Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    1.663
    Hm, na svoja raka davase vaka Ili sovet od pedijatar. Colief kapki ne se davat po potrebaa ako davas treba da davas do 3 meseci vo sekoj obrok potoa da namaluvas postepeno pobedju 3-4 I da gi isfrlis skroz. Probiotik obicno kazuva pedijatar se dava od 5 Ili 8 den pa natamu do godina dena. Moze taa kombibacija Vaya so Colief zasto Colief e enzim laktaza ne probiotic.

На Dionisija7 и Bebuli им се допаѓа ова.
  2. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.055
    Допаѓања:
    4.914
    На последната контрола, на 5 месеци мислам беше, педијатарот ме праша дали се смее бебето на глас, тогаш еднаш дали се имаше насмеано. Сега си враќам филм и гледам други деца и сфаќам дека мојава на глас преку сила 7-8 пати дали се има насмеано. 6 месеци е. Нормално ли е ова?

На TanyaClover му/ѝ се допаѓа ова.
  3. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.244
    Не сте ѝ смешни. :D Шала на страна, ја скокоткате ли, ѝ правите ли смешни звуци? Моето постојано се смее на "лазе буба траже нешто", коте коте, кога го "бркам" т.е некој го држи во раци а јас трчкам накај него демек да го закачна и сл.

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  4. TanyaClover

TanyaClover Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    508
    Синко е 6+, 2 пати со скокоткање ми се има насмеано и повеќе не.
    Најверојатно е нормално, секое дете различно се развива

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.055
    Допаѓања:
    4.914
    Си помислив :D
    На скокоткање се смее, ама тоа напори треба да вложиш за да се насмее, дури се изморувам за едно "хехе" да изнудам. Не е дека ќе и направам фаца или гили гили и некој циркуз и да почне да паѓа од смеење.
    А искрено јас многу мразам скокоткање и таа лази буба ми била хорор ко мала, и на маж ми му забранувам да и ја прави :D.

Никогаш немаше ни да помислам да не ми спомнеше педијатаров и сега само гледам кое дете колкаво е колку се смее. А не ми текна тогаш да прашам каква врска има тоа со развојот. Ама ќе прашам следно одење

На nevermet18 и TanyaClover им се допаѓа ова.
  6. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.244
    Може си е озбилно детето. Ја мислам дека нема место за паника тука, секое дете си е посебен карактер. Моето пример само се закачка, сака да се смее, да збори, а знам и дечиња колку него што се сериозни и не се смеат толку. Ама па и малку е поголемко. Можеби и твоето ќе смени понатаму, за некој месец.

На Cosmic Girl и Mucika им се допаѓа ова.
  7. Sailorgirl

Sailorgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2021
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    444
    Мајки очајна сум!
    Синко веќе 5ти ден по ред буден у 5-5:30 најкасно, весел, наспан, спремен за денот.. Му немам нилалва рутина сменето, си заспива 9-10најкасно,и спиеше до 8-8:30..Ова сега ме излудува, башка што и од многумина околу мене слушам " А готово веќе, се вака ќе ти се буди" :sweat:;(

Некоја со слично искуство, да споделите совет, што да правам...

П. С на почеток од 5ти скок сме, незнам дали е можно и до тоа да е..

8. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    Делумно е до скокот мајка.
    И моето вака се будеше, но сега ако е мирно го оставам додека е мирен да седи сам во кревет, и чекам да помине 6 ипол за да го земам од креветчето.
    Ако во меѓувреме почне да кенка го гушкам во креветот со цуцле "го заспивам"

Успат и ние ја затемнивме спалната не знам колку врска има ова, сегде пишува дека после 4 е добро да е затемнета спалната, за ако се разбуди измеѓу да мисли дека сеуште е ноќ.

9. marijamarkoska

marijamarkoska Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2017
    Пораки:
    1.296
    Допаѓања:
    2.350
    Затоа што со носот се забива во душекот :) @Autumn Love во право си, ќе вежбаме. Фала девојки.

