Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.214
    Допаѓања:
    124.928
    Исто кога цица кај мене испушта звуци
    Нас сега не фати на месец:(
    Од почеток немаше ништо

2. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.747
    Допаѓања:
    6.741
    Мене од пред една недела одприлика почна.. баш до крај на месецов сме на месечниот преглед на педијатар па пак ќе прашам за мислење зошто во систина како да ме откачија само.

3. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.603
    Допаѓања:
    2.620
    Мојов така хрчеше до крај на 4м, 5 педијатри го прегледаа немаше ништо на гради, само Аква марис користевме и со чепкалка за уши со стопер чистев носе. Само од себе помина. Да многу нервира мислиш имаш болно дете а уствари само се чисти.

На Saf, eli25 и anngelique им се допаѓа ова.
  4. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    4.145
    Бивацин прашоче за папочето некој скоро да не има купено? Дефицитарен е ама сепак да прашам да не се наоѓа негде? :)

5. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.214
    Допаѓања:
    124.928
    Веќе го нема. Замена беше дерматол мислам , го зедов од еурофарм околу 40-50 ден. Прашај ќе ти кажат.

@anngelique јас саботата заминав на дежурен во Систина, си замислив дека поврати шлајмови, во каката такво лигаво ко кончиња има цело време , таму беше дежурен Антони ама мн. чуден доктор со маж ми само се изгледавме , рече добра е , ама не гарантирам дека нема да се разболи, демек во моментив е супер чистете синомарин само .
    Завчера ја однесов кај матичната на синко, тој ден цел хрчкаше, кога стигнавме кај неа престана :D Марфи. Истото ми го објасни ко тебе. Викам на грбче и гради кога ќе ставам рака ми хрчи, вика што рефлектира секретот од грлце инаку е здрава нема ништо.
    Вика мора да и помагаш со чистењето најдобро со акварис бејби а претхофно со ампулите синомарин ништо не се чистеше. Мала е , млекце и се враќа, се чисти и и се запушува носето.
    Ајде ќе чекаме:(
    Ти кај кој педијатар идеш во Систина?

6. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.747
    Допаѓања:
    6.741
    Бев кај Сајковски, ми требаше итно и кај него имаше термин најбрзо. Некако не ми остави впечаток, 2 пати како да брзаше да си оди. Првиот пат беше таму и Алуловска она повеќе ми остави добар впечаток. Сега си барам друг матичен за редовни прегледи.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    777
    Леле исто, еве два дена хрчи, има мрсулки и се закашлува од секретчето. И јас ја носев на лекар, се било во ред и само чистење носе. Што им е на бебушкиве ;( скоро 2 месеци е моето душе.

8. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.612
    И моето исто. Ми кашла и кива од време на време и ми хрчи. 10 пати ја носев ми викаат нема на гради а ја убедена дека е на гради и готово. Што е најефикасно за чистење на носето мајки? Јас користам бејбигал капки солен раствор ама не помагаат многу многу.

9. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    777
    Изомар капам, во епрувета што е вчера и денес и мислам дека функционира. Ќе пробам и со аквамарис спрејче.

10. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.214
    Допаѓања:
    124.928
    Кива и моето уште од болница.
    Инаку земи аквамарис бејби. Најмногу чисти. Крени му го главчето и прсни му.
    Моето не пушта глас изгледа убаво му доаѓа потоа-чисто носе :)

11. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    I noevo isto so kivanje i povremeno kaslanje i hrcenje. Ne znam sto e rabotata mislev ke bidam poopustena deka vtoro dete ama definitnivno mi e nekako postresno, so prvoto gi nemav ovie situacii.

12. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.214
    Допаѓања:
    124.928
    И јас не се сеќавам првото дека до толку беше.
    Може дека женскава е полакома и дури цица се задавува а синко беше помрзлив.

13. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    Kaj mene naprotiv ova e pomrzlivo...
    Bukvalno jas se vadam od pamet so vtorovo, dali kasla, dali kiva, kakva mu e kakata, dali ke ima slajm vo neq, ne znam dali sum bila raat otkako se porodiv iskreno..

14. le.dentiste

le.dentiste Истакнат член

Се зачлени на:
    8 септември 2013
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    545
    Мене како замена педијатар ми даде Цефалексин (ја отвараш капсулата и наросуваш на папоче)

На Mom's_life му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.603
    Допаѓања:
    2.620
    Наместо бивацин можеш Октенисепт од зегин, спреј, антисептик е.

На Mom's_life му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Mrs.Sofija

Mrs.Sofija Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2020
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    577
    До кога треба да ја дуплираат тежината од раѓање? Првите два месеци напредуваше по 1 кило, а третиот месец само 400 грама. Педијатарот ме уверува дека е нормално, ама ме фаќа паника зошто послабо цица, не знам дали имам доволно млеко, градите ми се помеки (иако ова знам дека не е мерило за дали имам млеко или не, ама пред тоа камен ми беа).
    Друго сакав да прашам дали имате искуство со испитување на урина кај бебе. Сакам да испитам зошто наутро и е како поконцентрирана ама и малку неубаво мириса. Педијатарот и за ова вика дека е нормално.

Ве читав наназад околу бањањето. Мојава не плаче ама заборава да диши додека се бања. Се стега, вцрвенува и зема воздух како да ќе гњури :wasntme:

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.763
    Допаѓања:
    38.748
    До 6 ти месец треба да ја дуплира родилната тежина. Ако напредуваат секој месец по кило, џинчиња ќе бидат :) Сигурно во должина пораснало овој месец повеќе. Ако бебе е задоволно и мирно нема простор за грижи.
    Урина може да се провери, ние во втор месец проверувавме баш заради тоа, моево не мочка во сон, имаше и урати во урина заради висока кпнцентрираност, на три мислења го однесов сите ми кажаа дека во првите месеци е честа појава.

На tina2018, nevermet18, Knizhevnik11 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Mrs.Sofija

Mrs.Sofija Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2020
    Пораки:
    467
    Допаѓања:
    577
    А како се проверува?

19. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    777
    Како да му го извадам шлајмчето на бебе? Душа ми пара, толку се мачи, грчи и кашла. Носето е чисто, како од грло да грчи.

20. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.763
    Допаѓања:
    38.748
    Ќе земеш од аптека кесичка за урина, се лепи убаво и пожелно е да не му се стега памперсот, нека постои некое време голичко додека да уринира.

На Mrs.Sofija и Сара Лав им се допаѓа ова.