Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.640
    Допаѓања:
    15.791
    И јас со истата мака,овие две вечери незнам што и е,од кај 3 часот сабајле ќе почне да се буди и кенка,плаче ќе ја земам ќе цицне малку и ќе заспие на града,па ќе ја вратам во креветчето и после 15 минути ете ја пак и се така до кај 7 саат кога ќе стане:(,жива ненаспана сум,а и мм сирот става ја расправа а на работа треба да оди.Незнам дали од млекото и се враќа во грлото и како да хрчи со уста и нос па тоа да не ја мачи или па дење се наспива:(

2. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    ooo azlea moevo i tvoeto izgleda se dogovaraat... ziva nenaspana sum,eve nekolku dena zaspiva okolu 11 ipol..abe ako treba 10 saati ke e buden ama pred 11 nema da zaspie i nakaj 3 se budi i taka do sabajle,ke cicne pa ke zaspie,posle pola saat pak se budi i opet isto a dodeka spie mi hrci ponekogas i jas nemozam da zaspijam i taka si gi preseduvam nokite,kao demek spijam ama nema ni S od spienje... dobar si e vesel,si jade preku den si spie bez prob ama preku nok uffff kaj e prviot mesec koga se rodi koga spiese po cela nok :( :D

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.119
    Допаѓања:
    328.930
    Бевме на ортопед ок сме.Ми вика продолжи со широкиот повој уште два месеци видиш има голем напредок со него.А јас уопште не и го ни ставав.Место три ни рече по пет капки д3

На LaDyDoLl, TIGARCE86 и Kitten им се допаѓа ова.
  4. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Одмолзувај само ако ти се преполни градите, но не целосно, колку да ти олесни и малку да омекнат. Исто и пред подој ако се премногу тврди дојките одмолзи малку па дај и да цица. А тоа што ќе го одмолзиш ако сакаш складирај го.
    Јас не складирам, сосема е доволно тоа што ќе го исцица, зашто додека влече се создава и ново млеко. Складирам само понекогаш кога ми треба за некоја кашичка. Исто страв ми беше да и давам на шише за да не се одбие од цицање.

Пробај опции, види како ќе напредува па ти најдобро одреди си како е најдобро за твојот бебуш :)

На chocolade и TIGARCE86 им се допаѓа ова.
  5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.119
    Допаѓања:
    328.930
    Заборавив да пишам дека денес и не вакцинираа.Од втората доза дитепер хиб и полио не беше останата таа во рака непримена.Заради антибиотикот.Денес и тоа завршивме сега се плашам мн од реакција .
    Ни рекоа на 29 пак на вакцина ,инфлуенца или како и беше називот.Зар не е малку размак од 20 дена помегју вакцините?

6. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Со оглед на тоа дека неколку души ми пиишаа да е се одмолзувам значи дека сум погрешно информирана дека така се создава повеќе млеко? Ме збунивте сега...

@joy1 и ние денес примивме 2 вакцини а следната ни ја закажаа за 1 недела:?:

@azelea @N.Kety а да пробате да ги ставате да спијат на стомак?

7. heppymom

heppymom Активен член

Се зачлени на:
    11 јули 2014
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    114
    Мамички имаме црвенки мозолчиња на лицето,го мачкам со павловиќева ама никако да помине,незнам со што да го мачкам,а и незнам од што му се испаднати,го бацуваме дане е од тоа или пак од пелената што му ја ставаме на главчето кога го држиме заспива и го оставам на неа да лежи :?:

8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.119
    Допаѓања:
    328.930
    Може и од топло ако ви е дома мн.

На bebeto93 и heppymom им се допаѓа ова.
  9. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.890
    Допаѓања:
    28.549
    А ви кажаа ли зошто ви е зголемена дозата на капките?

10. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

не ставај павловичева на лице.

