Д3 со К има едни капсули што се кинат и течноста директно во уста. А пробиотикот јас го давав исто од кај 8ми ден, и планирам долго да го давам.
Него, јас да прашам со спиењево. Секоја чест на тие што имаат нерви да им плачат и да заспиваат безбедно бебињата од аспект на препораките од ортопед во 4ти скок се научи дневните дремки само во количка под аспоратор да заспие сам на рамно до сега не се десило. Ако го оставам да лежи вриштење ќе биде. А количката знам дека не е баш добра положба за 4 и пол месеци . Вие како правите?
Едно од белите влакна на главава ми е од тоа да не се удри со главата од пархет и зошто цееел стан не можам да го наредам со меки коцки. И замисли не се удри ниту еднаш од пархетот и да заплаче, а се вртеше на почетокот дирекс на глава на пархет. Имаат осет, ако изгледаат така мали и немоќни. Како ќе расте сама со глава ќе се приближува до работите да ги допре за да процени дали е меко, тврдо и слично.
Исто од 8ми ден почнав и со пробиотик. За Д3+К како ти е позгодно така. Јас пример користев Бејбитол меки капсули кои се истиснуваат во уста, но од безбедносна причина (случајно при истиснувањето да не ми се лизне цела капсула во уста) ги давав со лажичка. Само ако даваш со лажичка прво стави млеко па капките за да не ти се лепи дел од капките на лажичката. Вака ќе ја прими цела количина.
Мојава колку пати ја тресна главата на паркет последните неколку дена не можам ни да избројам. Ама не плаче. Ќе отидам до веце се враќам ја глеам испружена на паркет среќна
Во тој период се научи да заспива со цицање во лежечка положба. На почеток не ми беше згодно дури си ја најдам позата. Сега и ноќните подои ни се така.[/QUOTE]
Babytol D3+K1, како капсула е се кине врвчето, јас ги ставав во лажиче пошто ставав плус Д3, можеш и директ во уста како сакаш. Пробиотик Рекол давав од раѓање до 6 месеци заради царскиот. Ако лежиш до него и му дадеш да цица или шише млеко или цуцла исто ќе вришти? Или ако е полузаспан легни го и легни до него и така пробувајте. И кога не спие ставај го цело време нека е на под и на меше.
Да да го праи тоа со главата оди до пр вратата и бутка па до креветчето, арно ако имаш само 1 мојава вчера у обид да стои се фатила за релаксатор па дека тој лесен се најде на грб на пархет и ја чукна и главата позади малку ама мислам дека не плачеше од што ја болеше туку од страв пошто пред да заплаче лежеше и зјапаше онака као што се деси и брзо се смири и пак кај релаксаторот у истите походи. Немам ум што да правам а ни доволно коса за нејзините паѓања
јас пробиотик давав одма кога дојдовме дома негде 4 ти ден од раѓање, Д3 и К1 и давав со млеко молзено зашо сме на доење немаше шанси со лажичка пробав...во шише ми ги пиеше, уште и давам така и пробиотик и Д3
@Maca Macka @Mucika фала ви девојки. Ќе пробам со цицање со лежење. Нешто не ми успеваше таа положба дека имам помали гради ама ќе се помачиме. Инаку на под си лежи он и си вежба. Ама кога ќе дојде време за спиење се претвора во плачко
Фала ти мила, ние утре правиме 8 дена од утре ќе почнам со пробиотикот и со капсулите, ако не сакаат со лажичка само во мајчино млеко ли се ставаат?
