Ние се капиме секој ден па еве да не заречам досега со кожата сме немале проблем, и тоа може е индивидуално и да не значи дека бебето ќе има сува кожа, користам еуцерин маслена купка и млеко, павловичева мачкам само после капење и ако е покакана односно после какање миење никогаш не сум ја избришала со влажни. Ужива во капењето ја сака водата сега се учиме и дека после јадење се мијат рачиња и муце
Женски мажот ми и ги сечеше ноктињата на малата, и ја сече кожичката на едното нокте. Јас се преиспаничив, течеше крв. Дезинфицирав со алкохол и хидроген, прснав и антибиотски спреј, ама пусти страв. Има простор за паника? Малата е 25 дена.
Ништо не ѝ е не се секирај, мојов секој ден дере прсти со тропките пикајќи ги кај стигне. Еве баш сега загледав дека се одрал пак
Нема простор за паника. Со првото ми се случи истото, сега се присетив, тоа плаче, јас плачам, ми се виде многу крв тогаш.
Па читав дека многу мајки поучени од тиа им ги гризеле ноктињата дека уште се меки. Какви не техники ќе се измислат Мене паника ме фати дека уште е многу мала.
Е баш затоа што се плашев ова да не се случи си купив електричен тример од една онлајн продавница на инста и топ е! Бебе нема шанси да се повреди.
Кога сме кај сечење нокти веќе, ја многу длабоко сум му го исекла ноктот на палецот на ногата на моево, па му влегол ноктот во месо. Гледам и потечено му е околу и црвено, а ја трга ногата кога ќе пробам да го пипнам таму (знам како боли, сум имала таков проблем и ја ). Со што можам да го третирам и дали да третирам или да оставам да помине само од себе?
Devojki imam bebuska 11 dena, e me zagrizuvat toa sto ko se porodi glavceto mu bese topka skros ubavo sega kako sto pominuvat vremeto mu se prajt kako podolga nagore ne znam kako da objasnam i mnoguu me zagrizuvat,,, probuvam na sekoj 3 saati e vrta na strani pa na grb da ama pak isto
И јас за истово на почетокот се грижев нормално е главата си добива форма, моето се роди со големо главче ама после наеднаш уште толку му порасна, генетски ни е тоа и од кај мене и од кај маж ми, мислам нема простор за грижа доколу фонтанелите се нормални и не се испапчени ии детето ако си е се во ред.
Бебе е старо 2 дена, денес се вративме дома и одма почнуваат стравови да ми се вртат во глава. Поспано е го бидам на 2 саати да цица. Си влече убаво, го слушам дека голта само не знам дали е воздух или млеко. Е сега мисла ми се пелените од сабајле мочкаше само 2 пати и еднаш се искака. Многу ми е страв да не непие млеко и да не ми дехидрира. Колку треба често да мочкаат и да какат толку мали бебиња?
Моето кога го донесов со жолтица само спиеше по цел ден и не се будеше за цицање, со што и ретко мокреше. Сестра ме посоветува да го дојам често за почесто да мокри да се исчисти жолтицата побрзо , можело да се качи билирубинот многу ако не мокрело.
Јас до година и ги гризав од што ме беше страв да и сечам со ножичка или ноктарица. Сега веќе користиме ноктарица и само и кажам ајде мама да сечиме нокти и мирна е.
И јас тоа си помислив, ама не сме мајки ако не си бараме проблеми во се. Еве сега само што извадивме пелена мочкана беше. Инаку си е мирен ќе поцица малку и си спие мирно