Ќерка ми стои од 7 мес, од 8 оди по мебел. Ако стои бебе само сигурно нема да го одвраќаш од стоење. Оно само си знае кога е спремно да седне, да застане и сл. Што има врска колку месеци е. Остај ги нека си зборат.
Здраво мамички, имам бебе од месец и 20 дена. Забележав дека сеуште не реагира на звуци не се врти ако и викаш или тропкаш со играчки. Кога започнаја вашите бебина да реагираат на звуци и дали има место за загриженост?
Нормално. Него од толку зборење мислам дека подсвесно ми влезе у мозок Мало е, тек накај 2 месеца и нешто стана по свесно за себњ на месец ипол само јадеше спиеше и плачеше од грчеви.
Јас како што знам уште во болница им испитуваат слух и на двете уши, така што веројатно испитале и се е било во ред, а уште е рано да се врти по тропски.
Мене така ме напињаа прво требало да седи стабилно, па да лази, па да оди. Мојава прво застана на нозе, па тек после тоа можда пола месец седна сама. Па прашував и јас тука од што ми влегоа во психа, зошто ми прави обратно бебево
Ја колку што знам треба да лази па да седи па да стои/оди. Мојава од 3ти месец ја одвраќавме за седење, па некаде кај 5ти почна да е на сите 4 па почна да подлазуе па таман викам ќе лази сеа ќе седи она е нестрплива да прооди. Не дека со лазење нема да стигне од точка а до точка б ако сака ќе стигне. Ама не сака. И ми е константно или у раце или после 10 мин плаче доле е сега ме наљути и земав се истргав (игрални,огради онакви големи за да си игра внатре,коцки,релаксатори) сакаш играј се сакаш седи сакаш лази доле сакаш стој на глава ако можеш. Врат,кичма,раце,нозе се ме боли 24/7 2 месеца ми е у раце. Доста е.
многу е мало, ако нешто не е во ред со слухот ќе приметиш на нагли гласни звуци дали реагира, а за да се врти по тропки е уште рано
Здраво мами. Јас сум тазе мама на близначиња вчера искочивме од болница. Цицаме ама малку имам млеко, и плус Аптамил пре по 30 мл на 3 часа, но секогаш не испиваат по 30 некогаш 15 некогаш 20 мл, дали е нормално или да паничам?
Не се грижи, моето излезе од болница со препорака дека пиело 60-65мл, дома немаше шанси да испие толку, едвај 20-25. Давав со шприц, шише, малку цицаше. Кога ќе испиеше 30мл славевме. Со тек на време зајакна и почна да пие повеќе. Само трпение мама.
Vo bolnica ni pravea nas ispituvanje si bese top!!! Po mesec dva nekade mene mi se uvrte vo glava deka bebeto ne slusa deka ne se vrti deka se zagleduva nekade i polidev od griza. Bre i vikav i peev i tropkav toj den koga si napraviv film i na kraj ona lezese na pod a jas peglav koga da ja soberam peglata taa krcna silno koga reche bebe se raspametuvaaaaaa, skokaaa od strav placeeee Hhahahaj si rekov slusa i te kako slusa i od togas veke ne si pravam filmovi...probajte koga gleda nekade pustete nesto silno neka tropne dali ke se isplasi i ke se svrti neznam shto sovet drug bi dala....toa kaj nas zapali...ako epten nemate mir pojdete napravete edno ispituvanje
Мами, бебињата после пиење млекце ми икаат секој пат по 10 минути, ги држам исправено (нормално ли е и што да правам) исто приметив дека по пиење на млекце на јазичето останува бело како да го исчистам со што? Инаку бебињата се 6 дена
Sosem normalno e majka. Za ikanjeto, so cicanje se smiruva mnogu brzo. No i bez ikanje ke se smiri za 10na minuti. Za jaziceto e isto normalno, dokolku e samo od mleko nema potreba da se cisti.
Za jazicheto im e na site Belo(neli I nie kafe ko kje pieme kafen e jazikot)a za ikanje sekoe ika chekaj go da zhdrigni sho ne e pravilo deka nema da ika...moevo e na ad mleko pa mi davam Po Edna goltka voda I so se smiruva.
Примаат во Козле за преглед, пример утре во недела? Или треба закажување? Се лечевме од бронхит, се смири неколку ден и еве сега пак почна многу да кашла и носето запушено.
Нас на два пати не примија и за преглед и за контрола без упат. Додуша со ковид беше, ама таму го тестираа на првиот преглед. Никаков проблем не ни направија.
Нека ти се здрави и живи,да растат и да ве радуваат. Види како треба да ги држиш после подој за да си здригнат. Јазичето не се чисти
Мајки пак ја досадна ама мора да прашам уште нешто Бебана утре полни 7 месеци. Работата е следна: на коцки да ја оставам или ги јаде или искача од нив, игрална ќе поседи ќе се поврти 10тина минути дур да види од кај може да искочи ќе види дека неможе и плаче, да ја оставам на под ми е мала ќе исчука главата по пархетот-да и постелам на секаде ќебиња,коцки-не можам бар мислам дека не можам. Мислење? Совет? Што да правам. Кога е на пархет си лази си се занимава ама и гледа по што да се фати да се исправи и никако неможам да се тргнам од неа а не можам па ни цел ден со неа, сами сме.
И повторно јас.... Мами, од болница ни дадоа капки биогаја подарок Но не ми кажаа од кога да давам на бебињата, читам на упатството може од раѓање. Прашањето ми е дали некоја мама ги користела и од кога? Во четврток сме на педијатар да чекам тогаш да прашам или? Дајте ми совет? Исто во извештајот ни стои од 8 ден од раѓање да користиме Д3 и К1, предпоставувам сите така сте користеле (дали од лажичка или како им ги давате). Извинете малку сум досадно но не сум искусна.....