srekna nova 2015 na site,imajte uspesna gosina,ispolnea so zdravje,sreka i mnogu uspex. kako si ja pominavte novogodisnata vecer ?? nie jako,so mm pred tv i bebus vo race ahaha,zaspa okolu 10 i se razbudi 5 do 12 i toj da ja docekal novata godina . inaku otkri deka racinjata mozat da se pikaat vo uste,go zabelezav uste od onie denovi ama sinoka bese epten uporen hehe pa se macese celo vreme da gi stavi i dvete i koga ke vidi deka nemoze pocnuva da place zive smea bese ama uste e mal nema ni dva meseci i neznae deka treba da gi digne racinjata tuku go ispruza jazikot za da gi dofati se iznasmejavme. A uste pred edna nedela pocna da si gi cesa nepcinjata,mozno li e da se prigotvuvaat za prvite zapcinja??
Секое дете е различно ама прво ќе става се во уста, ќе се лигави, нервоза итн. па после заби. Мојава од три месеци се лигавеше, се ставаше во уста па првото запче нешто пред 9 месеци никна.
И ние будни ја дочекавме новата година, јадејќи кисело млеко ама исклучиво чисто. Си честитавме со кисело млеко в раце. И да, следнава година да се читаме само за убави работи
Срекна нова мамички се најубаво во неа,многу гушкања бацки и милувања со бебушите и користење на секој момент да се помине со нив бидејки секоја минута со нив ни е бесценета зошто брзо ке ни израснат и ке ни бегаат затоа да го користиме секој момент зошто колкави што се денес не беа вчера ама нема ни да бидат ни утре ама дај боже сите старост да си дочекаме со нашите најмили. Поздрав и секое добро
Среќна Нова и од мене мајки, многу среќни бебчиња да си имате, што помалку посети на лошите тетки и чичковци во бели мантили, да немаат грчеви и проблеми со јадење, и со лесно да поминуваат вакцини и вадење заби И малиот мој буден ја дочека 2015, се заинтересира да гледа низ прозор огномети Па после заспивањето одеше малку потешко, се надевам нема годинава така да ја поминеме
И ние вчера кенкави цела вечер ми се будеше,изгледа почнаа грчевите си го испрчува мешето и рацете ги крева дали е тоа тоа? И што дававте вие чајче,капки? Ја легнувам на мене со мешето и се смири малку и сака цело време да е на цице. А и нешто и се појави црвенило по кожата како ситни точкички,незнам од што може да е?
масирај го стомачето и затоплувај го со термофорче, јас давав капки еспумисан ама ние немавме изразени грчеви. А тие ситните брунчиња би требало да се затоа што сеуште се чисти бебче
И кај мене на бебуш ми се појавија и се ќе поминат еве се шират низ цело тело, греота ми е за гледање. Со што помина кај вас. Педијатарот рече со хиперманган и еозин, на секое миење и пелени менување ставам и јекодерм..
da ne se kako akni kaj novorodencinja i nie imavme,traese nekade oolu tri nedeli,bukvalno od lice pa niz celo telo,sami pominuvaat ne treba nisto da se stava.
Среќна Нова Година, да бидете живи и здрави вие и вашите бебчиња, да бидат среќни и секогаш задоволни. Сакам да ве прашам колку често кака бебе од еден месец? До пред неколку дена какаше после секој подој, а деновиве само 4-5 пати. Си цица убаво дури и не ми доцивува заспива и изгледа задоволен. И уште нешто, дали уште да го будам ако поминат 3 саати откако цицал? Некогаш знае да заспие подлабоко и едвај го будам па ми се распнува и не сака пак да спие...
@chache87 нормално е да намали со какањето. А за будење, ако е за преку ноќ, јас би те советувала да не го будиш бебето. Тоа кога е гладно ќе ти даде знак. И ќерка ми првите месеци сврзуваше до 6 часа спиење и јас никогаш не ја будев.
