1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.622
    Допаѓања:
    15.730
    Лелел и јас почнав да се нервирам како да имам помалку млеко од претходно,насабајле ми се полни градите и убаво ќе се нацица,а после преку ден некогаш и на саат време бара да цица и по малку цица едно 10 минути и мислам дека не се дојадува па и давам АД малку и се буни многу не сака шише

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.952
    Допаѓања:
    327.203
    Ееее ние пет месеци сме па цицаме на секој саат и цицаме по 7-8 мин.Така е откако е родена и цица само од десната града .Па супер напреднува.

На heppymom, snegulkata, TIGARCE86 и 4 други им се допаѓа ова.
  3. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.622
    Допаѓања:
    15.730
    Аууу супер @joy1 јас многу сум исплашена дали напредува,едвај чекам да ја однесам следната недела на педијатар да видам како е со килажа

На heppymom му/ѝ се допаѓа ова.
  4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.952
    Допаѓања:
    327.203
    Ние утре ке се мериме и вакцинираме.Ако е бебето весело при тоа редовно има мокри памперси со светла мокрача значи добива дововолно течност :)

На heppymom му/ѝ се допаѓа ова.
  5. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.648
    Допаѓања:
    37.257
    Еее ние "фешти" имаме за вρеме на цицање. 5 месеци еκсκлузивно доење,ни вода ни чај ништо.Цица 15мин обавезно и повеќе,од двете гρади и отκаκо е ρоден пρво застанување на гρада,заспива,и таκа си цица. Не гледаме саат,κога и κолκу,24/7 сум достапна за него и не ми пρетставува ниκаκов пρоблем. Едноставно уживаме!

6. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    zeni be kazete mi nekoj lek za nizok pritisok,eve nekolku dena mi e 80 do 60,55 i samo mi se spie.. pijam mn tecnosti,jadam ovosje,pijam uste vitamini i zelezo zaradi mala anemia ama pritisokot ovoj period mi e nizok,ke se napijam kafe ke se kaci na 100 so 65 ili 110 najmnogu i posle nekoe vreme opet isto.. nekoj sovet??

7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.952
    Допаѓања:
    327.203
    Избегнувај лимон,лук тоа го спушта притосокот.За кафето читав дека моментално го крева и потоа нагло го спушта.Пиј кока кола,малце посолена храна,црвени овошја..
    Јас цела бременост бев со низок и страшни главоболки .

На N.Kety му/ѝ се допаѓа ова.
  8. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    blagodaram na sovetot joy,neznaev deka limonot go simnuva pritisokot,jas cesto znam da si iscenad i da se napijam

9. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    А тие ординации што ги спомнавте, имаат договор со фондот но дали наплаќаат дополнителна партиципација? Јас кога бирав педијатар важно ми беше да е бесплатно, а не за секој преглед, упат или рецепт да давам по 500ден. А имам таква информација за ординацијата на Смоковска, дека преглед е 600ден. Ние сега за сега сме во Јане Сандански кај д-р Тренчева, и ми делува ок, еве денес бевме ради температура и фала богу не дава одма антибиотик туку прво испитување крв и урина.

@chocolade не значи дека не е најадено бебето ако плаче често за цице. Баш како што рече некој претходно може е скок во развој, и цицето него освен храна му е и утеха, сака да бидеш покрај него.
    И мислам дека спомна дека се одмолзуваш после подој темелно? Незнам зошто го правиш тоа, но апсолутно нема потреба.

На chocolade и leona83 им се допаѓа ова.
  10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.952
    Допаѓања:
    327.203
    Точно.Треба измолзнување колку да им се олесни на градите никако темелно.А ако веке се одмолзнуваш мн често тоа млеко давај го на бебето.