На Autumn Love му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Sailorgirl

Sailorgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2021
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    444
    И нас ролетни ни се скроз спуштени, темно да е.. За мирно, мирно е, се вртка низ кревет, мрда со ноџиња и рачињата, и така саат, саат ипол и после кенка, му давам да цица и заспива.. Се надевам ќе му помине ова да се врати у нормала... Оти ни бокал кафе не ме спасува..

11. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.055
    Допаѓања:
    4.914
    Јас укапирав кај мојата дека е гладна така кога се буди пред 6. Не плаче за јадење иначе. Неколку ноќи врзуваше од 7 до 7 без цицање, после и ние се изреметивме со шетање и легнување покасно и почна пред 6 да станува што не се случило. Еве неколку дена ако се разбудам кај 3 и давам да цица или во 5 ипол кога ќе стане и си продолжува после до 7-8.

На Sailorgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ane1988

Ane1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2020
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    474
    Мами ние сме крај на 4скок и исто почна да станува во 5 Цица и заспива ама откако го ставам во креветче се буди и несака да заспие до 7
    Овие 3 дена откако цица и заспива го ставам до мене и го гушкам и галам по челцето некое време и не се буди до 7-30 8 или ако почне да мрда и да се буди му давам цуцето и продолжува
    Пробај земи го до тебе можеби ќе поспиете

На Sailorgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.159
    Да не те 'растевожувам' ама мојата си станува од раѓање во 4-5 ден нема промашено. Ранобудно ми е бебето се тешам хахаха. Во 6 си ја бањам си ја средувам се спремаме и во 7сме надвор, се шетаме до кај 9,9:30 идеме јаде и клопец после и двете до 12,1 и пак сум наспана а и она. На почетокот се нервирав се пробав да ја презаспијам гледам не оди па решив тоа што е ранобудна да го свртам во моја полза.

На Jordanovska-K и Knizhevnik11 им се допаѓа ова.
  14. Sailorgirl

Sailorgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2021
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    444
    Синко се буди два до три пати ноќе за цицање, и потоа продолжува, последното будење му давам да цицка и до мене го легнувам, и оп за 5 минути очите ширум отворени.. Пробав со галење, со нишкање, ништо не го призаспива.. Мислев дека од потопло што е па не може да спие, ама еве дојдовме кај мојте, тие во куќа, прилично свежо е за спиење навечер и пак он си се буди рано..

15. Sailorgirl

Sailorgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    22 октомври 2021
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    444

Па ако продолжи вака, и ние тоа ќе правиме, утринско пешачење со една голема чаша кафе :) Па се остало низ дома нека си чека, да се напиеме после и ние :rofl:

Се мислам да не му се многу дремки денски, некогаш 3-4 дремки има, првата трае 1час - 1:30 мах. А другите едвај 1час..
    Колку дремки имате вие?

На Razvigorec му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.159
    И ние имаме 4, од кои првата е околу 3часа. Другите секогаш различно ама се околу 1час. Мене ми одговара ова темпо,поготово што денски можам се да си сработам а богами и да си одморам до неа.

На TanyaClover и Sailorgirl им се допаѓа ова.
  17. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.678
    Допаѓања:
    8.975
    Јас пак:$
    После колку време почнавте да ги изнесувате и шетате надвор бебушите?

18. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.330
    Допаѓања:
    5.456
    Јас после недела ипол до две недели, и тоа ради царскиот што не можев да се симнувам/качувам по скали (дека на 4ти сме без лифт). Да можев и да беше потопло уште одма, ама како и да е се препорачува одмор за мајката во првите 6 недели.

На Калатеа и Tea SK им се допаѓа ова.
  19. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.535
    Допаѓања:
    33.192
    Јас после месец ама се породив у декември и беше ладничко. Од јануари кога дозволуваа условите ја носев надвор :)

На TanyaClover, Калатеа, Tea SK и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.213
    Допаѓања:
    5.770
    Моите и двете се зимски бебиња и при првата прилика кога не беше загадено ги извадив надвор. Некаде после 2 недели.

На Калатеа, Tea SK и unearthlysarah им се допаѓа ова.