Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.061
    Пробај да бидеш упорна во активностите пред спиење пр. Шетање,бањање,јадење, спиење...
    Пробај затемнета просторија, еден период усоеваше кај мене и кога ќе закенка да не ја зимам туку тапкам по газето.
    Пр сега ништо од ова не помага. 8 е станата уште не е легнатса
    ич

2. Ane1988

Ane1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2020
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    474
    И ние бевме ист случај на 3 месеца ама подоцна накај 4 месеца по препорака на членка од форумот почнавме да правиме вежби Го држев за рамената и го исправав до седечка положба придржувајки му ја главата по десетина пати наутро и навечер После неколку дена и тој самиот правеше напор и си ја држеше главата колку можеше После почнав да го држам за рацете и така се исправавше За 15-20 дена веќе си ја држеше главата

На SarChee му/ѝ се допаѓа ова.
  3. marijamarkoska

marijamarkoska Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2017
    Пораки:
    1.296
    Допаѓања:
    2.350
    Офф ние наредна недела треба да ги примаме вакцините. А свекрвата вчера позитивен тест. Госпот да не чува сите...да не знае декој дали и колку може да се одложат вакцините? Бројам денови сега ние дали ќе појавиме симтоми. Ептен близок контакт е ;(

4. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.061
    А кои вакцини ќе ги примате?
    Сите освен рота можат да се пролонгираат

На Knizhevnik11 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. marijamarkoska

marijamarkoska Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2017
    Пораки:
    1.296
    Допаѓања:
    2.350
    Мислам дека сега на 6 месеци треба рота, стрептокока и 5то вал.

6. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.061
    Овие две стрептокока и 5то може, ротата 3 доза нема да ја прими за жал, препорака од педијатар е да пројде минимум недела дена од настинка,вирус,бактерија која што де рачуна откако бебе ќе оздрави.

На marijamarkoska му/ѝ се допаѓа ова.
  7. SarChee

SarChee Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2013
    Пораки:
    644
    Допаѓања:
    372
    Ти благодарам,ќе пробам и јас
    Значи со двете раце да го кревам за рамената и главата од позади да му ја придржувам на вратчето?И да го подигам на напред.И оние класични подигања за рачиња на напред

8. Ane1988

Ane1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2020
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    474
    Првите денови ќе му ја придржуваш главата за да не му паѓа наназад а после неколку дена ќе почне и тоа да си ја држи
    Само не го форсирај многу бидејќи уште е мало

На SarChee му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.677
    Допаѓања:
    8.974
    Од Зегин, ама ни даде докторката рецепт, не знам дали имаше улога, не сум купила до сега

10. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.330
    Допаѓања:
    5.456
    Пробај ти да воведеш ред, не строг секако, туку полека полека. Буди го секој ден во иато време, заспивај го секој ден во исто време. Пред спиење рутина, играње/прошетка, бањање, цицање и заспивање. Денски прати прозори на будност, прати знаци на поспаност. Памтам тој период моево со нишкање само заспиваше или во количка надвор, па по 2 саати будност зимав го успивав. По пола саат сум нишкала ама упорна дека треба да спие. Или ќе излезев надвор ќе му дадев млеко и вртев кругови да поспие. 4 дремки имаше тогаш, по 40 мин секоја, повеќе ретко. И го оставав во раце да ми спие само за да поспие, ја серија си гледав. Сабајле ако се разбудеше прерано, не дигав ролетни, не зборев за да му дадам до знаење дека не е време за станување. Будењето ноќе не верувам дека е од глад, туку циклусот на сон им е таков, се будат често и не знаат да презаспијат сами. Кај нас палеше цуцла, дека не го дојам и 1-2 пати ад кога не продолжуваше со цуцла. Башка има регресии, скокови и таман ќе фатиш ред, нешто ќе се смени. Дури сега на 9м почна да заспива сам, има ред за денски дремки, ноќе се буди само еднаш, си спие во креветче и дење и ноќе, спие навечер по 12ч и тн. Ама моево е спанко уште од раѓање, секое бебе е индивидуално. Пробувај разни начини, може нешто ќе упали. :)

