Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.955
    Допаѓања:
    327.245
    hmm i nie na taa vozrast bevme mn nastinati i polni so slajm.Kaj nas T nemase a so pumpica nisto ne izleguvase.Jas stavav sprej od origano deluva antibakteriski.Kapki za nos voopsto ne koristev.Davav voda caj i cicanje pokraj antibiotikot.Nema sto drugo.Stavaj go nastrana da spie i na povisoka pernica.Mn e tesko znam no se ke pomine veruvaj samo bidi strpliva i ne se nerviraj

2. Mila987

Mila987 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2014
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    82
    Fala ti mnogu! Ke pomine znam ama dodeka trae, nego tesko mene uste potesko,se nadevam za nekolku dena ke pisam deka e kako nov :) trpenie mora, taka rastat decata, a nie duri sega pocnuvame

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Колкаво е бебето? Ако е до два месеци, сами ќе поминат. Не ставај павловичева, мрсна е.

На LusySkyDiamonds и N.Kety им се допаѓа ова.
  4. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.622
    Допаѓања:
    15.730
    Мами јас сакам да ви го честитам Божиќ да сте здрави живи и весели сите во фамилијата:)
    Може ли да ми препорачате педијатар кај кој ги носете вашите бебуши во Ск,сакам да ја однесам прво еднаш во Ремедика ,а и да си најдам матичен педијатар,па ако може препорака,било каде и да е.

На TIGARCE86 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Оρдинација Смоκовсκи долги години ρаботат,многу се добρи имаат пρемногу пациенти се наоѓаат позади Сκопјанκа ρаботат со плави κаρтони,аκо саκаш пиши ми лп ќе ти го дадам бρојот јас за ништо не би ги менувала топ се позз :)

6. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Мамички јас пак со ист проблем како пред 1 месец, тогаш траеше само 1-2 дена. Значи бебево не сака да слушне за дохрана со шише. Штом и го ставам во уста се мршти и плаче. Пробав само да ја дојам ај си викам ќе и стигне млекото. Но мислам не се најадува. Затоа што сака да е на цице цело време. Цела вечер не спиевме. Моето млеко ја држи едвај 20 минути и пак плачеме бараме цице. А гради празни. Кога имам млеко на лажната брадавица се гледа млекото. После 40 мин доење нема ни капка млеко на нејзе сува е. Доиме по 1 час, некогаш и по 1.30 час е на града. Ја користи лажната брадавица како цуцла лажливка.
    Не знам што да правам, немам памет веќе. Има периоди кога едвај ја терам да цица, а еве сега не сака шише. 24 часа да ја држам ќе седи на града. Дали е нормално???

@azelea јас ја носам во неуромедика со плави картони. За сега сум задоволна од педијатарката, ни посветува многу внимание и многу зборува, советува..

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  7. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    @chocolade мила не се сеκиρај пеρиод и е тоа што саκа нонстоп да е на цице,ќе пρојде единствено да пρобаш заρади поголема лаκтација, да ја ставаш често и на двете гρади да влече таκа имаш најголеми шанси за добивање повеќе млеκо :) во меѓувρеме бидејќи не и е доволно твоето млеκо κога ќе и даваш Ад,пρво неκаκо залажи ја игρај ја и стави и го шишето во уста ама јас мислам аκо е гладна,κога ќе и дадеш Ад маф ќе напρави нема да те одбива,пρобај таκа и неκа цица κога саκа κолκу саκа може ќе исфρлите Ад поздρавче :*

8. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Мила ќе пρојде душо ние 2недели бевме болни,дуρи сега е подобаρ за влаκно избегнавме Бρонхит,и да има мал Бρонхит не е стρашно со теρапија ќе пρојде давај чајче топло,повеќе дρжете го испρавен пρеκу ден во ρаце,ρелаκсатоρ нас со мм ρаце ни паднаа додеκа беше болен сρеќа и мм беше на одмоρ и се погоди дома, ама тоа е таκа ρастат деца,со помин да ви е само :)и ние ваκа ќе стаρееме тие ќе си ρастат :)

На Mila987 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    @TIGARCE86 од вчера скоро цело време е на града. Не приемтувам некоја промена во лактација. А и претходоно доевме често на секои 2-3 часа, потоа темелно измолзување. Ај ваљда е период како што викаш. :*

