Форумџика на годината

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. tina2018

tina2018 Популарен член

Да ви кажам дека малку ми се средија пупкиве, мачкам од ланолин от, си купив уште една туба, ги луфтирам и го местам како треба. Читав на една страна bebac.com и сфатив дека јас се навалува над бебево, а треба да го повлечам накај мене кога цица. Некогаш и лежиме, тоа му е поубаво, ама некогаш ме влече и си игра. Тоа го прекинувам пошто ме ољушти начисто. На страната има и рецепти за после 6 мес да се спремиме од сега. Позз

Mucika, zverkica and NIKA@ like this.
  2. Justify

Justify Истакнат член

Женски, ми треба совет. Бебчето е скоро 2 недели, температурата на собата е околку 24 степени. Моментално е облечено со едно боди на долги, и вакво jumpsuit, со ножиња доле, и се закопчува горе кај рамењата.
    Претходно беше облечена со сличен jumpsuiт, ама со долги ракави нагоре. Кога ја држевме во раце, беше испотена, мокра, жива вода под главчето. Од кога ја пресоблеков, како што ви напишав погоре, рацете и стануваат ладни од време на време. Сега кога ја слушам кога дише додека спие, изгледа како да има секрет во носот. Страв ми е да не сум ја измрзнала.
    Каде грешам? Прво дете ми е, би била благодарна на вашиот совет ❤️

3. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Мојата плачеше еден ден цел ден и наредниот и се фати гласот. :)

4. ivani30

ivani30 Популарен член

Мајка 2р степени е премногу, за бебе од 20 до 22

tina2018 likes this.
  5. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Maма на 24° сигурно не си ја измрзнала, барем јас така мислам. Чим се и испотило, жешко му е на бебето. Мојата на 21-22° е на боди по долги и тренерки. Помала ко беше беше и поладно па ја облекував на боди на долги и шпикозни по долги, ама сега е и потопло времето :)

6. Tea SK

Tea SK Популарен член

Не си ја измрзнала ич да не се секираш. Така ти дише, зашто се чистат од плодова вода. Мојава до 4 мес се чистеше, крчеше со носето кога спиеше.

7. Honny

Honny Истакнат член

И јас добро што ги послушав и не купив, еве 2 месеци бебе дојам и не ми треба.

8. Jordanovska-K

Jordanovska-K Популарен член

Совет од педијатар и ортопед (Антоније): за да провериш дали му е ладно на бебуш, не се проверуваат раце, стапала, носе и уши (екстремитети се, нормално е да се поладни), туку вратчето и грбчето.

Ако ѝм е топло вратчето или грбчето, значи не ѝм е ладно.

Плус, подобро е малку посвежо да е во просторијата, отколку потопло па да почнат да му се појавуваат вруќици (акни од топло и пот) на бебуш како на моево (ем кога плаче се поти, ем од топло што го прегревав на почеток :worried:).

Загревај просторија колку тебе да ти биде пријатно, и бебето да е облечено еден слој повеќе од тебе.

tina2018 and Knizhevnik11 like this.
  9. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Дали некој се соочил со стесната ноздра. 3++ сме. Нема ништо на гради, ноќе спие супер, дење хрчи понекогаш, особено по пиење млеко. Педијатар вика нема потреба од преглед на нос дека е мал и натаму ќе му се демек рашири сама. Нема секрет. Можно било од сондата што му ја ставаа во болница, но му се појави хрчењето на 2 ипол месеци и уште трае. Ме загрижува реално. Друг педијатар ми рече демек може да хрчи од мембрани кои се создаваат од млекото. Совети, искуства?

10. Knizhevnik11

Извинете на сликава, но колку треба да ме загрижи какава?нинаку нормално си полни пелени, во 3 скок сме, малку ма молење јаде но пак си јаде. Да кревам паники?

Attached Files:

11. NIKA@

NIKA@ Истакнат член

Да не ти се разранети брадавиците па ус цицање пуштиле крв? и на мои познаници малиот исто вака имаше крв во каката и на крај испадна тоа

12. Knizhevnik11

Ме цица на молзено сме, не сум приметила крв

13. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Леле нас ни се Деси ова пред 3дена од памет се извадив. Ич не е пријатно да видиш крв. Или е надразнето цревото или е прснат капилар или е газето со раничка провери го убаво кај анусот. Ние никогаш не сме имале мака ни со црвенила ни алергии од пелена , излезе има кај анусот скроз како изгребанко пукнатко малце од што не беше три дена какана и после 5пати во еден ден. Ако е газето провери убаво ќе ти кажам кои масти ми рекоа

14. JelaJelena

JelaJelena Активен член

Оваа може да биде и алергија на нешто, најчесто млеко, јајце, јаткасти кои се пренесуваат преку мајчиното млеко. На бебе на братучедка вака беше и испитуваа и бактерија ешерихија и алергија и испадна дека е од алергија на кравјо млеко

Knizhevnik11 likes this.
  15. Emaema

Emaema Истакнат член

На синко мој приметив дека едното уво има непријатен мириз.Поизразено е кога ке се искапеме ,а од другото увце нема.Вака надворешно гледано нема ништо чисто е.Инаку 6 месеци сме

16. TanyaClover

TanyaClover Истакнат член

Мами која е разликата помеѓу оса гелот и осанит гранулите?
    Како сте задоволни?
    Јас го имам гелот, но сеуште не сум почнала да мачкам. Па сега прочитав и за гранулите и не сум баш запознаена.

17. Knizhevnik11

То ми рече и педијатарот. Нема раничка, не се деси на следни 3 каки, се сомневам на капилар или од мене од кравјо млеко ама не конзумирам многу , ретко со овес. Се надевам нема да се деси пак.

Last edited: Apr 4, 2022
  18. Knizhevnik11

И јас читав за алергија на кравјо млеко, многумина малку пијам, 100мл со овес двапати неделно, но јадам млечни производи.

19. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Мами сакам да и ставам обетки на малава. 4+ е. Искуства? :)

20. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Леле и јас имам многу мерак.
    Ама некако ми е мнооогу греотка.
    Ме враќа само моментот тегнење на уши при растењето на заби. Може сме далеку од тоа ама па си викам замисли се погоди и тоа.
    А многу сакам :inlove:

Mucika and LiquidLuna like this.