Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Marsic

Marsic Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    639
    Допаѓања:
    1.106
    Јас од самото раѓање во креветче го ставав дење ноќе цело време беше во креветче кај меме е одвоено креветчето од спалната на 4ипол месеци се смени за час дали сака да се врти тесно му е креветчето навечер ќе го ставам во креветче после 2рпто станување веќе почнува да се буни. ја мора да станам да го земам во раце да цица не ми е доближено креветчето

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Community

Community Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2021
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    65
    Дали во прв скок(5та недела) кај некој се манифестирало со ептен лошо расположение кај бебе и штрајк за цицање?

Буквално ќе тргне неколку пати од града и заспива. Спиење премногу и по цел ден и ноќ. Ноќеска од станување на 2 до 3 саати, смени само еднаш. Ако го видам будно или мрда пробубам на града, или ќе повлече два пати и ќе заспие или нема интерес.

Фаќам главче, жешко е многу, а градите и грбчето се ок. Страв ми е да не дехидрира на шешково. Пратам пелени, тоа па ок е. Не знам како кога не цица по мое доволно.

Мислев да измолзувам со пумпа па да имам некаква контрола колку прима.

Некој совет од искуство слично :*

3. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.061
    И мојата се бунеше ама јас ќе ја нацицам и ја враќам во креветче, ако не успева ја нишкам во раце или јас или мм и пак во креветче не сум ја ставила на спална колку и да се бунела стриктно во раце цицање и во креветче.

На tina2018, Marsic и Jordanovska-K им се допаѓа ова.
  4. Marsic

Marsic Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    639
    Допаѓања:
    1.106
    Ќе пробам да го вратам пак во креветче се надевам ќе успее :D Нема мојот е навикмат само со мене бидејќи мм не го гледа многу дека е на раб дали само 2саати се заедно и да земе да го смири не успева кај него мада он не ни станува навечер си спие ужива :rofl::rofl: ќе се потрудам да си се врати пак во креветче поготово сега во топливе денови а и мн се поти

На Noranora му/ѝ се допаѓа ова.
  5. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.969
    И јас така, ама кога ќе стане наспан веќе во 6 или 7, ќе цица па го ставам на спална да се дпапијам, ако спие, ако не стануваме. Иначе преку ноќ си спие во креветче од почеток.

На Noranora му/ѝ се допаѓа ова.
  6. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.969
    И моето не го гледа татко му, освен сабајле како спие, па го буди и стануваат. Он ни е будилник златен.

На Marsic му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.061
    Мојата на почетокот ја ставав до нас од сабајле, сега веќе е џабе ако стане збачи е станата после 2рото успивање нема шанси повеќе да спие па ти на глава намести се.
    Додека спиеше со нас од Јануари до Мај жива ненаспана бев и кога она спиеше де да не ја згмечам, де мм да не ја удри, де да не падне, сега преку лето уште да се гужвам на ова топло ми фали а и неа, џабе за ич ништо толку муки. Има цел ден за гушкање и играње. Бар тоа малце што го спиеме да го отспиеме

На tina2018 и Jordanovska-K им се допаѓа ова.
  8. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.214
    Допаѓања:
    10.676
    Нашиот процес на спиење на бебе на спална е следен: од раѓање до 4ти скок исклучиво во крветче, пд 4 мес до 6, исклучиво на спална, па од 6 до 10 мес, комбинирано, накај 3 ја земав на спална. Е сеа пред едно 2 недели се плесна од креветче преку ограда на глава директ, и сега сакала нејќела ја ставам на спална, страв ми е да не се разбуди навчер да не ја чуеме и да се плесне пак преку ограда. До кога вака ќе се тера, немам памет...:?:

9. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    6.227
    11 месеци спие со мама на спална.
    И сите по дома наспани.
    Викав ќе го учам да спие во креветче од 3-4 месец ама не пробав ни еднаш.
    Сега јас нејќам :D.

Цица колку му се цица во моментот :).
    Ко ќе му се цица пак ќе ти каже.
    Никогаш не сум го мислела колку исцицал.
    Остави пумпата и саатот и гледај детето.
    Само не го претоплувај, расоблечи го на горештиниве.

Последна измена: 30 јуни 2022
    На marta993, Razvigorec, Jordanovska-K и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.612
    Дали ги оставате бебињата да спијат во транспортер? Најубаво си спие таму ама многу згужвано ми е, жал ми е да го гледам. Ваљда нема да спие ако му е лошо.

11. Autumn Love

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    6.227
    Бебе спие на рамно и тврдо, никако во транспортер. Може да направи позициона асфиксија (читај: да се загуши).

На tina2018, Razvigorec, Saf и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.612
    Добро што прашав и мене од тоа ми е страв дека многу свиткано да не се загуши.. а на рамно за жива глава не ми спие се плаши во сонот и се буди.

На Autumn Love му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Autumn Love

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    6.227
    Сѐ им е ново и се плашат, а транспортерот ги потсеќа на матка и затоа се посмирени. Ама подобро презаспивај го почесто него да го мислиш.
    Такви се првите месеци мајка, гушкајте се :hug:.

На tina2018 и Saf им се допаѓа ова.
  14. Marsic

Marsic Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    639
    Допаѓања:
    1.106
    Стави и трудничка перница или јас ставав кебенце свиткано околу него за да осети дека има нешто до него тска ми спиеше јас сум против да спијат во транспортер според мене транспортерот е за кратки релации до доктор да испазаруваш на брзинка не за спиење подобро стави ја во количка исправена количката пак ке и биде тесно ке се чувствува дека има некој.

На tina2018 и Saf им се допаѓа ова.
  15. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.061
    Да ти кажам право само ја чекам кога ќе се исплеска и оваа, уште е мала ама каква е кај и да е ќе биде. Вчера во рок од 2 мин колку што ја оставив во релаксатор да земам за јадење успеала навлаката да ја извади од истиот и доле до нозете да си гази, а инаку седи наопачки на релаксаторот кога сум до неа или ја ранам. Најсе, у моментов вака повеќе ми одговара пошто од спална може да тресне и тие два пати што спиеше со нас ја врќав од раб или ни спиеше под нозе. Ептен е немирна во спиење и во креветче само слушам бууум треес крррц .

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.061
    Јас имам едно правило:
    Кај и како е најмирна така нека спие.
    Ако сака и на глава нека спие.
    Еве ја у количка у седната почожба спие и не ми паѓа на памет да ја преместувам.

На Tea SK, Jordanovska-K и Saf им се допаѓа ова.
  17. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.284
    Мами, да ве прашам на колку време ги менувате цуцлите на шишињата и лажливки цуцли?

18. SarChee

SarChee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2013
    Пораки:
    644
    Допаѓања:
    372
    И мене ме интересира
    Јас со првото дете ги менував секој месец што сега мислам дека е претерано.Сега ова бебе ми е 2ипол месеци уште му ги немам сменето.

На Inamya му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Jordanovska-K

Jordanovska-K Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    896
    Допаѓања:
    6.139
    Ние шише не користиме, а цуцлите на 3 месеци му ги менувам.

На Inamya му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984

Цуцли на шишиња на поголем доток кога со пиење ќе почнува да се заморува, да поцрвенува, да се поти. Како да се мачи. Немора како што е наведено на производителите, следи го детето.

Пример, еве ние до сега користевме 0 цуцла на авент а сега сменивме 1 бидејќи се потеше кога го пиеше (7мес е)

Цуцли на 2-3 месеци.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.