Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    2.396
    Допаѓања:
    14.350
    Мајки, малава ми е месец ипол и е цело време на ад користевме Хипп комбиотик ама многу грчеви имаше и многу мислења слушав дека може да е од млекото иако педијатарот тврди дека не е од тоа јас решив да и го сменам и почнавме со Аптамил млекото го пие и ниту еднаш не поврати од како почнав да и давам ама има многу запек неможе да се искака ептен малку и тоа зелено и мириса многу ова дали значи дека не и одговара оваа млеко или пак додека се навикне на него? Давам плус пробиотик Waya..
    Втор ден е од како пие Аптамил.

2. Dance27

Dance27 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2018
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    3.139
    Аптека Ескулап Струмица

На zverkica му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Сара Лав

Сара Лав Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2021
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    1.352
    Од Аптамил Комфорт каката е зелена и мириса. Инаку и моето е од раѓање на Аптамил и исто какаше еднаш на 3-4дена. Сега е веќе 3++ и му се регулира цревната флора и си кака по 3,4 пати на ден (уште сме на Аптамил). Ако не повраќа значи му одговара млекцето е сега за какањето консултирај педијатар иако еве и кај мене беше ист случај па сега после 3 месеци си се регулира само од себе.

На stsmua05 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. TanyaClover

TanyaClover Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    508
    Здраво мами... Значи малово ми е 5++, а 3 месеци се мислам дали да му сменам млеко, ама мислам дека морам да се решам. Од раѓање сме на Бебелан. Од прв ден ми кака на 3-4дена(зелена кака) и многу ми бљуцка. Некогаш и во млазови (ако тоа се смета за млаз:^)). И после 2часа од пиење млекце знае да ми поврати како урда. Можеби се работи и за рефлукс. Морам да напоменам дека тоа се случува само преку ден кога е активен многу, кога се напнува. На спиење никогаш не се случило, а спиеме на рамно без перница. Одлично напредува. Роден 3520гр, на 5++ е околу 9кг (треба да се мериме деновиве). На сето ова последниов месец ипол ни е борба за пиење млеко, пие лакомо додека се засити и после толку, бута шише, станува... Инаку "пиеме" по 120мл на 3часа, ама не ги пиеме секогаш цели. Со вкусови почнавме пред 2 недели.
    Е сега сакам од вас да слушнам искуства дали да менувам млеко да пробам и од кое млеко сте задоволни?
    И дали да земам 1ца формула или да причекам после 6м да земам 2ка?

5. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.330
    Допаѓања:
    5.456
    Мислам дека околу 2 недели трае адаптацијата на новото ад, причекај мешето да се навикне па би требало да биде океј.

6. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    2.396
    Допаѓања:
    14.350
    Фала ви мајки :l:

На unearthlysarah му/ѝ се допаѓа ова.
  7. maru6ka1984

maru6ka1984 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2021
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    34
    Пред еден месец давав дохрана Холе кравјо и беше супер прифатено, вчера пак почнавме со дохрана исто холе ама почна да повраќа млазови. Што мислите дека е?

8. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.762
    Допаѓања:
    176.151
    Исти случај бевме, исти.
    Јас одма го тргнав аптамилот и преминав на бејбилав. Супер ми го прифати, не повраќаше ( освен ако се прејадеше некогаш оти многу е лаком). Какањето му е идеално:D. Секој ден точно во 07-08:00 ч:)

9. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    2.396
    Допаѓања:
    14.350
    Мајки можно е од вториот скок да не јаде многу ?
    Оние денови беше океј сега како влезе во втор скок само плачки по цел ден и не сака да јаде..

Последна измена: 18 мај 2022
  10. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2020
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    487
    Kaj nas bese taka, so sila, sme se molele, plus odbivase da cica, pokasno procitav deka toa e bas karakteristicno za vtor skok.
    Nie sme sega vo 4ti i pak isto, eve veke 3 den.

11. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2020
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    487
    Majki, a iskustvo so 4ti skok i nejadenje? Naglo se presece bebe, ubavo si cicase i naednas kako da strajkuva so glad.

12. princess02

princess02 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2017
    Пораки:
    434
    Допаѓања:
    718
    Малото ми е скоро 2 месеци си пуштивме песни на телефон и си се занимававме ама ми се слизна телефонот од раце лежејќи и отскокна од душекот и го потчукна по челцето и носето. Црвено му е местото и потече. Што да правам,,????

13. Jordanovska-K

Jordanovska-K Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    896
    Допаѓања:
    6.139
    За малце ќе си закачев маститис во втор скок, пази се и одмолзувај ептен по малку ако ти натежнуваат градите по секој подој. Ќе се врати во нормала за некој ден и ќе ти надокнади за сѐ што не цицало претходно :sweat: од искуство

Ние кај и да е ќе влеземе во 4ти исто, па читав дека вниманието ќе ѝм го одзема секоја ситница, точка на ѕид, рандом звук, мирис, зрак светлина, само за да не цицаат, и затоа препорачуваат тогаш да се дои / храни во затемнета и тивка просторија, за да нема дистракции. Моево го приметив уште не влезено во скок рипа на секој шум и се занесува да види и чуе сѐ, немој нешто да не му избега од видик :wasntme:

На tina2018, LiquidLuna и Knizhevnik11 им се допаѓа ова.
  14. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2020
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    487
    Vo pravo si, vecerca sfativ deka ne izgubila apetit tuku deka se drugo e pobitno i pointeresno od jadenje. Samo se nadevam deka e kratok period a ne cel 4ti skok :)

15. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.159
    Не е краток период. Од тогаш почнува па трае најверојатно додека ќе се доиме. Најинтересна е кога ќе се сврти по нешто а тоа ја шприца млеко мижи и се смее :rofl:

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2020
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    487
    Offf lele, kako be ne e kratok period :@
    A so prskanjeto skroz interesno, taman sum ja izbanjala/sredila i odma lom :D

17. mcluckie

mcluckie Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    105
    Здраво мајки, на бебенцето на едната рака се има како исфрлано го бањам секој ден, некој пат секој 2 ден со сапунче еуцерин пх5. Со што би можело друго за да му помине? IMG_20220519_081935.jpg

18. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    795
    Допаѓања:
    995
    Мачкај со црвена течност, кај моето бебе му излегоа вака кај ноџето па по препорака од педијатар мачкав со тоа и поминаа

19. converse.brown

converse.brown Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2013
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    103
    Здраво мајки, сакам да ве прашам дали користевте пробиотик и до кога? Јас приметив дека бебе го боли меше од него и кога не му давам си е супер. Разговарав со матичната она препорачува да се користи до година а за проблемот со мешето рече давај преку еден ден, пробав и така и пак иста песна.
    Дали некој има слично искуство?

На Viki2021 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Mom89

Mom89 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2020
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    5
    Zdravo. Dali ste bile kaj ortoped so popristapni ceni ili dobar ortoped na drzavno? Bebeto e 5 meseci. Ne mi se davaat 3000 den za 5-10 min kontrolen pregled. Sovetite za vezbi, ostavanje na pod i slicno gi znam od prvoto dete, pa bitno mi e samo ehoto.