или во мајчино или во ад, зависи на што сте, претпоставувам во систина се имаш породено, мене таму така ми кажаа
Да, во Систина се породив (но од толку информации нешто и заборавив затоа си прашувам овде ) Цицаме и одмолзувам 3 пати дневно ама по 20 мл, и плус Аптамил пре по 30 мл им давам. @LaDyDoLl фала мами ќе пробаме секако па како ќе прифатат така ќе тераме
Zdravo majka, moze nema ova moeto da e nekoj sovet ama ke si kazam moe mislenje...tuka sme so vozrasta, minatata nedela napolnivme 7m, ne sme vo Makedonija, nema baba, dedo, tetka, strinka, svekrva, komsivka....ima samo maz koj shto e 10h na rabota pa ke prodolzi i od doma da gleda e poshta, da razgovara na tel i taka da osven za banjanje sekoj vtor den i nokje cat pat da napravi edno mlekce drugo i ne pomaga ama i nema koga...fala bogu shto raboti i nosi paricki barem. Vo 6h se budime, ostanuvame 15 min vo spala prvo i menuvam pelena i si igrame 10 min se vrti probuva da polzi, se guskame, i gi grickam nozinjata itn... ja stavam vo kolicka me cheka pred vrata vo wc, kupatilo i odime vo kujna so kolickata, taa sednata so nekoj igracki napred da drzi da tropka, nea i toplam voda za mleko za mene pravam kafe, pijam vitamini, sreduvam nekoe sadce ako ostanalo neizmieno ili ako isprala masinata gi redam sadovite go pravam mlekceto i sednuvame da pie mlekce....koga ke zavrsi ja drzam 15 min ispravena iako nekogas i odma ke podrigne jas 15 min ja shetam niz stanot. Nekogas prodolzuvam i 30 a nekogas i 60 min zavisi koga kako i e interesno da razgleduva. Posle toa ako imam rabota i moram da odam po sobi, da peglam, da pustam masini ja stavam pak vo kolicka, ako pocne da kenka i da nesaka da sedi odma i stavam megu noze kako shto sedi vo kolickata da i e blisku da go dofati nesto ,,neobicno,, pr nekoe plasticno shishe so malku voda, debela shushkava kesa shto nema sansi da ja skine ili goltne, silikonski sad za jadenje bidejki lazicata ja napikuva cela itn....se zalazuva tie 15-30min dodeka si zavrsam rabota...pa ke sedneme na pod taa se prevrtuva saka da polzi podskoknuva jas si citam na mobilniot sednata do nea ili razgovaram ili pravam bilo shto shto se pravi sednat a da nemora da se odi niz kukja ....kockite od strana so pernici, od druga strana trudnickata pernica i taka da nemoze da se prevrti naednas nakaj plockite bez da uspeam da ja fatam kolku tolku nekoja zashtita...ako i zdosadi tamu pak ja zemam malku ja guskam ja setam...pak doslo vreme za jadenje i davam kasicka na stolce sednata. Po jadenjeto pak ke ja podrzam ke ja prosetam vo racinja...otkako ke pomine 30 min ja stavam vo kolicka i odime vo market, pazarime edno pola saat se setkame uste pola saat i taa od vozduhot i ladnickoto pak malku ke zadreme kratka dremka...nekogas vrtam okolu zgrada za koga ke ja vidam deka e gotova za spienje odma da se kacime gore da ja parkiram pred tush kabinata malku podotvorenka i da se banjam, potoa ako mi se podlegnuva ili me bolat race ja nosam na spalna so nekoj igracki ili samo legnuvame i dvete i ili i pejam ili ja zakackam so edno race ili se prevrtuva i polzi zavisi koga kako a ako nesaka ke probam ke ja sednam i pred nea pak igracki i edno od tie ke zapali ke se zaigra. Pak doslo vreme za jadenje i se taka vo krug....domot go bataliv skroz, jadam salati, za vikend pravime meso na skara koga maz mi e doma navecwr koga ke zaspie supa a nautro kornfleks ili musli ili jajce vareno....gravce bidejki samo se vari, oriz bidejki se pravi za 30 min i takvi nekoj lesni raboti shto se pravat dodeka e vo kolicka ili dremka....nema vreme za polneti piperki, musaka itn ama nekogas koga e maz posloboden ima vreme i za toa...prikvecer e kenkava potesko zaspiva ama ke ja izbanjame ke se iznapliva so nozinjata ke ja umorime doooobro so igranje i zakackanje ke se napie toplo mlekce i koga 10 koga 11 ke zaspie....moe