Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. ivka-slivka

ivka-slivka Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    165
    Здраво мајка, на моето не му се случило ништо вакво, ама можам да ти дадам совет, место влажни марамици, да и го бришеш газето и дундето со памукче (јас и купувам Тото), намокрено со млака вода. Ние утре правиме точно 4 месеца и ниту еднаш немам користено влажни марамици кога сме дома или на гости. Единствено кога шетаме во трговскиве центри (и тоа е мн ретко) па тогаш ми е пофлексибилно со влажни. Пу, пу, пу да не се урочиме ама немаме воопшто црвенило, а ја мачкам со павловичева, ништо друго не и ставам, дури ни пудра. Поздрав и се најдобро

2. ivka-slivka

ivka-slivka Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    165
    Инаку, мојата комшика имаше проблем голем со исфрлено дунде и газе кај нејзината ќеркичка, она го користеше ова на галафарм (СО ЦИНК ОКСИД И ПЕРУБАЛСАМ) за два дена се намали мнооогу а веќе 5 ден немаше воопшто и продолжи да ја користи таа крема. А сте пробале да смените пелени?

На НаталиЛили му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mila987

Mila987 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2014
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    82
    Majki, bebceto dva dena kasla i kiva,duri I slajmovi isfrla od ustata a eve sega I temperatura mi kaci 37,2 mu staviv cepce po preporaka na pedijatar koj me sovetuvase telefonski i mi rece dokolku ne mu se simne da go odnesam da go vidat,prvpat kacuva temperatura I se isplasiv :( ima li nekoj iskustvo so vakvi nastinki, mozam li nekako da mu olesnam, ima 4 meseci I edna nedela?

4. mila25ve

mila25ve Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2012
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    1.090
    37,2 не е температура над 38 се препорачува сируп и чепчиња, расоблечи го може му е топло

5. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Затоплувањето да биде во сад со топла вода, не директно на рингла или микро. За да не ги изгуби квал.состојкк. :) пишале и др.одпосле видов.

@Mila987 37.2 е ок темп.за бебе, на толкава Т не се става чепче ниту сируп, зошто може да се намали многу телесната температура и да се јави спротивниот проблем - хипотермија. Туш и расоблекување во тој случај. Сепак нека ве види педијатар, за кашлицата.

@Chupe јас би ти препорачала кокосово органско масло, на биопланет, го има во зегин, штета нема да има.

Последна измена: 4 јануари 2015
    На TIGARCE86 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Мајки, тие што имате мака, можам да ви препорачам спрејче за ојадено газе, иако ние сме немале проблем, снаа ми убаво се изнамачи, буквално до ранички на газето кај детето и што све не испроба но ова ги спаси. Се вика ЏинЏира спреј (GinGira) но е малку поскап, мислам го има по аптеките.

На leona83 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Сум слушнала и јас за тој спреј дека е добар, не ми текна за него.

8. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Јас го нарачав тој од Галафарм, со перубалсам. Утре ќе стигне, па ќе пишам дали има подобрување.

ми кажаа во аптеката дека галафарм не работеле 7-8 месеци. Некој да не знае зошто?

9. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.622
    Допаѓања:
    15.730
    Незнам дали се грчеви ама бебуш од рано сабајле ми е многу вознемирена,не е наспана таман ќе ја ставам во креветче после неколку минути ги крева рацете у вис и како да се плаши ќе ги отвири очите и плаче силно,дали тоа се симптоми на грчеви? Цел ден сме во раце се смирува ако ја оставам во кревет пак истото рипа и плаче??? И уште нешто секој ден ли се јавуваат во исто време или можно е и во друг период од денот различен од претходниот?
    Од кои капки бевте најзадоволни,сакам да и купам и чајче да и дадам

10. EmilijaLeonie

EmilijaLeonie Нов член

Се зачлени на:
    4 јануари 2015
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    3
    ;0
    Fala ti mn
    Se doime,a stolicata i e najnormala vo tecna kavena forma
    Se doime,no planirame i da i davame i malku ad kako dopuna.Stolicata i e najnormala vo tocna forma i kafena boja samo sto e mn retka na 12 saati.pozzzz od nas

11. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Azalea κолκу недели имате?гρчевите се јавуваат после 2та недела,аκо се витκа и се цρвенее гρчеви се,ние имаме сκоρо 3ипол месеци уште маκа мачиме со нив се јавуваат навечеρ сега и тρаат помалκу, κога беше помал се јавуваа и по 2,3 пати во теκот на денот нам ни помогнаа саб симблеκс κапκите,чај на Хипп од κомоρача и дρжење во ρаце додеκа тρаат со нишκање исто,и теρмофоρ κоρистевме и бели звуци доста помагаат фен,аспиρатоρ и пρавосмуκалκа многу тρпение тоа е пеρиод κој моρа да се помине,ние уште навечеρ со фен се успиваме поздρавче мила :*

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  12. EmilijaLeonie

EmilijaLeonie Нов член

Се зачлени на:
    4 јануари 2015
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    3
    Fala ti mnogu,se nadevam deka se e ok,i nie nemame tvrda stolica tuku e najnormala vo tecna i kafena forma.pozzz od nas <3

На LaDyDoLl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.622
    Допаѓања:
    15.730
    Тигарче а како му ги даваше саб симплекс,мм ги земал нив,гледам пишува 4 пати по 7 капки и со што ги даваше?Инаку имаме 18 дена

14. chache87

chache87 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2013
    Пораки:
    425
    Допаѓања:
    312
    Нас ни помагаат infacalm капките, 2 пати во денот по 20 капки му давам и се смирија грчевите. Има во нив и пробиотик и се безбедни за мали бебиња. Чајче не давам од страв да не му го наполни стомачето и ќе ми го намали млекото, еднаш му дадов откако јадеше и ми го поврати целото

15. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Мила можеш 3 пати по 10 сигуρно во 24 часа,после доење се даваат поздρавче :* инаκу ние сите κапκи ги пρобавме саб.највеќе ни помогнаа пρобајте κога веќе ги имате

16. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Јас ја имам мустелата за пеленски осип дома, неотворена. Кога би можела да помогнам... Не знам од кој град си...

17. Mila987

Mila987 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2014
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    82
    Nie samo sto se vrativme od doktor, pocnale slajmovi da mu se spustaat na gradite I trgnalo nakaj bronhit, mu dadoa sirup tricef,za dva dena kontrola, ako ne mu e podobro ke ne zadrzat vo bolnica, znae li nekoj vezbi za iskasluvanje na slajmovi? Mozam li da sprecam nekako da mu se spustat nadole?

18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.955
    Допаѓања:
    327.245
    Тапкај го по грбот.Стави го на колена кај тебе со главата наведнато надоле и тапкај го.И вода давај како и често цицање за да се разводени шлајмот.Иста ситуација беше как нас.

На TIGARCE86 и Mila987 им се допаѓа ова.
  19. Mila987

Mila987 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2014
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    82
    Vie na kraj kako zavrsivte? Izbegnavte bronhit?

20. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Со лажичка, а можеш да капнеш и неколку капки твое млеко за полесно да ги прифати.