На Honny, stsmua05, marijamarkoska и 2 други им се допаѓа ова.
  11. DejziSk

DejziSk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2020
    Пораки:
    412
    Допаѓања:
    487
    Fala majka!
    Se nadevam brzo ke pomine

12. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    Фала мајка. Ќе се преродам да спие 12 часа мислам или денски да имам сат-два слободно дури преспива. Ќе пробуваме секако нешто ќе помогне да се надеваме

На unearthlysarah му/ѝ се допаѓа ова.
  13. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    2.396
    Допаѓања:
    14.350
    Мајки
    Кога ќе почнам со вкусови дали треба со една намирница да почнувам (секој ден различна или?) и да не мешам повеќе во една?
    И дали мора да се придржувам според овој список , до сега што истражував по интернет се даваат многу повеќе намирници од овие наведени за 4+ , мислам дека се многу малку на списоков?

Прикачени фајлови:

14. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.531
    Допаѓања:
    33.158
    Почнуваш една по една а потоа мешаш. Реално ако добро напредува не мораш од 4+ да почнеш со вкусови, а и може ќе ти треба повеќе време да ги воведеш, обично уста не отвараат на почеток за јадење :D

На Knizhevnik11, nevermet18 и stsmua05 им се допаѓа ова.
  15. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.061
    Почни со една откако ќе ја воведеш наредната ќе ја мешаш со првата, јас до некаде се придржував до списокот од некаде не. Ми се случило и да дадам две намирници заедно што не се воведени ама па гледам да не се алергени и башка немам во фамилија алергии

На stsmua05 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    2.396
    Допаѓања:
    14.350
    Многу слабо пие млеко затоа мора да почнеме од 4+ .. Мислам дека нема да обожава ни каши ама ќе се трудам.

17. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.244
    Ако напредува како што треба нема потреба од 4+ да почнувате, барем уште 2 недели да почекаш. Не се малку, ако рачунаш дека секое по 2 3 дена пробување, нема ни да ги проба сите, а веќе ќе има оброк. Тие се отприлика, ама не мора да се водиш баш по тој ред. Јас доста работи му дадов покасно, а некои па и порано од таа табела. Прво со по еден вкус, па натака ќе комбинираш со веќе воведено.

На stsmua05 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    2.396
    Допаѓања:
    14.350
    На секој преглед 750-800 гр. напредува што е минимално , а по цел ден ја молам да пие млеко а па кога сме во скок нема шанси да пие со зор по 60/70 ml..

19. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.531
    Допаѓања:
    33.158
    Мама не и се притресувај само многу. Мојата за месец 400гр качи, а има по 2 оброци. А заради таа причина почнавме порано со цврста храна за на крај да испадне дека колку и да јаде толку качува манекенката.

И јас се нервирав, па и кога беше само на доење тоа стресови невидени. Ајде се префрливме на АД целосно за демек да пие, она до пред месец дена по 90мл пиеше (facepalm)

На stsmua05 и nevermet18 им се допаѓа ова.
  20. Marija89_

Marija89_ Активен член

Се зачлени на:
    25 јули 2021
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    18
    Како се справувате со постпородилна депресија. Се плашам дека бебето почна да ме осеќа. Многу е поблиска со мм, се смее со него, си игра, порасположена е... не знам зошто не можам толкава блискост да постигнам.. Постојано чувствувам некоја напнатост кон сите и најмала ситница да не ми е по мерак одма се растревожувам, имам чувство како јас на никој да не сум му битна (иако знам дека не е така). имам преголема помош од мм и пак не се осеќам задоволна.Два три пати ми се има случено и погрбо да му зборувам на бебето, во смила: "добро што сакаш, што да правам веќе не знам". Претешко ми е. Бебето е злато а јас се чувствувам толку депресивна што мислам дека не можам ни да се израдувам како што треба на ништо.