Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.376
    Допаѓања:
    5.244
    Зашто да не.
    И ние ќе ставаме сега за благовец.
    Каде низ аеродром може да се дупнат?

На Honny и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  2. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.586
    Допаѓања:
    33.653
    Па веројатно у секоја златара. Барем така ми кажаа за низ центар :smirk:

На brm_brm му/ѝ се допаѓа ова.
  3. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.586
    Допаѓања:
    33.653
    Ако дојде до тоа, тогаш ќе се снаоѓаме :rofl:
    Исто имам многу мерак :angel: преслатки ми се бебињата со обетки :$

4. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Jas ziveam vo Germanija prasav ovde vo zlatara mi reche zlatarkata posle 3 godinki nikako porano. Od interes i bese da mi gi zeme parite i da mi prodade zlatni obetcinja shto ke gi platev kolku i da se bidejki se prvi ama ete ona mi rece nikako pred 3 godinki. Kaj nas vo Mk stavaat i posle 6meseci pa gledam nisto ne im fali na decata e sega koj kako miluva ama ete jas sepak ke cekam do 3 godinki.

На tina2018 и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  5. Bulibu

Bulibu Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    1.904
    И јас сакам да и ставам сега 11+ сме ама ме стопира само тоа теглањето за уши, мојава рани си прави внатре во школката дури од што ги чеша/тегла. Па страв ми е да не си ја истегла обетката или пак некоја инфекција да не си направи...

6. ZelenaSnegulka

ZelenaSnegulka Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2020
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    35
    Мајки, малата ми е месец и три дена, грчеви на почетокот помалку имаше, сега НОН СТОП по цел ден и ноќ, понекогаш силно пишти вришти многу дури страв да те фати, а инаку нонстоп се стега, стенка, не е расположена...сакам да ве прашам дали е тоа нормално? Губи од сонот и нервозна станува, на мајчино млеко пола пола на АД и е секој оброк... незнам ми е страв друго нешто да не ја боли, ќе ја однесеме на лекар утре, ама сепак еве вие како ви беа на оваа возраст дечињата, претходно и редовно какаше, сега преку еден ден по еднаш обилно...

7. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.611
    Допаѓања:
    2.681
    Додека не наполни 3м имаше грчеви, не толку нападни, давав пробиотик диа стоп ги вадеше полесно гасовите. Сега 3++ како оддеднаш да ги снема, до 3м не јадев милион работи, како да живеев на едно исто, од салата врескаше, сега почнав да јадам и гледам дека нема сега веќе грчеви.

На ZelenaSnegulka и tina2018 им се допаѓа ова.
  8. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.969
    Јас давав аптамил, после сменив на козјото од холе. Еве се смирија грчевите. 2 мес и нешто. Пробиотик биогаја и капки против грчеви давав. Треба време само, за да ублажиш прави вежби со нозете, масирај го стомачето и ставај топла пелена или трици.

На ZelenaSnegulka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. WindyWind

WindyWind Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2014
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    120
    Мајки дење бебето цица повраќа пак ќе цица добро е навечер сака да цица повраќа почнува да плачи и не се смирува зајдува нејќе цице да фати со капење ќе се смири и пак продолжува. Од што може да повраќа насекое а не изгледа омалаксано како да е нешто болно. Бебе има 2 месеци

10. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.231
    Допаѓања:
    13.247
    Или ти е прејадено или му е тешко ако не го креваш да ждригне.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Jordanovska-K

Jordanovska-K Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    896
    Допаѓања:
    6.139
    Повраќа во млазеви или бљуцка по малку? Иста возраст нѝ се малите, истото го прави и моево, затоа те прашувам.

До пред недела две малово се грчеше на секое прдење и ги стегаше стомачните мускули, без разлика пред или по подој, што резултираше со мало бљуцкање (ако е пред подој - згрутчено млеко од претходно, ако е по подој - свежо млеко).

