Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    776
    @augustd и по килажа треба 5, а таа и по 7 јаде некогаш.
    @stsmua05 оф мојава ужива, се гоштева и ноќе и дење. Прелакома е, ако го тргнам шишето одма узбуна се крева се плаче :D не знам, толку да е гладна? :^)

2. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.213
    Допаѓања:
    5.770
    Тие 120 се вкупен оброк или само вода без додаден прав?
    Ако рачунаш само вода и ги пие сите 7 многу блиску е до дневниот максимум. Колку килограми е бебето?

3. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    776
    Само вода 120мл, после додавам прав. Бебето е околу 4 и пол кг. Ама да напоменам не секој оброк ги пие сите 120, некогаш ќе испие само 90 пример, а често и остава по 10-20мл.

4. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.213
    Допаѓања:
    5.770
    Тие 120 се всушност 135мл. Тоа е правилен начин за пресметка на АД. Според килажата треба да пие околу 600мл во 24часа, значи 5 шишиња се таман, со оглед на тоа дека некогаш остава по 10-20мл. Во случај ако пие 7 по 135 тогаш пие премногу.

Едит: не знам како сум пресметала 600, околу 675мл треба. Така да 5 шишенца се таман.

Последна измена: 5 август 2022
    На emche05 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.675
    Допаѓања:
    8.953
    А да пробаш со лажливка дали ќе се смирува?
    Ние сме 5.5кг, 2+ месеци матичната пресмета дека треба 90мл оброк да пие.
    Ние сме и на цицање, ама кога пропуштам подој никогаш не испила повеќе од 70мл, рамно остава 20мл, се чудам дури.

На emche05 и Tiny Love им се допаѓа ова.
  6. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    776
    Некогаш се случува да се 7 оброци ама не секој оброк пие по 120мл како што кажав. Некогаш се 6 оброци, во зависност. Ама нели ако и е многу нема да го пие. Ми се трга самата и ќе ја пушти цуцлата кога и е доста.

7. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.213
    Допаѓања:
    5.770
    Значи ако го пие цело шише не е 120 туку 135. Милилитар по милилитар се собираат и оп стигнала до литар на 2.5 месеци.
    Пробај да и даваш со шише со помал проток или пробај со pace bottle feeding техниката.
    Некогаш не се гладни/жедни туку сакаат само да цуцкаат нешто, пробај и со лажливка прво пред да понудиш шише ако треба да и дадеш 7мо шишенце од 135мл.

8. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.746
    Допаѓања:
    6.733
    Мене педијатар ми рече да не му бројам по пакувањето туку да давам колку сака и секогаш да има остаток во шишето и тоа значи се најало :)

На emche05 и januari19 им се допаѓа ова.
  9. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    776
    Тоа и ми беше на крај поентата. Таа си го пие млекцето, фала богу здраво право бебе. Кога не сака да пие не сака, а кога ќе и се јаде ќе си плаче за јадење. Нека ми е најадена подобро, одколку гладна.

На januari19 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.538
    Допаѓања:
    184.393
    Не се секирај. Не се бројат голтки и не сите бебиња влагаат во сите статистики. Тоа има уште многу мало желудниче и да сака не може да испие поише од тоа што му собира. Пие онолку колку што му е потребно во моментот, ако испие повеќе од што може, вишокот секако ќе го врати назад, односно ќе го поврати. Се додека е здраво, право, расположено нормално ко за бебе немаш проблем.

На Калатеа, emche05 и Knizhevnik11 им се допаѓа ова.
  11. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.213
    Допаѓања:
    5.770
    Кога бебето се храни со адаптирано млеко има ограничување со максимален внес од 1литро во 24 часа. Бебето има 2.5 месеци и има денови кога пие приближно толку.

@emche05 Зачлени се во групата https://www.facebook.com/groups/530119147175984/?ref=share ќе прочиташ корисни совети за хранење со АД

12. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.538
    Допаѓања:
    184.393
    Како што и сама кажа неколку пати, приближно е до препорачаниот максимум, ниту го преминало, уште помалку отишло предалеку од него. И да го премине ќе го поврати. Девојката не прави ништо погрешно, одговара на потребата на бебето како што треба.

13. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    776
    Баш тоа што и е вишок го враќа. Си напредува супер, се збуцкува, среќно насмеано бебе (освен кога вришти од грчеви:D) и нека си крка :)

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Marija2007

Marija2007 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2009
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    678
    Bebe 2 meseci ne saka da vidi kolicka... Kako se odnesuvaa vasite malecki? Dali nekoja majka imala vakov problem? Dali ste pronasle nekoe resenie? Ili so tek na vreme ke ja zasaka?

15. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.612
    Дали и на колку време менувате шишиња за млеко? Почна да ми се замирисува многу лошо и покрај вриење и чистење. Или па како ги чистите користите некое средство? Ми е страв да ставам ради хемикалиите да не има нешто посебно за бебиња ?

16. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    6.226
    Една година наполни пред неколку дена и уопште не смени, си остана на ставот дека нејќе да се вози. Ви посакувам да не бидете како нас :hai:.

На Marija2007 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. januari19

januari19 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2019
    Пораки:
    777
    Допаѓања:
    1.762
    Имам сјај за бебиња ама ретко го користам. Мијам со топла вода и навечер пуштам стерелизатор.
    Стерилизаторот го чистам еднаш неделно.

18. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.213
    Допаѓања:
    5.770
    Првите месеци користев сјај Frosch baby и стерилизирав, сега само го користам сјајот. До сега не ми се случило да замирисаат.

На Marija2007 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.501
    Допаѓања:
    32.853
    Со Frosch сјај ги мијам

20. ^Jasmine^

^Jasmine^ Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2019
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    97
    Од кое адаптирано млеко сте задоволни? Не знам дали минува малата низ некој скок, ама еве два дена дали еднаш во денот кака, плачлива е и се чини постојано гладна. Користам Аптамил 1 и досега било супер, иако слабо напредуваше со килажа, ама имаше жолтица. Сепак полнеше пелени по 5 пати на ден.