Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.043
    Допаѓања:
    4.900
    Не давав. И не би давала ни чај ни вода на бебе од 2 месеци, ако нема некоја особена причина. Грчевите тогаш веќе и почнуваат да се намалуваат, ако за тоа даваш чај, капки претпоставувам давате, тоа би ми било прва опција. Вода зошто давате на бебиња не знам, мајчиното млеко е 80% вода, ад се прави со вода. Вода дадов кога почнавме со цврста храна после 6 месеци.

На tina2018, le.dentiste, Yowannty и 5 други им се допаѓа ова.
  2. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.043
    Допаѓања:
    4.900
    И кај нас рано почнаа првата недела - 10 дена. 3 недели? Ај не си ги викај. :D Добри сте, после првиот месец-месец ипол јас знам почнуваат да се намалуваат, а не да се појават.

На Yowannty, Anaroz1 и JuLleE им се допаѓа ова.
  3. viniMini

viniMini Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2022
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    664
    Еве мојава полесно кака со чајчето, со грчеви скоро и да немав проблеми(капки не и давам)...
    Секако по малце и со дозвола од педијатар.

4. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.932
    Па ако даваш други течности да речиме 50мл во текот на денот, тоа значи дека бебето ќе испие 50мл помалку млеко во тој ден.
    Моите беа на доење и не дадов ни вода ни чај се додека не почнаа со цврста храна на 6м. Тогаш почнав вода да давам. Чај не сум дала.
    За тие што се исклучиво АД знам дека се дава вода.

На tina2018, Yowannty, nevermet18 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Bebuli

Bebuli Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2021
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    259
    Nie koristime normia bas imase tecna stolica i se sredi a prethodno recol bimbo koristevme.
    Baska se e individualno

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.612
    Јас сум презадоволна од нормиа, столицата секој ден редовна, конзистенција и боја на сенф баш. Вчера заборавив да му дадам и денес имаше мака со стомачето ми плачеше и додека не му дадов не се искака.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. unearthlysarah

unearthlysarah Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2021
    Пораки:
    1.330
    Допаѓања:
    5.456
    И за тие што се на ад препораката е иста, нема потреба од вода додека не се почне со цврста храна.

На tina2018, nevermet18, Maca Macka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    4.828
    Мајки ми спомнаа за некој Филипс бејби бокал што има опција и да загрева на 40 степени вода.
    Дали некоја од вас го користи и може да ми прати линк/слика од моделот.

9. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    776
    Беба ми е на ад и од Аптамилот 1ца со нов состав пие еве една недела. До сега какаше еднаш во денот, жолта кака, како со грутчиња низ неа, се во ред. Еве вчера и денес кака по два пати и некако по течна е каката. Бојата е иста како секогаш и ги има тие грутчиња низ неа, но ми е чудно дека е вака два пати а и плус по течно. Дали ви се случило на некој вакво нешто? По колку пати ви какаат бебињата на ад? Инаку е 2 и пол месеци.

10. Joraa

Joraa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2021
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.016
    Mamicki mozda gllupo ke zvucit ama ko prv pat majka se nadeva deka ke me razberite.. ima devojce uste malku ke polnit 4 nedeli… i celo vreme pustat nekoj zvuci ko na nervoza da imat ko da vikaat ama vaka e poveketo od vremeto i veke pocnuva da se zagrizuva da ne e nesto loso… ne e deka nesto e bolit tuku ednostavno ko da imat ogromna nervoza vo nea takvi zvuci pustat bas me zagrizuvat

11. Verce28

Verce28 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 октомври 2021
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    943
    Moeto e samo na ad, mu davam vodicka, nekogas vristi pa ke mu dadam voda i se smiruva. Inaku sme 3 meseci, vodicka davam od vtor mesec, ocigledno ima potreba stom place za vodicka :)

На Mateas и Saf им се допаѓа ова.
  12. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.537
    Допаѓања:
    184.383
    Од почеток се јавуваат Јуле, првите денови или недела обично.
    Уште на клиника имаше моето. Сеуште има. Кога повеќе кога помалку. Супер е чим 3 недели нема, најверојатно нема ни да има.

