Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Mislam deka 90% majki secat noktinja na spienje, jas koga planiram da i gi secam ja uspivam kaj mene vo race ispravenka i ke sednam ke ja svrtam so grb na mojte gradi ke i fatam rache i pocnhvam da secam do sega mi uspeva non stop osven posledniot pat shto koga ke krcne noktarceto podripnuva ama srekja pak prodolzuva.

На tina2018, RinaKa, Knizhevnik11 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.059
    Допаѓања:
    4.924
    Со ножички бебешки сечам, ноктарче за бебе никако не ми одеше фатот и покрај тоа што за мене ноктарче користам. Инаку на спиење сечев дур беше 1-1,5 месец, а сега будна иначе ќе ја разбудам кај смееш да ја пипнеш. Ама ако ти спие цврсто пробај и во спиење, инаку прсте по прсте фаќам, она лежи јас седната и рачето потпрено кај мене на колено, ко на маникир да е. :D

На tina2018 и Honny им се допаѓа ова.
  3. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.555
    Допаѓања:
    33.417
    Мама сечење нокти на спиење само :)

На tina2018, Knizhevnik11, Honny и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Dioora

Dioora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2014
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    311
    Здраво мајки,
    малиот ми е шест месеци, а со немлечна дохрана почнавме од пет. Супер јаде по еден оброк, буквално се што ќе му спремам си изедува. Проблем имаме со столицата. И додека беше само на доење ми какаше еднаш на 5/6 дена. Сега кака речиси секој ден но каката му е 90% тврда. Не до толку за да се мачи и плаче но сепак е тврда, како топчиња постојано. А му давам разновидна храна(дозволена за возраста). Пробав и слива и водичката кај што се варела да ја дадам со цел да ја омекне столицата ама џабе. Компири, банани.. давам поретко. Чаре? Искуства?

5. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Ви благодарам. Ќе пробам на спиење макар што ептен лесен сон има и не сум оптимист дека ќе успеам ;)

6. Kbr

Kbr Истакнат член

Се зачлени на:
    17 август 2020
    Пораки:
    659
    Допаѓања:
    1.589
    И јас имам исто од Чарли се во машина перев, на слаба центрифуга и не ги сушев во машина туку на обичната сушара легнати, ако е собран полнежот некаде ќе го затресев и еве супер е нема гајле ❤

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    4.146
    Вода почесто нуди мама. Кашите поретки прави ги. Ако цица давај и почесто да цица. Во зеленчуковите каши ставај маслиново. Презреана банана омекнува столица. Авокадо, тиквица, сливи, јаболко давај почесто. Се надевам нешто од ова ќе помогне.:)

8. Te@

Te@ Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    207
    Здраво, не знам баш дали прашањето е за во оваа тема, не знаев каде да пишам, ме интересира пробиотик до кога сте му давале на вашите малечки и дали постојано без прекин ? Еден педијатар ми рече доволно е само едно пакетче пробиотик додека го испие и толку, а друг постојано да давам неколку месеци, кој да го слушам ??

9. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.159
    Сама ќе одлучиш кого ќе слушаш,да прашаш трет педијатар трето мислење ќе добиеш

На tina2018, Anaroz1 и Te@ им се допаѓа ова.
  10. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.225
    Допаѓања:
    10.693
    Мојата е со царски родена и за тие бебиња викаат постојано. Е сега нејзе и правеше многу грчеви пробиотик, и пиеше само 2 недели откако се роди. Педијатарот ми рече да и прекинам. Ќе видиш по бебето. За тие со царски убаво е да пијат за побрзо да им се развијат добрите бактерии во дигестивниот систем, бидејќи не се во допир со нив, зашто не проаѓаат низ родилен канал и не ги примаат од мајката.
    Значи не дека нема да ги развијат ама подоцна ќе ги развијат од бебиња кои се родени по вагинален пат.

На Jordanovska-K, nevermet18, Knizhevnik11 и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Te@

Te@ Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    207
    Да и мојата е со царски, прво дававме доиастоп и премногу грчеви имаше. Ги прекинавме грчевите речиси ги снема. Повторно почнавме да даваме по некое време, сменивме ваја пробиотик но и тогаш имаше повторно грчеви, но не толку големи како со диастоп. Ги прекинавме и нив и повторно нема грчеви. Јас повеќе не би и давала но бидејќи едниот педијатар ми рече да давам непрекинато неколку месеци се загрижив да не грешам....

На tina2018 и Tea SK им се допаѓа ова.
  12. dipsidipsidipsi

dipsidipsidipsi Популарен член

Се зачлени на:
    4 април 2018
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    1.591
    Ставај маслиново во зеленчуковите, и кај нас беше така еден период како топчиња, но сфатив дека морковот кај нас прави запек, од компир и банана гајле нема, ама од морков одма запек имаше.

13. Te@

Te@ Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    207
    Навистина и за неколку други работи различен педијатар, различно кажуваат, па затоа после и грижи кој да слушаме, што да правиме

14. Lilijan7

Lilijan7 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2019
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    476
    Јас му сечам нокти со бебешки ножици со заоблени врвови од Чико. Обично додека цица е мирен па маж ми тогаш му ги сече ноктињата. Веќе е 9 месеци, а од прв ден така тераме и успешно е до сега. Ако е на адаптирано млеко, може еден да го храни, а друг да сече нокти.

На Honny, Jordanovska-K, nevermet18 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.969
    Детево синоќа се свртело бочно на креветчето и викаше по мене. Добро што го видов. Му го извадив ќебето, спие на вреќа целосна за спиење и уште едно како ќебенце од доле и едно од горе, ама сега треба све да извадам, а ладно е уште. Негде видов вреќички за спиење. Детево е 3 мес и 1 недела. Дали да земам 3 до 6 или 6 до 9, што мислите? Се заглавило со нозете во оградата па застанало. Како е можно, не ми е јасно, се кспрепаднав, ама ќе треба да се будам почесто изгледа веќе.

На zverkica му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.059
    Допаѓања:
    4.924
    За големинава на вреќичката зависи од детето колкаво е јас на 3 месеци и облекува алишта ко за 6. Сега земав една летна вреќа од окаиди 18/36 големина, има копчиња се подвиткува и за помало и за поголемо дете. За ноџињата што му искачаат јас ставив плетенки, противник сум било што да има во креветчето ама педијатаров ми рече може, со оградица неќев да зтварам проток на воздух. Инаку Антоније ортопедот викаше дека мн често имале повреди пошто се зглавувале така во решетките и јас уплав добив :).

17. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.969
    Значи стварно се свртел, јас мислев случајно. Оградичка имам ама не целосно за да го гледам. Офф нема да спијам деновиве дур не решам што како. Фала многу. Ќе ја затворам оградичката прво па ќе го гледам од горе тогаш.

18. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.059
    Допаѓања:
    4.924
    Ќе спиеш како не, оно нема да престане да се врти, тек почнува :D.

19. Marsic

Marsic Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    639
    Допаѓања:
    1.106
    Здраво сакам да прашам дали после д3+к1 и омегата смеам да давам само пливит д3 или д3 и омега заедно педијатарот ми кажа д3и омега а ортопедот ми рече нема потреба давај само пливит д3. Вие како давате ?

20. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.059
    Допаѓања:
    4.924
    Д3 и омега давам, доза на Д3 определна од доктор.