1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    Да, доби, кога не ја знаеш целата приказна нема потреба да судиш некому за било што, ако требаше да објаснам се овдека зашто и како го пазам своето дете ќе треба три страни да напишам, и одговорив само на членката на нејзиното прашање а ме нападнавте ко којзнае што да сум кажала...јбг

2. Сара Лав

Сара Лав Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2021
    Пораки:
    532
    Допаѓања:
    1.352
    Го пазев првите 2 месеца затоа што беше предвремено родено и во инкубатор. Но од старт гледав да не е во стерилна средина. Дома со кучето си седи, го лиже, му давам се да пипне и пикне во уста, не ставам тетра на секое едно, играчката му паднала на земја му ја давам. Со други бебиња го дружам, со возрасни исто и да го држат и да го бацуваат за нозе или рачињата(но не дланките затоа што ги пика во уста). Е сега уште не го носам во затворени простории и молови, на отворен простор само. Мојот став е дека колку повеќе е изложен на бактерии на кои и ние сме секојдневно изложени побрзо ќе стекне имунитет. Ако треба да се разболи ќе се разболи и од мене и татко му(кој секој ден оди на работа со луѓе) и тоа е неизбежно и неможе да го спречиме. До сега, има 4 месеци, да не го урочам не бил болен или пак нешто му било. Тоа е мој став, ама секој нели најдобро си знае за своето дете:inlove:

На SarChee, Tiny Love, LiquidLuna и 4 други им се допаѓа ова.
  3. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    777
    Како да го облекувам бебуш? :( Дома носи боди со прерамки, долг ракав над него и панталончиња. Во еден момент си викам да не е о е жешко, во друг си викам да не и студи... а дома не ни е многу жешко, до 24,25 степени си викам... и кога спие ја покривам со тенка пелена...

4. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2020
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    487
    Jas po kratki i dole i gore. Doma koga spie ja pokrivam so tetra pelena. Nadvor isto po kratki, ako osetam po svezo isto so mnogu tenka prekrivka ke ja pokrijam.

5. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.535
    Допаѓања:
    33.192
    Мојата е само на боди на куси по дома, така и спие. Ретко и хеланки за спиење

6. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.330
    Допаѓања:
    5.456
    25 степени не е ладно, напротив. Кај нас со клима е сега толку па само по боди на кратки/маица и пелена е. Така и спие. Ти по долги и плус боди одоздола, мислам многу е. Види по себе, како си ти облечена моментално, дали така би ти било топло. :)

На Сара Лав и Tiny Love им се допаѓа ова.
  7. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.678
    Допаѓања:
    8.975
    Бебушите ни се тука негде со денови мислам, нас ни е 25-26 дома, бебе е на кратки горе, надолу тенки хеланчиња.
    Навечер и облекувам тенко боди по долги зошто знае да залади, а се открива кога ја покривам со тетра.

На emche05 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Mrs.Sofija

Mrs.Sofija Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2020
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    577
    Женски здраво. Дали некоја од вас се соочила со запек кај бебето по примена прва доза рота? Во упатство пишува несакан ефект дијареа, ама ние откако ја примивме вакцината еве веќе околу 40 часа нема какано. Порано ова не се случувало и не ми преостанува ништо освен да мислам дека е од вакцината. Еве денес и нешто кенкаво е, како грчеви да има... давам како и секогаш пробиотик ама ништо..

9. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.506
    Допаѓања:
    5.868
    мајка 40 часа не се многу, бебето ти е на таа возраст кога ќе намалува со какање мислам дека не е поврзано со вакцината, али ако се грчи можно и да е запек, ја давам само пробиотик

На Mrs.Sofija му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.603
    Допаѓања:
    2.620
    Какви каки ви какаат малите откако почнавте со дохрана. Овој кака само еднаш на ден, ама многу како суво, како мастика за џвакање, не се грчи, не покажува знаци на болка, дури не го ни осеќам кога ќе се искака, за разлика од порано кога какаше стално 4 пати, експлозивно и течно претежно. Пие по малку вода, пробиотикот и млеко 750мл во 24ч. Давам наизменично овошје и зеленчук. Јаде по 120г.

11. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.213
    Допаѓања:
    5.770
    Нуди почесто вода, поради тоа е посува каката.

На Knizhevnik11 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Dionisija7

Dionisija7 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2019
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    24
    Здраво Имаме ваква слична подлога, си пишува дека може да се пере на 30 степени, ама пак не ми е сигурно, да не ја уништам. Ако ја перам, дали со центрифуга или не? Или пак рачно во када?
    Вие како ги перевте вашите подлоги?
    Screenshot_20220617-142423_Chrome.jpg

13. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.213
    Допаѓања:
    5.770
    Во машина на кратка програма на 30 степени и малку обртаи.

На Dionisija7 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.506
    Допаѓања:
    5.868
    исто и ја

На Tiny Love и Dionisija7 им се допаѓа ова.
  15. Dionisija7

Dionisija7 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2019
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    24
    Имам кратка на 20 минути со 20 степени и центрифуга 400 или 800.
    Има и програма од 60 минути, со 30 степени и центрифуга 400, 800, 1000, 1200.
    Која од овие две програми да ја одберам?
    Знам дека сум досадна, ама...

16. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.535
    Допаѓања:
    33.192
    Јас на брза програма ја перев, 30°

На Dionisija7 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.213
    Допаѓања:
    5.770
    Таа со 20 минути, доволно е.

На Dionisija7 и Сара Лав им се допаѓа ова.
  18. tweety123

tweety123 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2013
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    31
    Мајки колку мл Далерон давате на неполни 5 месеци 6600кг? Според упатство по килажа треба 3.5, матичната ми вика 2мл до 2.5 ? И дали смеам од лепенките да ставам на чело?

19. Dea85

Dea85 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    372
    Допаѓања:
    272
    Bebe za edna nedela ke ima polni 3m, mnogu pocna da ligavi, od sto moze da e?

20. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.061
    Може да е од забите ама можно е да се лигави и со месеци пред да извади заб сите де лигават мојата ми се чини од како е родена се лигави