Вода и чај никако пред 6 месеци, односно кога ќе се почне со цврста храна. Бубрезите не им доволно развиени за ништо друго сем млеко и само непотребно се оптоваруваат. Корист немаат никаква, а само проблем може да им направите за подоцна во животот. Ама вие како сакате.

На Mom's_life, tina2018, Mateas и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.006
    Допаѓања:
    13.822
    Мајки имам бебе седум дена. На доење е само, но се плашам да не е гладен. Преку ден си цица и спие три часа, но ноќе е проблемот, ќе цица и за саат време се буди со плачење и пак бара. Ќе цица пак и потоа не заспива. Еве ноќва немам склопено око, никако да заспие. Вриштеше за цицање на пола саат. Дали дека дење отспива, па вака ми прави ноќе или пак треба дохрана. Слушам голта, има полни пелени. Совет ве молам.

14. GoldenFrida

GoldenFrida Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2021
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    1.551
    Како дс ги распознаеме грчевите? Дека се они? Ние сме скоро 10 дена и чекам секој ден да почнат :)

15. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.537
    Допаѓања:
    184.383
    Ќе се витка како кифла наназад, како полумесечинка и наеднаш ќе се вцрвени во лице и ќе пробува да плаче, одма ќе приметиш дека си има мака. Континуирано ќе ги пружа и собира ноџињата. Силно ќе се трие со рачињата по лице, најчесто ги носи директно во очиња. Ќе вреска и плаче. Моиве деца не врескале неконтролирано и не плачат со саати, поише како кенкање од болка е. Ама може и да си плаче. Колики се првите грчеви, значи фаќа па пушта, па пак фаќа па пушта и така може да тера саат саат ипол кај ќерка ми беше обично попладне еднаш во денот па после беше ок, а син ми по цел ден. Пола саат има, па 2 саати е ок, па после пак саат време има, па 3 саати или пола саат е ок.
    Нема шанса да не препознаеш. Дај боже да нема ич, многу се жални. Ама и ако има, знај дека е нормално и дека ќе помине.

На tina2018, Mateas, GoldenFrida и 4 други им се допаѓа ова.
  16. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.210
    Допаѓања:
    124.897
    Јас давав АД по 30мл по подој за да знам дека не е гладно кога имаше кризи.Така ме советуваше педијатар. Можеш да однесеш бебе на мерење , така ќе си сигурна

17. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.612
    Му даваш цуцла? Пробај цуцла после подој, јас така правам. Ние сме на Ад ама ноќе може цела вечер да пие млеко мислам :rofl:, го хранам ставам цуцла и заспива, се буди пак после 3ч и знам дека тогаш е стварно гладен. Може да биде и зошто спие многу преку ден, моево на почеток преку ден само некоја дремка од 20 30 мин имаше ама па ноќе си спиеше убаво.. Колку ви трае подој навечер, влече активно или заспива?

18. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.583
    Допаѓања:
    8.599
    По ова што го опишуваш и моево има изгледа.
    Еве баш цела ноќ немам спиено вришти плаче се собира сака да јаде и давам цицка повлекува два три пати и пак нервозно плаче.
    Во моментот ништо не ја интересира ни нишкање, ни лежење ни цицање. Баш лоши моменти.
    Приметив дека очигледно нешто ја мачи а не можам да и помогнам.
    Јас мислев дека ајде преку ден дека повеќе спие па сега не и се спие па нервозна е.
    Како и да е жални се многу.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  19. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    776
    Како беше за тежината, до 6 месеци да ја дуплира родилната или до 3?

20. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.932
    До 6

На tina2018 и Anaroz1 им се допаѓа ова.