2 капки во окцето 4 дена вкупно, може затоа толку траеше нашата терапија. Зависи и колку ти е големо бебето (во месеци и тежина), ипак е антибиотик. Следи ги препораките од педијатарот и аплицирај по 1 капка 7 дена. Ако не помине до 7 дена, продолжи до 10 дена. Ама ако не помине и по 10 дена, мора да го прекинеш антибиотикот и да правите пауза од месец дена негде мислам, за да се исчисти од организам и пак да се почне (по консултација со педијатар).
Ве читам за капките па да споделам искуство. Ние пробавме со бекутан капки и колиеф но немаше ефект. Единствено нешто што му помогна на бебушот беа инфаколик капките од Грција. Ги има и во Бугарија. Капките се спас! Бебето конечно си е мирно, претходно се грчеше претерано и урлаше од болки.
Не е многу 7-10 дена за бебче? Колку месеци сте? Мене докторот ми рече повеќе од 5 дена да не му давам терапија ја користев флоксимед па ако не помогне ми рече тобрадекс да земеме ама не земавме.
Мама кои се симптомите за инфекцијата? Иста возраст ни се бебињата, на мојата и солзи едното окце многу, а пред 3 4 дена имаше баш исцедок како крем зелено, цело окце и беше. Ми рекоа од промаја било. Јас би ти рекла да правиш како советува докторот, веројатно процениле дека треба повеќе денови, подобро да исчистиш скроз него да се врати повторно.
Денски исто е на меше цел ден ама уште не знае да се врати на грбче. Првото вртење му беше од меше на грб сега како почна обратно така заборави изгледа. Ноќе кога сака на страна почнува да се врти лево десно и го ставам од меше на страна
Моето имаше благо вцрвенето и отечено окце, направивме брис и испадна стафилокок. И после терапија ја имаше на брисеви ама веќе немаме симптоми и докторката рече да не прима антибиотик бидејќи е мал, ќе се исчисти сама. Инаку и моето е 2 месеци за неколку дена.
Nema nisto simptomi samo ima kako gurelki zolta zelena boja no ne stalno, koga place se sobiraat.Bris ne pravevme zatoa sto dosega bese kao se cisti demek skoro site imaat i cistev so fizioloski samo , pa sega da probame so kapkive a ako ne pomognat ni rekoa od 4 do 6 mesec da go odneseme na oftalmolog.
Ne , vika maticnava i da pokaze infekcija taa e terapijata... pa ne znam ne sum pametna. Me nervira sto maticnive stanaa online lekari...
Јас искрено не би давала антибиотик без брис на толку мало бебе ама ти си знаеш најубаво. Можеш да чистиш со чајче од камилица мене така ми рекоа и јас со тоа продолжив. Консултирај и друг доктор види што ќе ти кажат,обично сите избегнуваат антибиотска терапија ако нема потреба, детето треба да створи имунитет во овие месеци.
@Saf твоето е веќе оправдано, и ко посериозни симптоми да има @augustd заборавив, мене замената на матичниот (на кој не му верувам баш) ми рече дека можно е солзното каналчето да е затнато и да го чистам окото со физиолошки. Како што гледам бебињата ист симптом имале, е сега кај мене веќе нема такви ама уште си солзи окцето повремено. Пробај тогаш уште една консултација со друг доктор...
Е и за моето викаа само ќе се исчисти и наполни 5м додека да трепнам и уште имаше инфекција. Целото око му се затвараше од секрет и му се залепуваа трепките, посебно на спиење, па сирото кога ќе станеше од спиење плачеше зошто не можеше да си го отвори окото Ја не би си играла пак играчки така да чекам, сепак се очи во прашање.
@Калатеа мама како сте, како поминавте на лекар? И моево денес почна суво да ми кашла ама само кога ќе го изнесам надвор, не знам дали нешто му смета или што е..
Majki ajde sovet ako moze iskustvo bebvo ima 3 nedeli suoer si bese se sega nekolku dena ima maka so meseto se vitka place duri ne se pokaka ili samo gasovi ne ispusti kaka i po nekolku pati na den ne e to problem samo sto ima mnogu bolki sto koristote davate vo vakov slucaj nekoj sto imal vakov lroblem
грчеви се, консултирајте се со педијатар за капки/сирупче, ама од искуство ништо не помага поминуваат сами од себе после одредено време
Jas davav probiotik Protectis po 6 kapki i edni mama natura kapki za grcevi po 6 se davaa maksimum jas davav koga ke ja fatea grcevi samo po 3 i pominuvase vo istata sekunda, ne sum vo MK ama ako imas nekoj vo stranstvo neka gi pobara moze ke bi pomognat i vas, i topli oblogi, ima termoforcinja vo zegin za protiv grchevi, nekoj ke zagree tetra pa ke im ja stavi na mesheto zavisi koj kako moze i miluva, isto i pravevme vezbicki so nozinjata ke ja legnevme i ke i gi vrtevme vo nasoka na casovnikot i so prstinja 3 ke i masiravme kaj meseto.
Nurse Harvey's сируп, не видовме мака со грчевите многу. Само внимавај, прво прашокот да падне во сирупот. Има упатство на него.