Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.056
    Ние засега да не ја урочам убаво си кака, уште исто како од почеток. Има денови кога се мачи но сепак кака, само еднаш имавме ситуација цел ден да не е какана.
    Но пак ќе кажам ја масирам секогаш кога ќе видам дека се мачи, па и олеснува.

2. Elenika

Elenika Нов член

Се зачлени на:
    15 мај 2012
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    74
    да да мн плакаше ама нз што да кажам не сака со топломер а инаку јас мислам дека е мал за чепчиња оти е месец и 2 ипол недели нз страв ми е а и за сапунче ми кажуваа и реков на докторката таа ми вика само со топломер па нз што да кажам ај може ке мине поскоро :)

3. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    156

Ќерка ми кога дојдовме од болница почнав да ја прихранувам со пре нан бидејќи таму тоа идаваа одев на сигурно детето не беше какано цел ден а веројатно и таму се мачела зашто мене не ми го покажуваа памперсот а и памперсот со кој не облекоа во болница не беше искакан доби таков запек поради кој имаше и грчеви што цел ден кенакше понекогаш вриштеше и се напнуваше цел ден . Сите ми викаа ок било. Вечерта толку и се грчеше мешетокако на стар дедо што беше само на града и чај и ништо друго сабајлето беше омалаксана и бледа искакана 2 брбувчиња зелени по боја се извадив од памет а фати викенд Вртев да не примат приватно не можеа заради гужви меѓутоа докторката ми рече да и ставам чепче и да видам како ке биде а ако иследниот ден не добијам столица да одам на преглед со неа . Не ми рече да го сменам млекото меѓутоа јас иставив чепче и тоа 1/4 заради килажата и истрчав во аптека по друго млеко . Од тој ден сме на аптамил 1. Сите педијатри ми викаа дека не смеело така да се менува млекотозаради алергии се додека не ја соблечат да и гивидат каките кои сега се светло жолти кашести може малку удел имаи што ја дојам ама она 90%напредува од аптамилот

4. CudnaZena

CudnaZena Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2010
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    12
    Ај ве молам за совет, имам двомесечно бебе и денес почна да поткашлува, ама сериозно како старец :( симптоми дека е настинат нема, носето му е чисто, освен кашлањево :( некој совет до утре?!?

5. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    мојава кога кашла и давам водичка така убаво стоплена, обично кашла од млекото постојано едното исто во уста и и доаѓа понекогаш бљантаво.. е сега не знам секое бебе си е приказна за себе, пробај топло чајче/водичка што пиете, до утре па утре ќе ти кажат :)

6. Eleonorastrumica

Eleonorastrumica Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2010
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    196
    Мачкај мукоплант маст на градите и на грбот повеќе пати во денот и навечер многу помага,па пак ја носи на лекар ама најчесто дават Бисолвон капки и аква марис за носето тоа е како стандардно

7. DeMelo

DeMelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2011
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    1.405
    Jас да си кажам нешто што открив неделава и верувам дека ке биде од помош на сите маjки.
    Не даj боже да има потреба да го правите, но кога веке сме каj кашлицата да го споделам.
    Малиот моj месец дена со кашлица беше , почна да ме фака страв да не се спушти на плука.Отидовме на педиjатар ни препишаа Цефадексин и Хербал сируп, од Хербалоот воопшто не сум задоволна, а против антибиотик сум многу едино во краен случаj.
    И кога случаjно читам на еден портал прашанюа од маjkи и др кажуваат искуства проблем како нашиот.И кажувам дека и ние се мачиме со кашлица и нормално како сите мали не знае да го исфрли шлаjмчето, го голта, и една маjка ми пишува да избегавам купечки сирупи ради дерматит на гениталиите поради намалуванюе на пн вредноста во мокрачата(кога го гледам вечерта цел нафрлан) маjката си правела домашен сируп со локум, бомбончина ментол краш и некои билки, ако го интересира некоj за овоj ке пишам накнадно за него, мене повеке ме заинтересира овоj вториот коj e лесен за приготвуванюе, стар и многу ефикасен.
    Го чисти организмот од шлаjмчината за три - четири дена.

2 лажички Семе од Анасон ( го има во Билна, 100 г. Околу 60 ден.) и 2 лажички семе од лен ( во сите маркети 100 г. - 20 ден.) се ставаат во литро вода да извриjaт до пола литро се трга, се ставхаат три лажици чаj од бел слез и да отстои половина час и може лажичка мед по желба, но шекер не.Се пие млак и за 3-4 дена ке се видат резултати.

На Annath, Moira и lolyta777 им се допаѓа ова.
  8. KiT

KiT Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    1.369
    Допаѓања:
    7.620
    Мамички ако може помош од вашето искуство.. до кога им стававте ракавички на вашите бебиња, моево наполни 3 месеци ама сеуште му ставам ракавички на рачињата пошто му смрзнуваат кога му ги вадам, а и не дава многу да му ги сечам ноктите плаче у највеќе, не знам што да правам :(

9. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    758
    ноктите сечи му ги на сон кога ке заспие цврсто ти полека полека скрати му ги а за ракавички ствварно незнам моите во лето се и двете и не носеа ракавички

10. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    156
    Јас ја имам истата дилема со рааквичките мислев до 40 дена па да видам дали ќе и смрзнуваат ама еве и на 3 месеци има смрзнуваат стварно не знам а она и сега не ги сака сака да си фака когаи гио вадам за бањање не престанува дамртка со нив по себе и на сите страни

11. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.056
    Мене 2ца педијатри ми забранија да ставам ракавички уште втората недела, со образложение дека со нив детето неможе да допира и да осознава што има околу него. Не биле добри за развојот на детето.
    А за ладни раце ми кажаа дека е нормално рацете да се ладни, зошто се завршни екстремитети и нема доволно циркулација во нив.

