Здраво мајки При секое доење на малава и залетнува млеко ја вртам на страна и ја тапкам по грбчето. Срцето ми застанува секој пат. Ме интересира зошто така се случува, дека многу е лакома и брза? Или јас правам нешто погрешно? Исто во спиење испушта некои чудни звуци па се смее па чудно диши забрзано и гласно како хрчење слично . Нормално е ова?
На почеток ти се засркнува? Пробај прво стисни ја градата да излезе оној прв силен млаз, па потоа стави ја да цица. Некогаш од јак млаз се засркнуваат.
Каква бебешка пудра и моето е цело исфрлано по лице, а почнува и по тело да се шири. Ми рекоа од топлото е.. месец ипол е бебето..
Мајки и јас конечно тука Ме интересира каков е ставот сега на педијатриве за чај за новороденче дали би можеле да споделите. Секако ќе консултирам и јас педијатар. Бебушка ми е една недела ама гледам дека ми се грчи ко да ја боли стомаче. Ич не памтам од кога почнуваа грчевите. Како практикувате вие со оглед на тоа што е лето и секако убаво ќе им дојде чајче. Инаку е на ексклузивно доење
Mene pedijatarot vo sante plus mi rece deka posle prviot mesec pocnuvaat grcevi, a za caj konkretno da ne davam , em e poln sekeri em pomalku ke pie mleko zatoa sto imaat malo zeludnice. @Erika.greeneyes i moeto taka spie, na pocetok mi bese mnogu cudno bidejki prvoto dete mirno mi spiese na taa vozrast ama toa bilo faza na aktivno spienje , taka mi rekoa. Kaj nekoi e poizrazena i isceznuva so tek na vreme do 6 mesec. @barba12 bebeska pudra e opsto stetna a posebno za lice ne, ne daj boze da vdisi bebceto od nea. Samo krema za toa ima specijalni mada i od zeskovo malite se potat i se isfrlaat.
да и мене во систина ми рекоа дека почнуваат втората третата недела, ама кај нас почнаа 7 миот, 8 миот ден, така да не ме чуди да се грчеви, консултирај се со педијатар за капки/сирупче нешто да даваш, ама да знаеш не очекувај чудо, ја шо не пробав и на крај сами од себе поминаа кога дојде време, иначе и мојата е на ексклузивно доење, не давав чај, после 6ти месец и имам дадено неколку пати, на толку мало бебе мало му е желудничето, а и чајот има шеќер, ама отпосле прочитав тука по форумов дека некои давале и помагало, да прочитав тогаш може и ќе пробав што знам...од мене имаш совет само да издржиш, до ден денес кога ќе се сетам на првите два месеци и грчевите страшно ми беше и уште ми е, среќа не траат долго. со лесно
Ако е она најмалош Ако е најмалото шише на Авент од 60 мл и моето имаше мака. Сега сменав по препорака во аптека Twistshake, и и се погоди. Веројатно е до шишето, ама и до бебето. Мојата пак се случува со саати да пие. Веројатно научени се на цицањето и шишето го доживуваат повеќе вештачки.
Искуства со бебе (3м) што постојано ја пика раката во уста и лигави. А почна да ги става во уста и тетрите или ако нешто фати од облеката шо ја носи...
Многу нормално да става рачиња, облека, играчки во устата. Остави го, само внимавај да не стави нешто ситно или нешто друго што не е безбедно.
@Yowannty и нас ни рекоа да отварам, ама нз до каде е доста и како треба да изгледаа. Редовно пишти коа мења пелена, па и кога ќр го чепнам долу. Некои ноќи седи 2 часа буден, а дење претежно спие. Исто ми праи, се чисти од стомак, прскам Аквамарис бејби и влечам со носе фрида. И синко е на екслузивно доење. Педијатарот ни препорача да давам чај, одлично напредува со килажа, 1 кг стави за 20 дена, така да нема да смета чајот на напредокот. Валгда ценат по детето и даваат препорака.
@V.N. чај никако и не давам. Педијатарот ми рече така. И тие без шеќер имале засладувачи , вика прво пробајте колку е благ вие па размислете дали ќе дадете на бебе. Навистина е благ. @Erika.greeneyes сеуште хрчи ќерче. Јас од паника 2-3 пати ја носев на лекар, се чисти рекоа. Земи аквамарис бејби , нашприцај убаво , ќе почне да кива, јас се изненадив што се не излезе од неа И со пумпа за носе влечев.
Како поминавте со вакцини после прележана корона? Бебче фати на 3 месеци. Сега треба да дадам вакцина па сакав да прашам колку време после корона чекавте? Поминато е време ама уште има секрет во носе и кашла повремено. И дали во Јане и Букурешт може да одберам матичен педијатар? И дали во Букурешт има пункт за вакцинација?
Мајки кои чепчиња се за какање? Бебе се мачи, 3 дена нема какано, а стварно не знам до што е проблем. Да не ја боли ќе ја оставев, ама многу е жалче...2++ сме Да пијам компот од суви сливи ќе помогне?
Мајки има ли некоја искуство со анемија кај 2 месечно бебе? Докторката ми рече дека нема терапија ама многу ми е страв ептен му е низок хемоглобинот 9 а болен е може да е ради тоа? И ми рече да му давам Витамин Ц по 2 капки ама не ми кажа каков да земам, имате ли користено некои?
Јас мислам да не почнуваш со чепче. Пробај да стимулираш со топломер. Што уствари мене педијатар ми кажа до 5 дена дека е ок да не се искака. Дезинфицирај го врвот на топломерот и мацни го во павловичева маст и пола тој металниот дел стави го во газето и прави нежно движења горе-долу. Мојата не какаше по 3-4 дена и вриштеше од што се мачеше, со топломерот одма ќе се искака.
Кога биле болни бебињата се трошело железото..тоа ми го рекоа кога бевме за вакцина....на моето од 126 хемоглобин за неколку денови му падна на 108. Јас овие капки ги давав.
Моментално ги користам капките што ги постирала @MikicaBt , задоволна сум од нив. Претходно земав Пико Ц, ама не ми се свиѓаа, плус некогаш се мачев да го извадам прашокот што е во капачето за растворање.