На TIGARCE86 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Rusi

Rusi Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2013
    Пораки:
    374
    Допаѓања:
    325
  11. baby2014

baby2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2014
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    125
    Во Ремедика ти препорачувам да отидеш кај д-р Јадранка Живковиќ или д-р Марина Поп Лазарова...и двете се одлични педијатри.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  12. baby2014

baby2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2014
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    125
    @chocolade по ова што го кажуваш најверојатно се работи за скок во развој, а и според возраста се поклопува скокот на три месеци. Нормално е да ги чувстуваш градите празни бидејќи бебето е многу често на града. Јас ги чувствувам градите полни само наутро кога подолго време нема цицано. Мислам дека бебето не е гладно (да е гладно ќе го испие млекцето од шише), туку му треба повеќе физички контакт допир со тебе, сака да се гушка и бара града за да се чувствува убаво...тоа е нормално кога е во скок во развој...Инаку, нормално или ненормално :) и јас досега имав неколку дена кога буквално цел ден беше на града и на града спиеше...ако бара бебето ставај го на града постојано, сега тоа му е потебно...Но, сепак ти си знаеш најдобро, ако мислиш дека му е потребна дохрана, а не го прифаќа шишето, пробај со друго шише што полесно тече. Моето синче несака да види шише, пробав со 3-4 различни за да му дадам измолзено и само со едно на нук почнува да цица после 15мин молење.

На chocolade и leona83 им се допаѓа ова.
  13. rokiroksana

rokiroksana Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2013
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    98
    chocolade, за да ја зголемиш количината на млекото напиј се чај од семе од коприва поконцентриран и ке ти надојде млеко , барем кај мене имаше ефект, пробај ништо нема да изгубиш, ама штом не сака ад тогаш не е гладно само сака да си до него нон стоп

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  14. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    @chocolade i nie samo sto go nadminavme periodot kade sto sakase non stop na grada,i jas mislev deka ne mu e dovolno moeto mleko pa zatoa e non stop na grada ama pomina toj period koj kaj nas trese nekoi desetina dena,inaku pij mnogu tecnosti i mene sto najmn mi pomogna za da imam dovolno mleko se urmite,jadam po nekolku na den i da cuknam vo drvo nemam problem,sekogas gradite mi se polni.
    (urmite se preporacani za nadoaganje mleko uste od stao vreme,uste koga se rodil isus hrisos,marija jadela samo urmi i taka go hranela)

inaku da se pofalam bucko moj za tri dena polni dva meseci i pocna da se smee na glas i da se "kara" so igrackite :D ziva smea eme presme sinoka.

vo ponedelnik imame prvata doza od pentavalentnata vakcina,anti hvb i rotarix i mn sum ispanicena,jas mrazam vakcini i sum protiv. daj boze se dobro da pomine.

На chocolade и leona83 им се допаѓа ова.
  15. Mila987

Mila987 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2014
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    82
  16. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    @N.Kety , добро е твоето, моето на таа возраст почна да се кара со мене и со татко му, понекогаш и со шишенцето :D Жива смешка е, он се кара ние се смееме :D

Јас имам едно глупо прашање, не се смејте :$ Секој ден ги шетате малите надвор? Колку често ги шетате?

17. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.870
    Допаѓања:
    28.557
    Па не баш секој ден, овој период е и најстудено па искрено се плашам дека ќе настине. Ама сите потопли денови и секој зрак од сонцето го користиме за да прошетаме барем пола саат. Облекуваме скафандер, капа, шалче и се возиме низ маало со количката. Но како што реков,тоа само во потоплите денови. А сега на студов си седиме дома (менуваме соби,де во спална, де во дневна, де во детска 8)) или евентуално ако ја однесам на гости до кај бабите и дедовците колку да промени средина.

Сепак секојдневно ја вадам на балкон (пак со капа и шал и завиткана во ќебенце) колку да ја фати воздух. Тоа најчесто го правам кога ќе стане нервозна, па следи шеткање до балкон :lol:

На TIGARCE86, green.eyes и N.Kety им се допаѓа ова.
  18. Rusi

Rusi Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2013
    Пораки:
    374
    Допаѓања:
    325
    @Mila987 , нашиот бебуш уште нема 4 месеци, а балзамот педијатар ни го препорача, така да можеш слободно да го користиш, нема штета од него

На Mila987 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Јас секој ден го шетам. Досега само некој ден дали сум пропуштила. Макар и во двор 15-тина минути или до паркчето во другата уличка. Или со кола до маркет ако треба да купувам, а скоро секој ден треба... Ако не го прошетам се му е пореметено. Да чукнам во дрво досега проблем сме немале. Нормално, пред тоа убаво ќе го облечам и во скафандер, капа и шалче, се бунел тој или не. Надвор ништо не му смета.

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  20. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.622
    Допаѓања:
    15.730
    И јас мислев кај една од овие двете да закажам