На TIGARCE86, chocolade, Kitten и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Kitten Ние сме κај Смоκовсκи дρ,Маја ни е матична,не плаќаме ништо ρаботат со плави κаρтони,нз од κаде ти е инфоρмацијата деκа се плаќа,и пρезадоволни сме од Дρ.Маја позз

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  12. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Пишувам од телефон и затоа не можам да ве цитирам сите. Денес цел ден плачеше буквално цел ден. Во 9 заспа и до сега се разбуди 3 пати. Ја ставам на рамо одма заспива пак. Мислам дека сте во право сака да ме осети. Ја дојам нон стоп само ми беше страв да не не е најадена. Одмолзувам после подој затоа што читав дека така надоаѓа повеќе млеко. Зарем грешам? Млекото што го измолзувам и го давам со шише.
    Утре сме на вакцина, се надевам добро ќе поминеме.

13. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Нека те исцицува на едната па на другата града ако осетиш дека има млеко тогаш молзи се а не секогаш.

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.622
    Мајкички, ајде помош ако знае некоја.
    Бебе има 3,5 месеци, ми качи висока тт 39,7 само еднаш, па испитавме крв црп беше 5, па мокрача и му најдоа ешерихија коли 1 милион.
    Имате искуство со бактеријава кај вака мало бебе? Пие антибиотик, иако со вака високо црп требало венска терапија, утре правиме контрола на црп и мокрача па ќе видиме дали има подобрување од антибиотикот.

15. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.648
    Допаѓања:
    37.257
    Хелоу,да пρашам нешто. Мислев деκа си фативме ρед на спиење ноќе (2пати се ρазбудуваше) но еве два-тρи дена бебчо се ρазбудува на два часа и поρано,пρитоа ја мρда главата лево десно. А пρеκу ден си е супеρ,весел е ниκогаш се нема ρасплачено за цицање(го немам оставено) Дали се заби во пρашање ова со вρтењево на главчето тоа почна да го пρави и на гρада. Исκуства?

16. LusySkyDiamonds

LusySkyDiamonds Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    824
    еве ти еден рецепт за енергија. јас го користам веќе 30 дена, бидејќи кога се вратив од болница бев анемична и неспособна да функционирам, а бебе си бара...ќе си исцедиш цвекло, ќе додадес мед и лимон и трипати на ден по една лажица ќе земаш. и маџун обавезно, ќе се кренеш одма.кафе не би ти препорачала да пиеш, подобро какао, барем тоа има железо.

17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.952
    Допаѓања:
    327.203
    И мојава ја врти лево десно главата често додека спие.Си ппмислив да не ја чешка ушето но и после чистењето пак се врти.Да ја боли уво би плакала значи и тоа не е.Инаку последните три вечери се буди на 45 мин и не цица туку зинува со устето.И ја давам градата и си заспива со неа во уста.Баш сум уморна а почна и пред 8 да се буди.Иако порано спиеше до 10 :)

На LaDyDoLl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.952
    Допаѓања:
    327.203
    Јас правев слично пред една недела.Ставив 200 гр сок од цвекло,200 гр сок од морков,200 гр мед,200 гр сецкани ореви и 200 гр суво гројзе и два лимона во блендер иситнети со се кора.Наполнив две големи тегле со смесава и јадам по 3-4 на ден од неа.

19. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Леле јас многу сакам да се врати тој период кога стануваше пред 8. Сега пред 9 не станува.

20. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.648
    Допаѓања:
    37.257
    Немам гајле од замоρ,издρжувам но помислив да не го мачи нешто. Точно,ааκо има маκа ќе плаче,но @joy1 моево бебе за ρазлиκа од твоето,си ужива и си цицκа и на вечеρ дооообρи 10тина мин. не одбива цице ниκаκо. :D Па и пеρиодов,имавме гости по цел ден и не знам што им се случува на луѓево,ме пρават κаκо од Маρс падната,зошто ништо не сум му давала,па детето ми повρаќа од чај и вода,да му бутам на сила тρеба? И најголемото чудо,κаκо сеуште ништо не му давам,па големо било детево? Мое пρаво си е што пρавам,луѓево значи уживаат да наметнуваат свои мислења.

На artemidis му/ѝ се допаѓа ова.