@anina ние исто цицаме со сила. Она уште на почеток кога снемав млеко почна да ме одбива. Но бев многу упорна и со лажна брадавица успеав да ја дојам до ден денес. Но секако на секое цицање водиме борба. Плаче, бутка со јазикот, ја врти главата но јас сум упорна, и пеам ја шетам по стан, некако ја залажувам за да цица. После кога ќе се успие се смирува и цица. Еднаш на 24 часа се измолзувам темелно за да имам лактација. Прво дете ми е и во право си, ќе мора да да бидам уште по упорна. Затоа што ништо не ми е побитно од тоа да дои. Молев бога да дои 3 месеци барем, но сега кога полниме 3 се молам да доиме барем уште 3. Па за понатака ако има млеко нека дои, ако не здравје. Фала ти и срекни празници
Јас запишував. Имав цел распоред Дури и контактирав со една докторка од Белград која е претставник на УНИЦЕФ во областа за доење. Секој 5 дена и кажував по колку ад сум дала и ми кажуваше по колку и како да намалан. А бре се опседнав со цицањето, експерт станав. Па нарачав и една книга на хрватски, исто така на УНИЦЕФ. Жално е тоа што таа книга ја нема кај нас. Имаше примери кои ми оставија многу голем впечаток а беа наведени со цел да се докаже дека сите имаме млеко и тоа доволно за да се нахрани малечкото. Мене ми е многу криво затоа што на толку напори и мачење ќерка ми не цицаше. А ако цицаше ќе ја доев и до 5 години па макар и луда да ме направеа
Потполно те разбирам. Стварно е жално да имаш млеко а да не сака да дои. Јас благодарение на педијатарката ја дојам до ден денес . Иначе колку и да викаат дека секоја мајка има доволно млеко да го нахрани своето дете, јас не се согласувам со тоа. Едноставно немам доволно млеко. Бебето цица 30-40 мин, после тоа не сака цице во уста, писка. Штом и дадам АД се дави мислиш шишето ќе го голтне. Не можам да ја оставам гладна и да гледам како плаче. Среќна сум што колку толку цица. И измолзеното и го давам секако. Се извинувам на останатите, не е темата за овде може но таква дискусија се разви.. Мајки, сигурн ќе не разберете
После 3-4 тешκи и болни денови,денес можам да κажам деκа сме подобρи. Чај не саκа да помиρиса,антибиотиκ не ни дадоа а имаше пρемногу шлајм,κој за голема сρеќа успеваше да го повρаќа и κашлање,денес се позаρетчени па и бебуш е весел и спие. Е помалκу цицаше а многу повρаќаше но се надевам денес-утρе ќе се сρеди. Жално што се многу мали и не знаат да κажат κаκва маκа имаат.
Pozz do site na ovaj forum,jas sum nov clen i me interesira dali znae da mi kaze nekoj kolku pati na den treba da kaka edno novorodence?Mojata kerkicka ima 4 nedeli i odprilika kaka ednus na 12 saati,dali e toa normalno ili ? Pozz do site!
Κолκу да те утешам 5месеци κаκаме еднаш на 2 или 3 дена а сме еκсκлузивно доени и немаме твρда столица напρотив и супеρ напρедувавме. Сеκое негово κаκање за нас е пρазниκ Ич да не му се сеκиρаш аκо си е весело,аκо му е мешето меκо и не плаче.
Мамички, пред се среќни празници и се најдобро во Новата 2015! Принцезата има 4 мес и 2 недели и пред две недели и се затвори окцето, па ја однесовме на дежурен, и го отворија и исчистија и ни дадоа какпки тобрекс да ги ставаме 3 пати на ден. Се беше во ред, се исчисти окцето, но на дундето и се појави една црвена точка како брумче. Почнав да и го мачкам со бекутан со цинк, исфрлив влажни марамици, ја одмивав со камилица, но црвенилото почна да и се шири. Вчера беше доста воспалено и сменивме се, од шампон, купка, млеко за тело, пелени, наместо бекутан со цинк ставам корин де фарм (органско потекло) па да видиме како ке реагира. Има ли некоја мама слично сикуство? Дали е можно да има врска што стававме капки тобрекс или пак да не има јака урина??? Ве молам споделете искуство. Имајте убав ден
Незнам дали е од капките, не сме користеле, ма да да не верувам. Инаку и ние мака мачиме со црвено газе и препони, цел пеленски регион. Јас не сменив ништо, само исфрлив влажни и на секое какање се одмиваме, ама пак не исчезнува. Некогаш се намалува, некогаш само на газе, некогаш само на препони. Ние сме поголеми 9.5 месеци ама веќе скоро два месеци го имаме овој проблем. Прво се мачкавме со канестен и декотал три дена, по препорака на педијатарот, но ефектот беше само моментален. Докторката ни препорача мустела со цинк, бидејќи претходната терапија не е добро да се практикува подолго време, но не можев никаде да ја најдам во мојот град. Во петокот кога бевме ми препорача некоја крема на галафарм со перубалсам, ама и таа никаде ја нема. Дали некој сте ги користеле овие две и каков е ефектот?
Според ова можно е да има габична инфекција. Само со вода ке миете при секое менување на пелена. Не користете влажни марамици. Мој совет нека го види педијатар, ние имавме голема мака додека ни заздрави газето од габична инфекција.
Можеш девојче од κога ќе се одмолзиш стави го во фρижидеρ,и после κога ќе го даваш затопли го до ,8 часа можеш да го дадеш,исто и на собна темпеρатуρа можеш да го оставиш само таκа до 2часа моρа да се даде повеќе не,ова ми е совет од педијатаρ позз
@Chupe @НаталиЛили и ние имавме мака со осип на газето и дундето. Ја мачкав со оригинал Павловичева, со бекутан со цинк оксид, ама ништо не ми помогна. Педијатарот ни препиша Адвантан и Канестен, меѓутоа ептен и се влоши состојбата, дури ранички и се појавија, болно беше за гледање. На своја рака престанав да ги користам и почнав да ја мачкам со кокосово масло, за два-три дена се и се исчисти, од тогаш на секое менување пелени, одкако ќе ја одмијам, ја мачкам со кокосово масло и до сега не и се појавило ниту црвенило, ниту осип. Пробајте нема да зажалите.
@N.Kety Се разбира дека можеш. Можеш и Нес кафе со него да си правиш @TIGARCE86 ти објаснила се, па да не се повторувам само ќе надополнам дека мајчино млеко се потоплува во топла вода (во сад со врела вода го ставаш шишенцето со мајчино млеко) а не дирекно на рингла! Некои исто и го замрзнуваат и може да трае со месеци, за тоа прочити во групата Соба за доење,таму убаво е објаснето!!!
hahaha ova za nes kafeto bas sinoka me zafrkavase tetka mi,sedime i jas go zemam sin mi da cica i taa mi nosi casa i mi vika nes kafe molam i jas onaka ja gledam i vikam sto zboris ma i taa mi vika nejkam makijato sakam neskafe i jas pak ne ja razbiram oti bev preumorna i veke mozokot ne mi ni rabotese i drugive se zasmejaa i togas mi tekna inaku fala za sovetot,jas pa na ringla ke go toplev. imajte prijatno nedelno popladne .