mislenje ( nemora da se slozite) e deka nema dosadni, razgaleni, nevospitani deca!!!! Bebe neznae za dosadno za inaet i neznam shto...bebe e emocionalno ispolneto ili ne! Ako e polno so ljubov, igranje, toplina, ako se osekja iznaigrano i sakano togas e mirno...nema majka shto ne si go saka deteto ili ne dava maksimum no ima majki kakva shto bev jas na pocetokot, shto sakaat kukjata da sveti, da ima rucek sekoj den, da poteraat 300 raboti a bebe ako moze da sedi samo 5h i da si igra...e toa nemoze. Bataliv se, ima denovi koga mi se vrishti i edvaj cekam da zaspie ama ja nosam vo spalna i namesto vo krevetce ja stavam na spalna ja guskam i zaspivam so nea....ako sum epten potpoludena se isplakuvam ubavo i odam vo temata vontelesno oploduvanje ili problemi so zabremenuvanje! Chitam 10 strani unazad i mi pominuva se!!! Edna od tie majki sum, chekano bebe 11 godini dobieno so 4to invitro...sekoj den molev Gospod da mi gi napolni racete i da gushkam bebe pa taka sega ne ja pustam pa ako saka po zemja pecurki neka mi rastat doma..leta vremeto ke porasne za nekoja godinka i kukjata pak ke svetne a bebeto veke nema da me ferma...i gotvam sekoj den, gotova kasha ne probala! Ne deka imam nesto protiv kupeckite, maz mi ima ama jas ne opravduvam muabet ,,e kako ne ke prljam cela kujna za 3 lazicki da izede,,...ako mozam na komsivka da i stojam 5 min kafe da i varam ili za gosti da spremam so saati i da se odnesuvam kako da mi doaga sanitarna inspekcija a ne gosti togas za bebe mozam se! I ja razbiram se i deka raste i deka zabcinja bolat mnooogu i deka grcevi, gasovi se boli ..jas ima nokji nemozam da zaspijam so saati me razdenuva a ne tie dushi mali mili...ovie skokovi utre ke bidat drugi fazi, ke pocnat tantrumi, pa stravovi od se, pa pubertet, pa klimaks pa starost hahahah i se taka cel zivot po nesto...toa e majka zemi si nesto kako mene na prirodna baza malku da te olabavi, opusti se i sledi ja nea ne si pravi pritisok deka mora ova i ona i odma polesno ke ti bide...ako si me citalaovde i jas sum pisuvala za da mi olesni deka mi e teshko deka me kubi, grebe, shtipe, deka 5 skok pocna strasno ama se cudam sega zosto pisuvam....se toa normalno da go pravi kako site bebinja pa i onaa...nekoe ne jadi, nekoe ne spie, nekoe ke izvadi zabi bez da go setish drugo ke se machi 3 meseci...ete si pisav jas hahah bozem kratko iskustvo a 3 strani ke zafatam.
Мајка здраво, Прво браво за успехот со инвитрото и да даде Господ кај сите. Грешно си ме разбрала мајка, јас не се жалев ниту кукав, ја играм нон стоп. Туку за нејзина безбедност прашував, бебе е поприлично пргаво и неможњш на ништо да ја спуштиш. Пробав со коцки со "ограда" перничиња не вредеше.пробав само коцки искача од нив. Пробав релаксатор да ти пратам слика да видиш како седи не смееш да ја оставиш секунда ќе се преврти сосве него. (Да се преверте додека бев да мочам) Пробав во игрална 10 мин и пишти да искочи. Сака да стои се фаќа за се а е оревише мала лази и оаѓа на пархет. Нека е она жива и здрава куќата пак ќе биде куќа јас пак ќе се наспијам и пак ќе се одморам колку и некои денови тоа да ми се чини далечно. Мојава на спална за секунда е на раб од спална а во креветче застанува на оградата се држи и го кризе кееветчето и треска сака да искочи и плаче- ваљда мисли дека ја ставам да спие Тоа ми беше поентата на постот За куќата се помирив дека ќе е како ураган
Zdravo majkicki, malata mi e 3 nedeli, samo na cicanje sme, si kaka po 2 pati vo denot nekogas i 3, cica po polovina cas do 40 minuti. E sega za 12 dena imase pokaceno 260 grama, pedijatarot ni rece deka bilo mnogu malku i deka bebeto ne cicalo. Ona koga se nacica si spie po 2 ipol 3 casa, e sega ovie dva dena tesko zaspiva kenka duri i vo son si zakenkuva i kako da se naprega. Ako moze vasi iskustva, i kako da znam deka deteto ne mi e gladno. Imajte ubav den.