се проширил :D

Последна измена: 26 март 2022
    На tina2018, Ani93, Kaja991 и 8 други им се допаѓа ова.
  16. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.067
    Допаѓања:
    4.942
    Првиот месец 1500 качи, ваква страшна приказна за ширење на црева стомак не ми кажаа. Ми рече па и подобро повеќе одколку помалку. Но, имаше логика што ми кажа дека вриштењето, плачењето да и е од прејадување кои доплнително влијаат на грчеви, а јас мислејќи дека е гладна да и форсирав јадење. И така почнав поретко да нудам, т.е. кога плаче да знам дека плаче од меше, а не за јадење. Пошто толкаво бебе, толку кг и толку често да јаде гладно не е сигурно. Последна контрола на 3м 900гр беше плус. Така да лапачка си е ама почна да намалува. На екслузивно доење е. Инаку доените буцки бебиња немаат предиспозиција за дебелина понатака и баш и заради фактот што е на доење не се позамара докторката за многуте кг.

На tina2018 и EvieBabe им се допаѓа ова.
  17. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.067
    Допаѓања:
    4.942
    Како ја бањаш во туш од колку месеци? Зар и таму ќе се кичмиме :sweat:

18. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    3 месеци сме, уште не ја држи 100 %, уште му се клати не е баш стабилен за под туш па затоа коритце уште користиме

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.932
    На иста мака сме (facepalm)
    Исто 3 месеци е и колку што се сеќавам од поголемата ќерка изгледа ќе се помачиме дури да почни да седи. Со неа исто имавме пробано под туш, ама нешто покомплицирано ми беше. Сега засега ја бањаме вака како на сликата, па сега почнува да мрда многу со нозете и се удира.
    Ако најдиш некое решение кажи :D
    Johnsons-babys-first-bath.jpg

@Tea SK ако не ти е тешко кажи како ја бањаш под туш. Се си мислам нешто ќе ми се лизни од раце.

На zverkica и LazaLaza им се допаѓа ова.
  20. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.159
    Ние знаеме и на саат време да цицаме. 1600 ставивме последен месец. Се и е раширено значи почнувајќи од хранопроводник, желудник,црева,дебело црево :D
    Рани си го детето таму колку си сака и смени си матичен :devil:

На tina2018, marijamarkoska и Mom's_life им се допаѓа ова.