Сега се учи своеволно да извршува голема нужда за разлика од досегашното рефлексно, и исто се грчи а можеби и повеќе, неколку пати во денот.

Подждригнувањето не ни прави некоја разлика, пошто се случува и саат - саат ипол по подој да бљуцне. Од денес по препорака на педијатар едната страна на душекот во креветчето му ја поткренавме под агол од 20 степени за да спречиме рефлукс, па пак ми бљуцна кога почна да се грчи за какање после саат и нешто.

Педијатарот рече дека нема простор за паника се додека детето си е весело, напредува во килажа и полни пелени. Бљуцкањето ќе исчезне со тек на време

На tina2018, Bubi*2, WindyWind и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.231
    Допаѓања:
    13.247
    @Jordanovska-K Не знам кога ќе исчезне, моето на 7м уште си бљуцка. И млеко, и храна, а скоро воопшто не е во лежечка позиција.

13. Jordanovska-K

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    896
    Допаѓања:
    6.139
    Што вика педијатарот за тоа? Мислам друго е да е легнато детето и да бљуцка, а друго е седнато / исправено и пак да бљуцка.

Можда има посилни желудочни киселини, а можда и со движење го притиска желудникот, па да се враќа храната нагоре, и тоа ни се дешава (ако се превозбуди или напне за да кака, обавезно бљуцка).

14. WindyWind

WindyWind Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2014
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    120
    Подполно ист случај и сега стварно мислам дека е до какањето оти грчеви повеќе нема а плачење ти и стегање ти завршува одкако ќе ја наполни пелената, креветчето од старт ни е подкренато, се надевам дека за брзо ќе помини и оваа фаза

На tina2018 и Jordanovska-K им се допаѓа ова.
  15. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2020
    Пораки:
    1.273
    Допаѓања:
    9.292
    Инфо, некој прашуваше IMG_20220406_211018.jpg

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Marsic

Marsic Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    639
    Допаѓања:
    1.106
    Дали некоја има слично искуство. Малото е 2м веќе месец дена цица и си плаче све што не пробав со нишкам го дрмам мњнувам позиции менувам гради истото се случува секогаш навечер немаме проблем со тоа само денски(не секогаш) стандард секој ден во 7 како аларм се случува ова и тешко заспива.

17. avtorka

avtorka Активен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2021
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    91
    Мојата од кај 7 саат е таква, плаче и вика, не секогаш, ама додека и фатив ред исто околу 2 месеци, сака да пие а се трга од шише само што почнала и вика, и пак е гладна за пола саат. Читав кластер хранење барале бебчињата пред спиење ама биле нерасположени. Сега почнав да и темпирам хранење, од 6 саат почнува, па во 7:30, и во 9, почесто пред спиење па после тоа спие до кај 3 саат сабајле. Сега е 3++ и веќе и се намали викањето. Пробај почесто да ја храниш приквечерина.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Marsic

Marsic Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    639
    Допаѓања:
    1.106
    Ние сме на доење од града несака он кога сака тогаш јас да му бутнам цицка не дава се трга само он кога сака и тоа ми го прави после 1мин цицање јас немам веќе трпение се нервирам.

На Honny му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Jordanovska-K

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    896
    Допаѓања:
    6.139
    Остави го нека заспие и така заспан пробај да го надоиш. Исто како cluster feeding, dream feeding ѝм го продолжува сонот на малите. Види повеќе на нет за ова и пробај, ја го заспивам моево накај 19-20ч и саат-два покасно го дојам заспан и знам дека нема да стане за јадење уште минимум 3-4 саати. Моментално е во втор скок и ми одбива цицање, па го дојам со "финтава" и е успешно. Со среќа мајка! (fingers)

На nevermet18, mucka3 и Marsic им се допаѓа ова.
  20. Butterfly1212

Butterfly1212 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2021
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    124
    Здраво мајки
    Бебето е подсечено, што да ставам некој совет?

Прикачени фајлови: