Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.061
    Овие ги имаше додека плачеше и потоа за мин две ги снема, јас ја соблеков по бодиче само пошто реално јас по прерамки седев, па нејкеше да заспие сега се облеков и себе и нес веќе е поладно. Се надевам дека е тоа, вака прв пат ми прави

На Jordanovska-K му/ѝ се допаѓа ова.
  2. TanyaClover

TanyaClover Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2020
    Пораки:
    598
    Допаѓања:
    508
    Мами, ве молам препорачајте ми ортопед од кој сте задоволни. Малото има проблем со држењето на главата. 3+++ сме. Главата си ја држи стабилно колку што е возможно за таа возраст, но кога го држам исправен главата ја држи навалена на десна страна. Повеќе се врти на десна страна. Но не дека на лева неможе, туку како омилена страна му е оваа. На ортопед го носев пред 2 недели кај др. Темелковски, но рече дека нема деформитети само да се форсира левата страна повеќе и вежви. Денес на вакцина педијатарот ме исплаши дека можело од тежината деформитет на рбетот можело да се појави. Оперативно понатака се решавало ако сега не се среди.
    Ве молам за било какво искуство/совет.
    Или добар педијатар што е посветен и си ја знае работата, да побарам второ мислење.

3. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.061
    Има тема ортопед баш овде зирни мислења за ортопеди.
    Мојата исто така како помала некаде 2 месеца главчето и паѓаше де на една страна повеќе де на друга после некое време ама еве ја 5 месеци све си е океј мислам дека немаш простор за паника уште некој период секое дете различно, повеќе на земја и на меше да го крева главчето да зајакне мускулатурата

На TanyaClover му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.539
    Допаѓања:
    2.983
    Синко кога беше 2 ++ месеца исто преферираше само една страна. На лево ја вртеше главата без проблем на таа страна спиеше, а на десно не дека не можеше ама не ја вртеше натаму и ретко спиеше на десна страна. Ако му тропав со тропалка лево вртеше главата десно со очите само пратеше не ја вртеше. Се испаничив и јас ама испадна ништо да не е. Гледав само дома додека лежи ние да му сме од десна страна за да ја врти почесто главата натаму на левата да нема нешто интересно за да му одвлекува внимание. Исто на земја кога го оставав да лежи јас се местев од десно да му сум за да ме гледа мене да се врти спрема мене. Кога спиеше денски го местев да спие на десна страна и го блокирав со тетра пелена да не се врти на лево. Такви "вежби" му правев да речам. Како порасна сега е 4 ++ без проблем ја врти на двете страни и спие на двете страни. Ама штом ортопед ти рекол дека нема проблем мислам немаш простор за грижа. За да ти е мирна главата однеси го на второ мислење кај друг ортопед. Кај Антоние можеш, ние одиме таму ама кај Ласко пошто Антоние не беше тука.

На TanyaClover му/ѝ се допаѓа ова.
  5. TanyaClover

TanyaClover Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2020
    Пораки:
    598
    Допаѓања:
    508
    Фала ти многу на долгиот и охрабрувачкиот одговор. Се надевам и кај нас ќе се среди:inlove:

На Bubamaricka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Sailorgirl

Sailorgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2021
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    444
    Мајки..синко е 9 недели, денеска цел ден кенкав е, и нерасположен..пеленката од сабајле 5 пати ја полни, не обилно али ипак... Му мерев температура 36.8, не е тоа темп... Дали е некој скок ова или нешто му се дешава :( вака нерасположен не бил..

7. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.594
    Допаѓања:
    33.695
    Може не му е денот мила :) сите бебиња си имаат такви денови. Ако нема температура, си полни пелени, не повраќа мислам дека се е океј :)

На Knizhevnik11 и Sailorgirl им се допаѓа ова.
  8. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.061
    Ништо страшно може мешето да го боли малку, може едноставно не му е денот , сите бебулиња се такви.

На Sailorgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  9. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Девојчиња, бебе има 8 недели; според апликацијата за скокови, вика 5 недела зашто е роден во 36та. Покажува апла дека сме во скок. Он и така е малку потемпераментен, потежок нарав некој од ќерка ми ама овие три дена е просто неподнослив - во смисла на рикање цело време, висење на цицка на саат ипол, кенкав, се буди од сон после 30-40 минути… Со ќерка ми многу лесно ги поминавме првите три скока, тек од 4 видовме мака, веќе и заби вадеше и тогаш дојде тешкото. Има ли некој што вака тешко ги поминува/поминал прв и втор скок? Не знаете какво рикање е, како да скршил рака, а после 10-15 минути се смирува и седи најнормално 10-15 минути, се смее, гледа. Три ноќи веќе станува ноќе на секој саат и пол, глава ме кине. Ќерка ми стануваше точно на 3 саати секогаш.