Нормално е какањето. Јас не би ти препорачала да го будиш ни преку ноќ ни преку ден. Ќе си стане тоа кога ќе си е гладно. Не го терај како по книга.
I Jas sum protiv budenje navecer za cicanje moeto stanuvase bez red nekogas na saat ipol nekogas na 3 no nikogas ne go budev za nisto bez potrebno. Sega sme pogolemki bez nikakov problem na 16 meseci go odviknav od cicanje a veke znae da se uspie i cela vecer da ne stane od spienje
Мамички среќна нова година и од нас. Ви посакувам оваа година за бебушите да ни се живи и ЗДРАВИ, многу гугања и насмевки, гушкања милувања и што побрзо да дојде пролет за да има многу прошетки . Ние иако дома сами со мм и бебушот си поминавме многу убаво. Малата заспа во 22.00 часот, па јас и мм си поуживавме малку сами Тукуу сакам да се надоврзам за ова со будењето на бебињата. И мојата заспива накај 21-22 часот. Па јас кога си легнувам или мм накај 00:30 по полноќ ја будиме за да и дадеме млекце(Ад пие тогаш). Искрено и давам за да можам и јас да поспијам малку. Знам дека ако не и дадам ќе се разбуди штом јас заспијам. А вака си спие после уште 2-3 часа, а и јас исто. Па потоа следното будење ние за цицање. Што мислите дали постапувам правилно?
Ноќните подои помеѓу 00.00 и 06.00 се најважни за создавањето млеко. Доколку нема ноќни подои постои можност за намалување на лактацијата. Јас не би давала. Ќерка ми беше многу мрзливо бебе. Спиеше од 20.00 до 08.00 без цицање и млеко. Кога имаше еден месец, на советувалиште ми кажаа дека не напредува доволно и дека мора да давам ад. По препорака на педијатар давав навечер. Поради немање ноќни подои млекото ми се намали сосема. Се окозив додека го „вратив назад„. По цела ноќ ја ставав на града за да поттикнам лактација. Сеушт немате ни 3 месеци па лактацијата ти зависи од понуда и побарувачка. Мој совет е да не даваш а твој избор е што ќе правиш
@anina фала што го сподели своето искуство. Баш затоа што не знам дали постапувам правилно побарав мислење на форумот. Ја дојам пред спиење, накај 20.30, потоа во 00.30 АД млеко, повторно ја дојам накај 4-5 сабајле, во 6 повторно АД, и следно будење кога и да е, 8-9 повторно сме на цице. А преку ден цело време прво цица па после ако сака и АД. Мислиш дека со вакво темпо може да ми се намали лактација на млеко?? Ова темпо го треам 2 недли. А пред тоа и навечер прво беше на цице а потоа дохрана АД по 30 мл. Затоа што не и стигаше само моето, се нервира и плаче кога ќе снема.
Ние бевме на цицање цел ден а ад само еднаш навечер и тоа добри 60 мл. Така до 6 недели. После почна да зголемува на ад. Нормално дека помалку влече па помалку млеко се создава. Почнав да давам шише и преку ден. Кога имаше 2.5 месеци ме фати некој инает и ја држев на града цел ден и не давав вештачко млеко. Се измолзував по 8 пати во ден. После три недели имав нормална лактација и пак се вративме на цицање и ад само навечер. Мрзливоста си го направи своето кај нас. Искрено, немав сила да се борам постојано со тоа што и беше мака да влече. Имам и друго дете па требаше да одвојам време и за него. Со цицање завршивме на 4 месеци кога почна да ме турка. Колку што знам ова ти е прво бебувче? Одвој време за измолзување и постојано ставај ја на града. Легни ја навечер до тебе и стави и ја градата во уста. Нека спие така. Ние така спиевме три недели. Откако ќе ти надојде повеќе млеко намали на ад. Колку повеќе ад даваш толку ќе се зголемува дозата на истото на сметка на твоето млеко.