Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. GoldenFrida

GoldenFrida Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2021
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    1.551
    Дечки 10 дена бебче од попладне става раце у уста и плаче ко за вицање цица и пак истото? Што е можно да е дури се тресе мн сум вознемирена заспа и сега еве ноќеска пак сп цуцла лажливка заспива

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    Во историја на болниот мора да се чуваат сите документи се што е направено и испитано. Освен ако не се обидува некој да прикрие нешто....

На Oneo, DarkStormm, SarChee и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.295
    Допаѓања:
    19.102
    Нели е многу 2 недели без да се искака?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Цицањето им е рефлекс. Со тој се раѓаат повеќето бебиња. Ако е најадено или блуцнало дај му цуце и ќе си заспие.

На Autumn Love му/ѝ се допаѓа ова.
  5. BezglasnaBukva

BezglasnaBukva Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2015
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    1.956
    И мене ми викаа дека е нормално 10-14 дена, а бебе додека беше на ексклузивно доење си какаше секој ден, не пропушташе. Дури кога почнавме со воведување цврста храна почна да не кака секој ден. Затоа ми е многу чудно ова

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.295
    Допаѓања:
    19.102
    На пораѓај знам ми кажаа до 6нед треба редовно да кака имав дури и испринтано каква треба да е каката по боја по недели :D
    Ама не сум знаела дека 2 недели е ок да не се испразни. Многу ми изгледа, па ќе се утепа од плачење стомаче ако го боли.

На Estella и BezglasnaBukva им се допаѓа ова.
  7. BezglasnaBukva

BezglasnaBukva Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2015
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    1.956
    Call your pediatrician if your baby hasn't pooped for more than three days in a row. Formula-fed babies typically go a little longer between bowel movements. Check in with the doctor if she doesn't poop for more than five days as that could be a sign of constipation.
    Чичко гугл вика друго :D ова веќе има смисла, 3 дена.

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Jordanovska-K

Jordanovska-K Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    896
    Допаѓања:
    6.139
    @Indi96 До 10 дена се толерира да не се испразни бебе, по тоа се користат други методи за да му помогнеш на бебе, во консултација со педијатар.

Значи не е нормално да не се искака 10 дена, туку се толерира.
    Прави му вежби како што те советувале членките и остај му време, освен ако не му е тврдо и болно стомачето на допир. Тогаш директно на педијатар.

Ако у скоро време сте примиле прва доза на Рота вакцина, можно е да му го има изреметено дигестивниот тракт. Ние денес ќе ја примиме последната и ментално се спремам пак за болни грчеви, плачење на секое прдење и нередовна столица. Последната кога ја примивме на 5 дена какаше :sweat: ама се среди само од себе после

На DarkStormm, Maca Macka и BezglasnaBukva им се допаѓа ова.
  9. Hellokitty93

Hellokitty93 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2022
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    38
    Здраво мајки. Бебе месец и две недели синоќа заспа во 22 часот а се разбуди во 6 утрово. Досега никогаш нема спиено повеке од 3 часа (кога имаше жолтица и 4 часа) кога ке заспие ноќе па после тоа будење на половина час па затоа не наместив аларм и сум се успала и јас. Дали е нормално на оваа возраст да спие толку и дали и друг пат ако се случи да ја будам ?

10. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.043
    Допаѓања:
    4.900
    Да може да спие, ама сепак е уште многу мало за да е 8 часа без јадење. Уште еден подој измеѓу ако не се разбуди дај му. Ништо страшно сега што сте се наспале убаво двајцата.

На Autumn Love, Jordanovska-K и Hellokitty93 им се допаѓа ова.
  11. LazaLaza

LazaLaza Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2020
    Пораки:
    1.272
    Допаѓања:
    9.284
    Мојата првиот месец си какаше нормално. После од 2 до 4 месеци какаше на 10-12 дена. Какше или со помош на топломерче, вежби или во краен случај чепче. Частевме кога ќе се покака:D. Педијатарот рече дека е нормално. Откако почнавме со цврста храна не пропушта ден да не се искака по два пати.