@joy1 може размак помал да има меѓу вакцините во случај кога ги делат (обично по три се даваат, кај вас биле две, па сега една примила). Нема да има реакција кога ги делат (мислам обично нема). За капките, може ви ја зголемиле дозата ако било помеко главчето малку, ама во суштина вишокот од Д витамин се исфрла преку каката. Немај гајле.
    @chocolade со одмолзување после подој се стимулира надоаѓање на повеќе млеко ама во случај ако сметаме дека бебето малку цица, поспано е (заради жолтица на пример) или на почеток кога сакаме побрзо да ни надојде млекото или за складирање. Ама ако е воспоставена лактацијата и мајката има доволно млеко нема потреба од одмолзување, само кога сака и колку сака нека цица бебето.

Јас со првото дете кога се жалев дека нема ред на цицање, на спиење....ми рекоа: а зошто си мајка и си на породилно, да бидеш на располагање на бебето 24/7 додека да подпорасне. Демек тоа ни е работа.:)

На Domakica, Bajaderka, azelea и 3 други им се допаѓа ова.
  11. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    majki,da ve prasam dali znaete..moeto bebce se rodi bez kosicka ama imase vlaknenca na celoto i na nadusticata,na celceto mu padnaa ama ne site nekoi mi vikaat do godinka ke se iscisti ama eve veke 3.5 meseci sme i nz ne sakam da mu se poznavaat deka na sonce se poznava poveke...a imam poznanicka nejzinoto ima isto ama toa e crnko i se rodi so mn kosa vegi...iskustvo,sovet pls???

12. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Косичка ќе му порасне, не се секирај а влакненцата ќе од лицето ќе паднат, рано е.
    Син ми немаше ни трепки ни веѓи па сега е лепотан :)

На heppymom, joy1 и N.Kety им се допаѓа ова.
  13. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    ne mackaj nisto sami ke pominat kaj nas traea okolu tri nedeli,prolistaj na net akni kaj novorodencinja,ke vidis za sto se raboti,nikako kremi saom so voda mienje ako sakas.
    @chocolade mojov da go vrzes pa na stomak nema da legne,mnogu retko po nekoja minuta legnuva ama nejke ne e omoten taka e vo race ako go drzam i da go potpram na noze ke sedi na stomak a vo negovoto krevetce nikako.

На heppymom и chocolade им се допаѓа ова.
  14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.119
    Допаѓања:
    328.930
    Главчето ни е сеуште меко затоа.

15. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.890
    Допаѓања:
    28.549
    Како кај нас, само ние пиевме по 8

16. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    се надевам ке му паднат посебно на надусницата ама ме загризува да не му остане или како расте да му потемнуваат и да го иссмеваат ама не верувам а???нее во пубертет |( а најм ме нервира што бар да се родеше со коса ајде де ама вака ..

17. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    ma ic ne se sekiraj,samo trpelivostmojot pa zabegan maz koga napolni edna nedela so masinka go sisase sin mi

18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.119
    Допаѓања:
    328.930
    До кога пиевте по толку?

19. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.731
    Допаѓања:
    38.411
    @joy1 ние сκоρо 2месеци пиеме по 5κапκи,κај нас фонтанелата е повеќе отвоρена од κолκу што тρеба,сега тρеба да го носам да видам κаκо ќе биде.
    Инаκу,во фаза сме на ставање се во уста(освен цуцла шише и гелови)па тато κупи една цуцла,κоја не ни игρа неκоја поважна улога,ние паκ пластиκата си ја ставаме
    CAM00944.jpg Еве κаκо изгледа.

На bambusce му/ѝ се допаѓа ова.
  20. bambusce

bambusce Истакнат член

Се зачлени на:
    3 октомври 2014
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    594
    Не се секирај мајка моето што дека се роди со коса кога цела му падна па нова му никна и имаше период кога беше ептен смешен во главата посебно кога му беше падната горе а останата по страните па личеше на Бозо :) Истото е и со влакната по телото имаше на ушите,челото ама му се исчисти.Се сеќавам внучето мое какво беше кога се роди како врколаче :) само време треба да помине.