Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.059
    Допаѓања:
    4.926
    1200 заради интензивен раст ни дадоа.

2. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.225
    Допаѓања:
    10.698
    4 и нас ни препишаа. Мене тогаш ми рече илли 4 пливит д, или 3 плус 1 бејбитол. Ваљда 1200 се.

На nevermet18 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.473
    Допаѓања:
    6.228
    Во една капка има 200 IE.

На nevermet18 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. GFlower

GFlower Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    240
    Утре треба да правам панорама на заби. Има некој протокол со доењево? Мислам дали треба да се измолзам да фрлам млеко или?
    (според забарот зрачењето е занемарливо али мајка нели (facepalm))

5. princess02

princess02 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2017
    Пораки:
    434
    Допаѓања:
    718
    3 недели имаме.
    Го приметив вчера бебчето како да дише на стомак многу го дуеше мешето дали е нешто загрижувачко?

6. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.027
    Допаѓања:
    4.022
    А кажи ми како и даваш по некоја лажичка или коку сака ?
    Вчера му дадов прво од тиква ама малку, денес повеќе лажички и уште сакаше ама ми е страв незнам како треба.
    Педијатарот ни рече колку сака да давам, е сега вели сигирно веднаш нема цела каша да дадеш.
    И дали после кашата давате млеко за да се дојаде ?

7. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.557
    Допаѓања:
    33.430
    По малку, јас на 3ти ден давам колку сака да јаде. Иначе првите 2 дена давам по 5-6 лажички максимум, иако бара уште. Млеко не давам одма, нудам водичка. Ако сака, сака :) После ако и се јаде уште, тогаш млекце. Зборам за тогаш кога ќе изеде цела каша. А ако пробува вкусови, тогаш давам млеко :)

На Honny, tina2018 и S.o.F.i им се допаѓа ова.
  8. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2020
    Пораки:
    1.273
    Допаѓања:
    9.292
    И давам по пет, шест лажички.
    Една тегличка каша три дена и ја давам. Гледам сака уште ама не брзам. Има време ќе јаде:)

На tina2018 и S.o.F.i им се допаѓа ова.
  9. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.027
    Допаѓања:
    4.022
    Јас денес сигурно сум дала 6-7 лажички, добро од утре ќе се подобрам.
    Јас му направив млеко дека беше гладен, ама не го испи целото.
    Мене и од страна ме само замараат, ааа ајде сега свари си морков кромид хахах, давај му колку сака.
    Секако не ги слушам, ама некогаш ме иритираат.

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  10. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.557
    Допаѓања:
    33.430
    Е давај му колку сака ама ако излезе алергија после ти и он ќе се чешате :rofl:
    Арно си почнала Софи, терај си така :angel:

На S.o.F.i и LazaLaza им се допаѓа ова.
  11. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    Мами да прашам, синко вчера еднаш и денес еднаш имаше лигава столица, дали е прелада во прашање или нешто друго

12. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    4.146
    Ако му е почната оралната фаза (повеќе да се лигави) и од тоа се прави лигава столицата.

На zverkica му/ѝ се допаѓа ова.
  13. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    Да, се лигави ептен и бута раце во уста и лиги му течат, значи запчиња ќе вадиме наскоро? 4месеци е уште малку

14. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.557
    Допаѓања:
    33.430
    Не мора да значи дека одма запчиња ќе вади

На zverkica и Tiny Love им се допаѓа ова.
  15. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    И јас се надевам дека нема толку рано, нека почекаат малку :)

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  16. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.969
    И моето е со рацете во уста нон стоп и не сака да ждрига. Вчера направи 3 мес. Плус, повраќаше завчера и викаше, и вчера и денес си бљуцка по малку, го дигам да ждригне ама писка па не го држам долго. Дали е некоја фаза со рацеве и дали тоа го провоцира да бљуцка повеќе? Немаше ништо вакво до пред 3-4 дена. Сега спие на спална да го гледам да не почне да повраќа. Да му ја мислам или не? Бевме на педијатар, ништо нема, рече др пробиотик дека не какал неколку дена и б6 ваљда да се смири. Понекогаш си плаче во сон и наеднаш вика кога го држиме. Друга работа, дали ги нишкате бебињата? Никако да се опраам со мајка ми и свекрива дека не треба да го нишаат, свекрива го вози плус во количка по дома, мислам и дека од тоа му е лошо. Или јас многу мислам.

17. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    4.146
    Моево на 4 ипол извади прв заб, на 9 8 заби веќе има израснати :D Кај сите бебиња е различно ама не е невозможно заби да се спремаат :)

На Anaroz1 и zverkica им се допаѓа ова.
  18. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    Од 3 месеци фаќаат раце во уста, и моето тогаш почна и станува се поинтензивно,купив и глодалки за да не ги јаде прстите. За повраќање не се случило, да не го доиш повеќе или од двете гради па да бљуцка, и на ѓоето му се случува да го бљуцне вишокот. За нишкање, до пред 2 неделибебе знаеше и само да заспие на кревет легнато, ама како идевме накај 4ти скок, почнав прво седната на перницата за доење да го ношкам и тоа успеваше десетина дена. Е после почна да вришти и сега се заспиваме држејќи се во раце и тоа свртено со лице накај мене како за ждригање или обратно како за шетање хах. Што да правиме мајка, како сака бебе така ќе биде, во количка одамна се оддучи а на почеток само таму и сакаше да спие

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.969
    Секој ден нешто ново, и нам да не ни биде досадно. Имам глодалки, ама уште убаво не фаќа, само ме држи за прст кога цица. Ај ваљда ќе фати за кратко, па ќе ги остаи прстите, црвени му се. Плус, сега си игра кога цица, цица на врвот на градата па се тегне, па ме тегне, па ми збори. И се тоа сабајле во 3. Интересен е ептен. Го будев синоќа татко му да го заспие, мене ме зезаше. Маж ми вика бил мамина маза, викам следното ќе биде татина. Иначе, го дојам колку сака, некогаш од една, навечер од двете пошто плаче и сака да си спие на гради. Плус дохрана по 100мл 3 пати на 24 саата. Можда му е многу, ама не качува многу, 350гр на 2 недели. Тоа е малку. Не знам што е работава.

20. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    Што ти вика педијатарот за тежина, ако малку крева почесто ставај го на гради и појачај допуна, незнам, и кај мене на почеток слабо креваше дур не почна повеќе млеко да надоаѓа, имавме и три дохрани па како се оправи намалив на 1 на ден, некогаш и ниедна. Моето преку ден цица како твоето навечер и се нервирам, стално малку цица а навечер дека е темно нема што да му одвлекува внимание и си јаде ко што треба. Да не го доиш во светло?Колку се роди бебе? Моето 4 се роди, сега има 7.300 на 3+++

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.