На DarkStormm, Jordanovska-K, Knizhevnik11 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.210
    Допаѓања:
    124.896
    Максимум 5ч. ми рече педијатарот да е гладна иако и она ми рече да не ја будам навечер ама моево има аларм (facepalm)
    Ништо страшно, сте се наспале :)
    Јас би ја будела сепак ако не станува , искрено и од дехидратација на топлово ми е страв

На Hellokitty93 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. januari19

januari19 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2019
    Пораки:
    777
    Допаѓања:
    1.762
    Моево е 6 недели и е на АД. До претходната недела спиеше од 20/21 до 5/6 сабајле без будење милина и двете наспани :D. Од понеделникот пак почна да се буди мин. 2 пати за млеко ама среќа одма презаспива..

На Hellokitty93 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Secret.women

Secret.women Истакнат член

Се зачлени на:
    13 септември 2020
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.532
    Третата недела падна папоче, мислам дека историско стана кај нас.

На GoldenFrida му/ѝ се допаѓа ова.
  15. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.328
    Допаѓања:
    33.667
    Тоа беше констатација од нашиот педијатар.
    И ние се измачивме со тие столици, де не какаше, де зелени, де крвави.. До 6ти месец додека почнавме со дохрана.

16. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.537
    Допаѓања:
    184.383
    Ако си напредува, пие млеко и кака редовно оставај нека си спие. Прашање на денови е можеби кога ќе ти смени и ќе ти се буди на секое, па ќе ги бараш овие денови назад. :D

Ако ти е за ноќе, после подој од едната града обично какаат, ја пресоблакаш набрзина и ја ставаш на другата града и продолжува да спие. Така правев со првото, ова не ми кака толку често. Во соба со сино светло само, без сијалица. Мачно е, ама боље него да се разбуди. Иначе овде на клиника не ги пресоблакаа кога беа какани одма. До 4 часа ми рекоа може така ако спие. Првото го пресоблакав одма, а ова знае да прдне и да пушти малку, така ако е успан го оставам, немало проблем со кожата до сеа, сепак каката му е само млеко за сеа.
    Можеби се грчеви. А ако е надоен и сеуште нервозно става рачиња во уста може да значи и дека само му се спие. Кога им се спие а потешко им оди знаат да се нервозни. Пробај само да го понишкаш во раце следен пат и ќе видиш ќе се смири и ќе заспие.

На Mari-Li, GoldenFrida и Jordanovska-K им се допаѓа ова.
  17. haruki

haruki Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2018
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    3.618
    Немој...
    И цуцлата во мед да ја макнеш е ок за нив.
    Има толеранција како шо пишаа сите до колку дена ако гледаш дека се мачи прави му вежби или ко шо кажав на педијатар за да си бидеш мирна.
    Немам лично искуство или совет да ти дадам затоа шо проблем со какање сме немале иако беше на ад.

На Indi96, mal.ecka, nevermet18 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.394
    Допаѓања:
    260.022
    Бебка качила 800 гр за 3 ипол недели . Следно мерење е точно на месецот, килограм треба да има. Јас пресреќна. Конечно 2 ка пелени ќе купам :D
    Само на доење е, ама машала сака да си јаде :D

На GoldenFrida, ivance.., Marija2007 и 7 други им се допаѓа ова.
  19. GoldenFrida

GoldenFrida Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2021
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    1.551
    Денес бевме на контрола ми рекоа дека го прегреван дома дете само на боди, раце и нозе треба да се ладни ако се топли значи е прегреан… и видтина вчера кога го соблеков се смири.

20. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.746
    Допаѓања:
    6.733
    Како да им објасниш на бабите дека не треба чорапи ако му се ладни нозете :rofl:

На joana18, le.soleil, GoldenFrida и 4 други им се допаѓа ова.