Ние само што се вративм еод лекар, за ова шлајмовите. Ни кажа докторката дека не е страшно, дека се само во носето и скоро секое бебе го има овој проблем.
    Така сега ќе си ставаме капки за носе наутро и пред спиење(јас ставав многу почесто, но не требало), чистење носе наутро со апиратор(како и до сега), бањање со топла вода и морска сол секој ден, спиење на повисоко и дозволено ни е да правиме инхалација со 20мл физиолошки раствор.
    Инаку тежиме 4610гр,машала за еден месец е поправена 1040гр.

Последна измена од модератор: 29 април 2017
    На gorda, leo-n-tina, MacenceEna и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Moja

Moja Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2010
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    17
    меУ провери да не си грешка.. мислам дека е дозволено 2 мл физиолошки раствор.

На meU му/ѝ се допаѓа ова.
  13. leo-n-tina

leo-n-tina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    386
    Де Мело ова сируп или чајче ,на бебиња може ли да се дава и по колку на ден.
    Е сега знам на бебе ни мед ни чеќер не е дозволено ,ама другиве билки може да ги давам ,бидејќи др ми препорача чај од бел слез за искашлување на малиот ама не го сака со сила му давам по некоја лажичка.

Елеонора струмица пиша за мукоплан маст јас незнаев за неа ,денес бев во аптека ми дадоа Мукоплан купка за во вода да знаев ке си ја земев ама бидна ај сега со купкава ке пробам.

И вчера се решив да пробам со мачкање ,земав една лаж свинска маст и од глава до пети го измасирав со неа и ми рекоа да го завиткам во кебе ама гол да биде само по памперс и така поспа едно саат ипол и кога целиот се препоти и после го пребришавме убаво и го избањавме носето му се пушти после тоа си спиеше добри 4 саат без да се закашла .

Што да се прави се ќе се проба само да им биде добро на малите душички .

14. billyy

billyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2009
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    15
    Мамички дали сега кога е ладно секој ден ги бањате своите бебуши - до 6 месеци... Сум прочитала различни мислења и совети, а што мислите вие?

15. CudnaZena

CudnaZena Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2010
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    12
    Моето бебе е два месеци и го бањам секој ден, а и јас имам прочитано различни ставови и совети

16. DeMelo

DeMelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2011
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    1.405
    Леонтина чаjчево е баш за бебина, совршен е за нив и оваа комбинациja не е за искашлуванюе, шлаjмот се исфрла преку столицата, нели малите не знаат да го исфрлат сами, место тоа они голтаат.
    Ако е помала од годинка не и ставj мед, но и со шекер не смее, моjoт еве безпроблем го пие, по неколку дена ке видите сами резултати на пеленката.

А за банканюе, не се препоречува во зима толку често, ние кога се роди секоjден со мм го банюавме( а немаше потреба) лето нормално се потат топло е но во зима може и на два, три дена да си ja одржува природната пн вредност кожата.А за газината што се под пеленки се знае после секое каканюе на миенюе :lol:

17. gorda

gorda Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2012
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    76
    Миење, т.е. туширање по какање - секој ден и по 2-3 пати ако има потреба, но бањање на 2-3 дена - па не копаат јами за да се толку извалкани во косичките :lol:

18. babymama

babymama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2012
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    228
    ќерка ми се роди во зима и ние ја бањавме секоја вечер, околу 18-19 ч.. Секогаш тоа време ја бањавме затоа што сеуште беше топло, нели после 22ч парното го исклучуваат.
    И еве 3 години секоја вечер пред спиење ќерка ми се тушира, а еднаш неделно се бања подолго во кадичка и косата ја миеме.
    не знам, некако после бањања ќерка ми многу поубаво спие.

19. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.902
    Мукоплант маст никако на бебе :!: , премногу е јако, не е за бебешките гради ниту плеќи.
    Јас сум ја мачкала ќерка ми ама со полни 2 год. и тоа д-рката ми нагласи да ја мешам маста со павловичева.
    Истото важи за сите масти кои се на база на ментол, ова е совет од педијатар, не мој измислен. ;)

На DeMelo му/ѝ се допаѓа ова.
  20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.602
    Допаѓања:
    104.323
    Ај втор пат денес да се замешам во вашава бранша, и јас знам дека Мукоплант или масти на база на Еукалиптус и Ментол не се препорачуваат на дете. Барем јас лично слушнав кога докторката и кажа на сестра ми, ментолот и еукалиптусот се таложат во вид на кристали на плуќата и можат да отежнат дишење. На сестра ми и кажаа евентуално во топла вода да раствори додека ја бања и тоа сосем малку, мачкање никако, а потоа прочитав на интернет дека може како што напиша Лолитка разблажена со крема, павловичева или обична, ама со павловичевата мислам полесно се раствара дека и двете се масни, нема во неа додатоци како во обичните креми. А богами си знам и по себе, кога ставам во зима обично кога не можам да се одзатнам под носот, после откако ќе оздравам неколку дена коа вдишувам длабоко осеќам како да ме гребе нешто во горните дишни патишта.