Мене од пред една недела одприлика почна.. баш до крај на месецов сме на месечниот преглед на педијатар па пак ќе прашам за мислење зошто во систина како да ме откачија само.
Мојов така хрчеше до крај на 4м, 5 педијатри го прегледаа немаше ништо на гради, само Аква марис користевме и со чепкалка за уши со стопер чистев носе. Само од себе помина. Да многу нервира мислиш имаш болно дете а уствари само се чисти.
Бивацин прашоче за папочето некој скоро да не има купено? Дефицитарен е ама сепак да прашам да не се наоѓа негде?
Веќе го нема. Замена беше дерматол мислам , го зедов од еурофарм околу 40-50 ден. Прашај ќе ти кажат. @anngelique јас саботата заминав на дежурен во Систина, си замислив дека поврати шлајмови, во каката такво лигаво ко кончиња има цело време , таму беше дежурен Антони ама мн. чуден доктор со маж ми само се изгледавме , рече добра е , ама не гарантирам дека нема да се разболи, демек во моментив е супер чистете синомарин само . Завчера ја однесов кај матичната на синко, тој ден цел хрчкаше, кога стигнавме кај неа престана Марфи. Истото ми го објасни ко тебе. Викам на грбче и гради кога ќе ставам рака ми хрчи, вика што рефлектира секретот од грлце инаку е здрава нема ништо. Вика мора да и помагаш со чистењето најдобро со акварис бејби а претхофно со ампулите синомарин ништо не се чистеше. Мала е , млекце и се враќа, се чисти и и се запушува носето. Ајде ќе чекаме Ти кај кој педијатар идеш во Систина?
Бев кај Сајковски, ми требаше итно и кај него имаше термин најбрзо. Некако не ми остави впечаток, 2 пати како да брзаше да си оди. Првиот пат беше таму и Алуловска она повеќе ми остави добар впечаток. Сега си барам друг матичен за редовни прегледи.
Леле исто, еве два дена хрчи, има мрсулки и се закашлува од секретчето. И јас ја носев на лекар, се било во ред и само чистење носе. Што им е на бебушкиве скоро 2 месеци е моето душе.
И моето исто. Ми кашла и кива од време на време и ми хрчи. 10 пати ја носев ми викаат нема на гради а ја убедена дека е на гради и готово. Што е најефикасно за чистење на носето мајки? Јас користам бејбигал капки солен раствор ама не помагаат многу многу.
Изомар капам, во епрувета што е вчера и денес и мислам дека функционира. Ќе пробам и со аквамарис спрејче.
Кива и моето уште од болница. Инаку земи аквамарис бејби. Најмногу чисти. Крени му го главчето и прсни му. Моето не пушта глас изгледа убаво му доаѓа потоа-чисто носе
I noevo isto so kivanje i povremeno kaslanje i hrcenje. Ne znam sto e rabotata mislev ke bidam poopustena deka vtoro dete ama definitnivno mi e nekako postresno, so prvoto gi nemav ovie situacii.
И јас не се сеќавам првото дека до толку беше. Може дека женскава е полакома и дури цица се задавува а синко беше помрзлив.
Kaj mene naprotiv ova e pomrzlivo... Bukvalno jas se vadam od pamet so vtorovo, dali kasla, dali kiva, kakva mu e kakata, dali ke ima slajm vo neq, ne znam dali sum bila raat otkako se porodiv iskreno..
До кога треба да ја дуплираат тежината од раѓање? Првите два месеци напредуваше по 1 кило, а третиот месец само 400 грама. Педијатарот ме уверува дека е нормално, ама ме фаќа паника зошто послабо цица, не знам дали имам доволно млеко, градите ми се помеки (иако ова знам дека не е мерило за дали имам млеко или не, ама пред тоа камен ми беа). Друго сакав да прашам дали имате искуство со испитување на урина кај бебе. Сакам да испитам зошто наутро и е како поконцентрирана ама и малку неубаво мириса. Педијатарот и за ова вика дека е нормално. Ве читав наназад околу бањањето. Мојава не плаче ама заборава да диши додека се бања. Се стега, вцрвенува и зема воздух како да ќе гњури
До 6 ти месец треба да ја дуплира родилната тежина. Ако напредуваат секој месец по кило, џинчиња ќе бидат Сигурно во должина пораснало овој месец повеќе. Ако бебе е задоволно и мирно нема простор за грижи. Урина може да се провери, ние во втор месец проверувавме баш заради тоа, моево не мочка во сон, имаше и урати во урина заради висока кпнцентрираност, на три мислења го однесов сите ми кажаа дека во првите месеци е честа појава.
Како да му го извадам шлајмчето на бебе? Душа ми пара, толку се мачи, грчи и кашла. Носето е чисто, како од грло да грчи.
Ќе земеш од аптека кесичка за урина, се лепи убаво и пожелно е да не му се стега памперсот, нека постои некое време голичко додека да уринира.