Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.330
    Допаѓања:
    5.456
    Така беше и кај нас од диастоп, педијатар рече прекини го и од 3 месец веќе не давам (бебе е 7++)

На converse.brown му/ѝ се допаѓа ова.
  2. mommy's love

mommy's love Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2020
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    365
    Мама, не сум била лично ( ние бевме кај Антоније и задоволна сум ) ама читав добри коментари за кај Темелковски мислам 1500 денари е прегледот, ако има некоја мајка искуство нека пише.

3. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    5.873
    да не даваш биогаја?
    кај нас така беше од биогајата после и ја прекинав некој период па почна да не ми кака редовно, по препорака од педијатар почнав пак со ваја, презадоволна сум од вајата, ми рече до 6 ти месец да давам пробиотик матичната, а пошо ја имам носено и во систина и таму докторката ми кажа да не се дава предолго пробитик на пр до година

На converse.brown му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Nie prestanavme sega na 6meseci...taka ni reche pedijatarkata! Ne gledam razlika nesto vo odnesuvanje, znae taka pocesto i pojako da prdne ama toa moze i da e od nekoja cvrsta hrana shto pravi gasovi...

5. converse.brown

converse.brown Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2013
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    103
    Прво користевме биогаја мислев дека е до неа, сега земавме нормиа и пак исто. Не знам дали да купувам друг бренд или да не давам веќе зошто мал е уште има 2 месеци.

6. Kasiopaja221

Kasiopaja221 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2021
    Пораки:
    3.281
    Допаѓања:
    47.163
    На моите вака им се прави ако стојат подолго на сонце,како алергија. Не користам ништо, за 2 до 3 дена им поминува.

На mcluckie му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    5.873
    јас ти препорачувам ваја од мое искуство, уште е мал и мислам дека треба да му даваш сеуште пробиотик и другарки што користат се многу задоволни исто, дупло поевтина е вајата од биогајата, ама на крајот на денот ти си знаеш и да не даваш не е ништо страшно следи си го бебето

На converse.brown и Knizhevnik11 им се допаѓа ова.
  8. TanyaClover

TanyaClover Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    508
    Мајки жива ненаспана сум, ве молам за помош/совет.
    Малово деновиве активно пробува да се врти од грб на стомак и понекогаш му успева. Истото тоа и го пробува во сон и главата ја забива во креветот. Ноќеска кога го видев дека така спие се избезумив.
    Кажете ми дали вашите го правеле ова? Дали би ја свртело главата ако нема доволно кислород? На оваа возраст имаат ли развиен инстинкт?
    Инаку сме 5++

9. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.213
    Допаѓања:
    5.770
    Нас совет од ортопед ни беше да не го оставме да спие така се додека не научи да се враќа назад сам. Или барем да знае да ја врти главата лево десно, а не да гњури додека е на стомак.

На tina2018 и TanyaClover им се допаѓа ова.
  10. TanyaClover

Се зачлени на:
    5 октомври 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    508
    Абе да, сигурно нема да го оставам така ама страв ми е ноќе сонот лаже, да не не го видам. Леле значи нека се живи и здрави само ама додека да пораснат само стресови:whew::)

11. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.159
    Мојава почна да се врти на стомак на 3месеци и така спиеше,јас избезумена дежурав и одма ја враќав назад кога ќе се свртеше. Кога кажав дека се врти и така спие мислам никој не ми веруваше. После некој период од две три недели не се вртеше па пак почна. Кога отидовме на ортопед на 5месеци ми рече слободно да ја оставам, се што сама ќе направи да не ја спречувам и да ја враќам назад. Скоро цело време спие на стомак.

12. TanyaClover

Се зачлени на:
    5 октомври 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    508
    А кога ја забива главата во кревет?
    Буквално со носот и устата во душекот и го слушам тешко диши. И незнам дали има развиено инстинкт да се сврти доколку неможе да дише. Само од тоа се плашам.

13. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.061
    Мајки здраво.
    Имам малце чудничко прашање :D
    Ќерка ми од саботата пошто почна да лази и се најде од спална на пархет спие во креветче.
    Мислев потешко ќе пројдеме ама да ви кажам искрено многу лесно пројдовме до сега.
    Ама сеа иам друга мака.
    Креветчето е дрвено. Оградицата иде нагоре надоле и вчера да се успиваме се фати и на колена се исправи јас бев до неа и ја пазев да не ја удри главата.
    Оградата беше подоле. Ја кренав за да неможе да ја дофати ама мајмунчево мое некако ја дофатила и пошто е 6++ ваљда сакала да ја јаде па се чукна малце и почна да плаче, одма се смири и заспа. Е сеа ја имам од тие што се ставаат како и да се викаат ама очигледно не бркаат работа за тоа па ставив ќебе ама ќебето за секунда се наоѓа доле и пак истото. Совет некој?

14. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    4.916
    Мојата се врти преку ден не можеш да ја остаиш на грб, ама навечер не. Спие во вреќичка може тоа и отежнува и во креветчето имам ставено од оние плетенките и и го стеснува местото за манверирање па може и тоа допринесува. Плетенкиве не ги сакам па не ти викам да пробаш, ама со вреќичка пробај ако не спие веќе така. Пробувам да стимулирам преку ден да почне назад да се враќа може тоа му е само чаре. Нека се живи здрави, во другиот живот ќе спиеме ние.

15. mommy's love

mommy's love Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2020
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    365
    И нас Антоније (ортопедот) ни рече додека не научи сама да се врти само на грб да спие, ама бебе на 4 почна во сон да се врти на стомак и кога незнаеше да се врати на грб почнуваше да "цивка" да ја свртиме. Мислам дека секако би изреагирале. Што прави кога пробува да се врати на грб?
    Инаку и јас тој период со едно око отворено "спиев", сега е веќе 9+ и не спие на стомак, мора да помине и тој период..

На tina2018, Tiny Love и TanyaClover им се допаѓа ова.
  16. TanyaClover

Се зачлени на:
    5 октомври 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    508
    Па ништо затоа и се плашам. Преку ден се врти на стомак ама навечер само пробува. Телото на страна, а лицето во кревет. Повеќе главата ја врти во сон него телото. И го слушнав само како диши силно, што е нормално кога носот му е во душекот забиен. Го свртев веднаш во паника. И пак за 1 мин така се изврте и го оставив 10 сек да видам дали ќе ја врати главата ама нема абер, спие(facepalm)

На zverkica му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.213
    Допаѓања:
    5.770
    Ако не знае да си ја намести главата, јас не би го оставала.

На TanyaClover му/ѝ се допаѓа ова.
  18. TanyaClover

Се зачлени на:
    5 октомври 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    508
    Сеуште не спиеме во вреќа. Може и со тоа да пробам. Јас дури мислев со нешто да го подзаглавувам да му го ограничам движењето, ама не е исправно и тоа знам.

19. TanyaClover

Се зачлени на:
    5 октомври 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    508
    Не, не во никој случај. Не ни размислувам да го оставам. Тоа што го напишав беа секунди во прашање да видам дали ќе ја намести ама не. Колку би имала една мајка храброст да го остави така. Тоа и ме преплаши. Затоа што јас многу лесно спијам. Ама секунда е во прашање кога ќе се сврти така во сред ноќ

20. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.213
    Допаѓања:
    5.770
    Знам, и јас имав неколку непроспиени ноќи додека научи да се врти назад или да си ја мести главата. Понекогаш и сам кенкаше да го свртиме назад. Тој период вежбавме преку ден враќање назад и почна сам и навечер.
    Сега второто иако преку ден се врти на стомак, навечер се уште не почнало, но на секој шум се будам да ја проверам. Преку ден и покажувам како да се врати, оти се изморува и не и текнува да проба да се врати туку нурка во под.

На tina2018, zverkica и TanyaClover им се допаѓа ова.