Само анализирам што е, јас да не грешам некаде, па да не сум јадела нешто, па кафе дека пијам, па кола кола, па iqos цигара знам од маж ми да земам пошто веќе се тресам цела од напор и стрес… он рика и ништо освен цицка не го смирува. Дури ни кај маж ми во раце не се смирува, раце и нозе ми паднаа од думкање и шетање низ дома.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.456
    Допаѓања:
    5.226
    Ние ги поминавме првите три скока хаотично…од тогаш само во 8ми видов мака ама првите три ни беа хаос..среќа брзо поминуваат, дека се пократки…рикаше и моето, од чиста мира се будеше и баш во 4 сабајле зајдуваше, плус имаше грчеви…ќе помине, не правиш ништо ти погрешно :hug:

На EvieBabe му/ѝ се допаѓа ова.
  11. WindyWind

WindyWind Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2014
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    120
    На која апликација ги следиш скоковите? Ние сме скоро два месеци секој ден во 6 7 на вечер почнува со плачење од прво траеше по два три сати сега намали на 30 мин до сат што е добро но и се случува сега на сабајле не да плачи туку од ништо испушта крик си мислиш којзнае што е за по пет мин да се смее.. совет немам зошто и јас појма немам :)

12. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.969
    Навечер се грчеви, даваш пробиотик? Нас ни ги снема сега веќе, 2 мес и 10 дена.

13. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.969
    Исто сум со машко, грчеви имаше, давав капки и пробиотик, топла пелена и трици. Се смири на 2 мес. Иначе, си сака да си цица и да си спие на града. Исто станува да јаде, сега поретко на 4 саата навечер. Прво не можеше да фати па викаше, а јас не знаев, купив силиконски, пумпа и адаптирано, па тоа го средивме и сега си качува тежина. А дури денес сфатив дека не сум го ји местела како треба, место он накај мене, јас над него. Ќе се средите ама такви се машките изгледа.

14. WindyWind

WindyWind Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2014
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    120
    Да да давам капки но сакав да кажам дека како сатче е секој ден во исто време и прашував за апликацијата да следам што ме очекува понатаму зошто кога почнаа грчевите паника беше дури да се средиме со мм сега веќе паника немаме само гледаме на саат и here we go again

Последна измена: 1 април 2022
  15. EvieBabe

EvieBabe Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    688
    Допаѓања:
    2.551
    Ја користам апликацијата wonder weeks. Со цицање немаме проблем фати уште во болница и цица како смок. Роден 2550, вчера на контрола 4780, а за два дена прави два месеци. Јаден, дури дури и прејаден, ептен е лаком и мислам дека ради тоа станува на два саати. Пробиотик и капки колиф давам, мислам дека грчевите се смирија. Ова ми личи апла на скок ама претерано е некако, немам вакво искуство со ќерка ми…

16. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.027
    Допаѓања:
    4.022
    Мајки ние сме 4 ипол месеци, нормално е ова еве 2 дена само испушта звуци, гуга, па дури и писка гласно по цел ден :D ?
    Детево доста ми е "зборливо" де, ама овие 2 дена нонстоп, сабајле од 6часот нешто се кара и еве приметувам дека му се смени гласот.
    А, од недела ми е настинат, малку кашлаше и секрет има, го водевме на педијатар и ни кажаа дека грлцето му е црвено и ставаме спреј синомарин само во носе и вадиме со носко.
    Вака не приметувам да му е полошо, ама гласот баш му се фана, ама ептен пискаше.
    Се случило на некој друг вака?

17. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.932
    Најнормално е.

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.027
    Допаѓања:
    4.022
    Знам дека е нормално, зборот ми беше дали е нормално да му се фати гласчето ?
    Некако се надевам дека не е од настинката.

19. teddy85

teddy85 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2019
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    443
    Може се поклопиле работите,црвеното грло и пеењето.Мојата од тие месеци па до денес многу пее,вика....се чудиме како не ја заболува грло.8,5 мес

20. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.378
    Допаѓања:
    5.244
    Можно е да е од пискање мама, плус и црвено грлце. Кај нас еднаш баш така се фати како ларингитче.
    И со сируп аериус минимална доза од неколку дена и пројде.