Ех за тој лимоно мене замисли кога се породив на болница сестрата ми рече да сум давала по некојакапка лимон бог да чува И јас не давам се и сешто еве вејке годинка сме ама смоки,чоколади сокови и такви глупости не давам подобро гладен одколку глупости да јаде а комшивката и пивтија му дава на 10 месециама сеој со свој памет.
Mamicki denes polnime 3 ipol meseci I sme samo na doenje fala mu na boga super si naprednuvame duri pedijatarot ne pofali bucka na mama...Pa sega svekrva mi zapnala kasicki da I davam no jas mislam deka e rano stom moeto mleko ja zasituva no ajde odi razberi se....
Κога супеρ си напρедува нема потρеба да бρзаш со цвρста хρана. Сеκогаш велам,цел живот имаат пρед нив,се ќе јадат има вρеме за се,нема потρеба од оптеρетување на желудничето.
Добро а што имаат свекрвите постојано да ве притискаат во однос на вашите деца, мене ми делува крајно безобразно постојано да ви се сугерира дека бебињата ви се гладни, ако ви помагаат пример со бебињата сепак немаат право да ви кажуваат што да правите со сопствените деца.....безобразлук невиден.
I samo mi buta u cinija jadi jadi da imas mleko a mleko si imam od nea se prejaduvam taman si se vrativ na starata kilaza 54 kg ovie denovi gledam dve plus ufff
@bruno.com ние сме сκоρо 4месеци,κилажа над 7500 одлично напρедуваме на доење сме,и нас педијатаρот не советуваше да почнеме месецов со полни 4 со κашичκи, големо бебе било нема да му стига само млеκото, ама κога и ваκа супеρ напρедуваме со доење сепаκ не ми се бρза ќе почнеме со дохρана од 5 се советував и со дρ.мајκи и доκтоρи ,ме увеρија деκа нема потρеба од бρзање аκо бебето си напρедува одлично позз
Па ако е заради неинформираност тогаш како да ги информираме кога одбиваат да прифатат било каква информација. А кога ние ќе бидеме баби сигурно дека ќе бидат други методи, па се надевам дека нема да одиме против тоа и колку и да сме неинфоρмиρани ќе се потрудиме да им бидеме поддршка на нашите деца, а не да тераме по наше.
@TIGARCE86 те читам повеќе пати каде педијатер те советувал затоа што ти е големо бебето да почнеш порано со дохрана. Синовите и двајцата ми се родија големи, првиот се роди 4.150 а вториот 4.585 па почнав со дохрана околу 5,5 месеци скоро накај 6 месеци, никогаш не ме советувале само затоа што биле поголеми да почнам порано со дохрана, моето млеко им беше доволно. И двајцата повеќе одеа во висина него во тежина и пак не ме советуваа со дохрана да почнам порано од 6 месеци.
Па бабите не седат на интернет како нас а и стар човек е бетер од дете, не можеш да ги менуваш. Кој знае и ние какви ќе бидеме.... @bruno.com дој си го бебето , остај ја свекрвата нека збори што сака.
Ех, мајка ми не е стар човек и седи на интернет, ама за глупости. Јас ѝ кажувам и и објаснувам зошто таков начин на исхрана, таа мисли дека живеам во некој филм и дека сакам да ѝ префрлам како таа не била грижлива мајка. Како лична навреда го сфаќа тоа и затоа тера инает. Се извинувам отидов надвор од темата П.С: за среќа не се сите такви. Имам пример роднина повозрасна од мајка ми која внимавала како ги храни и одгледува децата пред повеќе од 20 години и кога се консултирам со неа одговорот е: јас тогаш вака и вака правев, ама сега сигурно е сменето, па не е лошо да се консултираш со педијатарот.
Јас од сега почнав да се нервирам и тоа со мм. Денес почна да збори дека кога ќе сме почнеле со цврста храна требало бебето се да јаде, да не сум читала глупости на интернет и да не сум ги слушала докторите. Тие "многу " знаеле! Вие се жалите од свекрви а јас што да ми правам на мм кога е тврдоглав и ме убедува дека ние све сме јаделе па ништо не ни фали. Ќе дојде ден ке ми биде страв да ја оставам малата со татко и затоа што кој знае што ќе и бута да јаде. Како што свекрвами уште на 2 недњли кога и ја оставив 30 минути и одма и дала вода, и покрај тоа што 5 пати и реков дека нема потреба од вода кога дои!!!
Кажи му на маж ти дека тие две времиња не се исти. Се знае што сме јаделе ние , и се знае сега дека уствари не се знае што јадеме. Колку луѓе тогаш умирале од р.к ( не сакам ни да го пишувам тој збор) а колку сега? Хранењето и начинот на живот не се гледа во моментот туку во подоцнежните години.
@bittersweet Мила исто и син ми е 4кг.роден, докторите во Мк.тие се просто неверојатни меѓу себе си контрираат,и сите различно кажуваат одам кај матичната секој месец на преглед мерење висина,дали е здраво знаеш редовни контроли за здраво дете, и таа ми кажа поголемо бебе е мораш да почнеш од 4 месеци со дохрана нема да му биде доволно мајчиното млеко,после се советував во Ремедика со Др.Марина вика нема потреба штом си напредува одлично со мајчино,и си е весел чекај до 5.5 месеци,исто и повеќе мајки тука на форумов ги прашав сите ми кажаа ако напредува супер нема потреба брзање,и јас се согласувам со тоа цел живот ќе се на храна додека мајчиното млеко сега е најбитно првите 6-9месеци. позз
Девојки, грчевите кога престануваат? Не можам да сфатам, на почетокот кога беше малечок немаше толку грчеви, сега повеќе има Има три и пол месеци, на АД е, му давам и чајче Бекутан затоа што е на АД и убаво му доаѓа на стомачето, пие и капки против гасови пред секој оброк, ама пак ги има Истото АД го пие од почеток, апсолутно ништо не сум сменила, можно е дури сега да почне да не го поднесува? Знам дека глупо звучи, ама не можам да си најдам друго објаснување
Majki mi treba sovet od vas,sin mi e 2 meseci i non sto saka da bidi na cice bukvalno pravi pauza eden cas i vednas placi bara uste.Nekni mu dadov AD ednas vo denot bese miren skoro 3 casa ne pobara cice go setiv bese zadovolen.Si mislam dali moeto mleko ne go zasituva?i dali da prodolzam so ednodnevno vnesuvanje na ad.Inaku za eden mesec imase samo 700 gr pokaceno sto doktorot mi kaza dobro e!!!!
@luciamk АД е потешко за варење, затоа и го држело 3 часа, додека мајчиното млеко е многу полесно за варење, за 1-1.5 час ќе бара повторно да цица. Најнормално е тоа. Ние имаме речиси 5.5 месеци, па на секој час ја дојам. Јас лично не би давала АД само за да биде подолго време сито.
Majki, ke ve zamolam za preporaka za dobar dermatolog? Imame nekoj tip na dermatit, pedijatarkata ne moze mnogu da pomogne, ni preporaca nekoi masti, no sepak ne e nejzina specijalnost pa zatOa bi sakala da ja vidi specijalist. Inaku imame 3 meseci. Fala vi. Ve pozdravuvam
Јас би ти ја препорачала д-р Николина Лазаревска од Медикоз ние бевме кај неа за дерматитот и задоволна сум.Ординацијата се наоѓа во Аеродром.
Mamicki sakam da ve prasam, koja kolekcija koristite za vasite bebinja? i sto se treba da kupamod kozmetika za bebus? pozdrav