Moevo sum primetila koga go spustam vo krevetce ili neocekuvano go digneme ili pri proteganje znae da gi zatrese nodzinjata. Isto pedijatar vika normalno e , ne im e razvien mozokot prestanuva do 6 meseci. Ne znam , mene me zagrizuva po malku.
Како сте? И кај бебка сега повеќе шлајмови ама среќа се вади. И прскам аквамарис одма почнува да кива по неколку пати, нешто влечам и со пумпа и се чудам од такво малечко носе колку секрет излегува….
Дали користите ергономски носилки? Бебето е 1месец и би сакала да земам ergobaby носилка, ама не знам колку е практична и дали се исплати за тие пари. Марама не би, некако многу комплицирано ми изгледа тоа мотањето и стално ќе ме мачи мисла дали сум го наместила малото у правилна положба.
Душа, фала ти што не мислиш уште излегува шлајмче и грчи беба, ама како да почнува да се намалува. Бевме неколку пати на болница за аспирација, едвај вадиме дома, многу е густ секретот. Ништо не ни дадоа терапија, нема температура и само со спрејчето сме. Со помин и на твојот бебуш, душички мали, се измачија :/
Да се надоврзам на прашањето... На кенгур за носење мислиш претпоставувам. Сакам и јас да прашам, од кога може да се става бебе во кенгур, од која возраст?
На моето пишува од 4 мес, сега сме 6, дали 2 пати го ставив детево, еднаш до продавница и еднаш на планина.
Gledam kenguri na chiko. Na niv pisuva deka se od 0+. Mi treba iskustvo i mislenje dali e bezbedno za bebe od 2 meseci?
Зависи од кенгурот, но најчесто откако детето самостојно ќе ја држи главата, освен ако не е 0+. Ергономскиве носилки најчесто се 0+ и можат да се користат и за носење на грб откако бебето ќе биде поголемко. Главната разлика од обичните кенгури е тоа што позицијата на ноџињата е во М положба , па не се оптеретуваат колковите на бебето. Во моето прашање јас конкретно мислев на таква носилка доколку може некој да препорача од свое искуство. Кај нас гледам изборот е ограничен на Боба и Исара од Бебеслинг или во Oxymammy имаат Тула и Ергобејби. Други не сум видела…
И кај мојава е густ, ама излегува со пумпа и со кивање. Не ќе да е “се чистат” сепак . Најверојатно настинка .
Да јас имам, може од 0+. Уште поубави се оние како марама , поудобни се за бебиња помали од 3 месеци.
Се зсвивси од бебето. Ние кога бевме на ортопед на 2м ни рече стабилен е многу, можете веќе и во кенгур. Двапати со продавница го ставив и толку.
Имам Ergobaby Omni Breeze, лесна е за местење, но не ја користам толку многу колку што мислев. Неколку пати низ дома, низ маало до кај другарка и на пикник. Повеќе количката ја користам за надвор. Претходно имав марама но не ја искористив ниту еднаш, комплицирано ми беше да се наместам.
Настинка е 100%, какво чистење. Не знам што е со педијатриве, не може да се чисти со густ шлајм. А колкаво е твоето бебче?
Жени кај ги носите на ортопед бебињата? Да ми препорачате некоја приватна ординација и како да стапам во контакт?
Јас закажав кај Иванка имаше и уште еден доктор не се сеќавам на името. Има термини за Август месец, мене ме прашаа кога ми одговара.