Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.803
    Допаѓања:
    40.362
    Всушност,малата ја носев многу почесто првите 2 месеци оти не напредуваше добро. Отпосле почнав на месец дена. Ако е во ред сѐ, нема потребада се носе толку често

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.054
    Допаѓања:
    4.913
    Само првиот месец се оди почесто, тоа определува педијатар кога. Најчесто се мери тежината/раст, тој период е најкритичен, уште се привикнуваат на новата околина и не се свесни што се случува, моето бебе само спиеше не можев да оставам да се буди само за јадење, педиајтарот советува кога колку итн. После тоа се оди на месец, мене и на 2 ми закажуваат некогаш.

На nevermet18 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.526
    Допаѓања:
    33.140
    Првиот месец неделно ја носев, после тоа месечно или по потреба

4. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.244
    Во почетокот секоја недела, па на две недели. Од вториот месец еднаш месечно го носев, ама бидејќи имаше позитивни на ковид матичниот ми рече само ако има некој проблем да одиме.

5. Adorabela

Adorabela Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2019
    Пораки:
    1.014
    Допаѓања:
    2.072
    Синомарин капките како се дозираат?По две капки во двете носдри или?

6. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.284
    Мајки, ние сме 7 недели и носето има многу секрет (со кое му е отежнато дишење, жолто- зелена боја, понекогаш и како бела потечено). Ставам физиолошки раствор исомар и со носко исомар вадам. Секој ден да вадам има од две недели е така, штетно ли е секој ден да вадам, пошто морам да му помогнам да диша поубаво (инаку си е здраво).

7. Adorabela

Adorabela Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2019
    Пораки:
    1.014
    Допаѓања:
    2.072
    Не е штетно да вадиш секрет секој ден,напротив лошо е ако не му ги вадиш.Ем тешко дише ем на плуќа може да му се симне. Mалце поткренато да лежи и спие....зеленкаста боја е знак за малце настинка ама со физиолошки,синомарин и чистење носе со пумпа ќе се среди.

На Inamya му/ѝ се допаѓа ова.
  8. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.969
    Женски со 0-6 и 45 год, косата многу ми паѓа. Земав витамини завчера, ама дали да земам и хормони да пијам естроген и прогестерон? Ова е многу стварно, две фризерски ми кажаа и сега јас видов сама на миење, иначе сум кратко шишана и пак паѓа. Јајници немам па немам ни хормони ко што треба. На доење сме. Следно ќе го прашам гинекологот, ама кога бев на контрола не рече ништо.

9. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.328
    Допаѓања:
    33.667
    И мене ми паѓаше како луда, ми се чини оќелавев. После кога почна па да ми расти ко луда, полна со бебешки влакна како од струја удрена бев :D
    Издржи, ќе се среди дисбалансот, кај сите е така.

На tina2018 и nevermet18 им се допаѓа ова.
  10. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.969
    Помислив сега и на железото, мада последно ми беше ок, ама ќе одам пак да проверам. И не гледам баш после пораѓај, си земав капки за очи, ама и на очно ќе закажам. Почнав да откажувам.

11. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.328
    Допаѓања:
    33.667
    Провери, нека не ти е на мисла.
    И јас имав период кога мислев дека откажувам, со главоболки, вртоглавици бев. После поминува тој период, кратко пукаш од енергија и после си batery low. :D

На tina2018 и nevermet18 им се допаѓа ова.
  12. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.526
    Допаѓања:
    33.140
    И јас сум хаос со видот. Какви капки користиш? Јас сум и со диоптер, наочарите веќе не ми помагаат.

13. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.284
    Фала мами, дека во Систина ми рекоа не е убаво секој ден да вадам со носко, затоа прашав

На Adorabela му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.054
    Допаѓања:
    4.913
    Не сум 45, ама мислам и на 25 да бев мајка исто ќе ми беше. :D
    Косава ми е густа и цел живот ми паѓа, е од 2-3 месец до кај 5-6 беше страшно, не се приметуваше дека немам коса, ама тоа беа прамени, кога и да поминев со рака низ коса поготово на бањање, ич не преувеличувам, прамени ми паѓаа и немаше момент да не ми падне влакно. Сега се стабилизира паѓа ко порано. :D Можеш да си направиш основна крвна слика да си раат. Хормоните не се регулираат веднаш. Сите со бебе откажуваат, јас и на интернист бев и ехо на срце праев ехеее :D ама тогаш поише спиеше бебево па можев да отидам. Сега не можам да соблечам блуза нагоре да ги кренам рацете, ептен ме болат рамената:| ама немам време да идам на лекар ќе чекам да се закочам..
    Јас имам диоптер мене дури и ми се подобри па ми се влоши, докторката рече исто од хормони. Така да и тоа ќе ти го препишат на хормоните, ама ако не е диоптер, тоа попрво види него ли косава.

15. Adorabela

Adorabela Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2019
    Пораки:
    1.014
    Допаѓања:
    2.072
    Мене ми викаа да не користам влажни марамици...ама јас користам и ништо не и е,нема ни една црвена дамка на газе или интима...ти му си мајка знаеш што е најдобро за твоето дете....ако гледаш дека многу му е поубаво и поолеснително од кога ќе му го исчистиш носето тогаш така терај...:hug:

На Inamya му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Dionisija7

Dionisija7 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2019
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    24
    Кажаа ли зошто е штетно? Ние секој ден вадиме

17. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.375
    Допаѓања:
    5.244
    Во принцип не се вадат доколку нема т.е. ако шмукаш секој ден постојано а нема, тогаш провоцираш и се дава сигнал дека нешто се случува и почнува да се создава секрет повеќе
    А ако има секрет влечи постојано за да носето биде чисто.

На Dionisija7, tina2018 и Inamya им се допаѓа ова.
  18. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.969
    Прокулин. Јас немав диоптер, ама сега ќе имам изгледа. Ништо ситно не читам, некогаш ми солзат очите, работам на компјутер.

19. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.969
    Ее да, и рацеве ме болат, коските. Ногата ми се искриви кај палецот, сега си носам силиконски сепаратор. Баш ме потсети. А знам дека е до хормоните зашто и пред бременост ми паѓаше, башка кај мене нема да се средат, немам циклус веќе. Затоа реков да почнам пак да пијам хормони, ама не знам како со доењево. Детево не може без мене, 5 ипол мес, затоа реков со крвна слика да почнам. Фала многу, позз

На Mucika му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Babydebi

Babydebi Нов член

Се зачлени на:
    15 јули 2022
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво сакам да прашам дали некој има искуство со повраќање со шлајм кај новороденче 3 недели, после пиење млеко поврати измешано со шлајм и се гушеше неколку секунди го свртевме и беше ок за брзо. Ја носевме на контрола предходно кажаа дека шлајмот се слева од носето.