А кога би требало од прилика целосно да се отвори? И кога ќе се отвори толку е или треба да се продолжи исто со отварање и до кога? Ако знаеш ако сакаш да пишеш. Или било која што знае.
Јас кога бев на педијатар баш ја прашав за отворање и таа само она кожичкана надолу нежно ја подспушти и ми рече дека тоа било најмногу за хигиенски причини
Истото го правам и јас,до сега му го немам чепнато,а еве читам дека ги отвараат и затоа и прашав,ми е страв да го чепнам.Па ако можи некој да објасни постапка Еве не знам.И мене ми падна сумливо,може дека не ми е вооппто чепкано па за да не чекаме Не знам навистина,нареден преглед ќе се ккнсултирам пак со педијатар а до тогаш ќе се обидам да почнам по малце да го подотварам.Ја тргаш кожичката на долу,а курето треба да е потооено во вода?И дали треба да се бриши ,те молам објасни постапка
Нормално дека се отвара од хигиенски причини не за друго Мене педијатар и уролог( бидејќи е со хипоспадија) ми рекоа додека оди кожичката да отворам. Не треба секој ден, еднаш до два пати неделно во коритцето додека го бањате. Секако водено, и доколку има нечистотија( претежно бело околу) може со чисга газа, убаво е и со крпа или од пелениве тетра што им се ставаат. Големиов е 8 год сега веќе сам се средува, без проблем, и со него од бебе почнав да чистам и еве немаме никаков проблем
На педијатар ми кажаа до година. Вака кај децава на другарки викаат исто околу година дена дека се средило. На интернет читам дека се спомнува поголема возраст. Не знам што е точно сите различно кажуваат. За постапката или додека се бања, или после тоа (во мојот случај затоа што многу мрда дури се бања), неколку пати се повлекува кожичката колку што оди (не е многу) и се брише белиот секрет од жлездите што се лачат. И се враќа во првобитната состојба на крај.
3-4 дена после треба да се става 3% хидроген и да се остави да изврие. Мајки моево како и да го наместам главата си ја врти нагоре, а не на страна. Го подглавувам главата да е де на десна, де на лева страна, ама си ја врти накај таван у спиење. Ми кажаа дека тоа е лоша положба за спиење.... Чаре?
И моево само си ја врти главата. Со првото јас и ја вртев и имав контрола на која страна е и си пазев да не и се сплеска. Со ова немам контрола, 3 недели има а ко рингишпил се врти.
@SarChee Ја од 40 дена почнав, за брзо се отвори, до кај 3 4 мес. Ништо на сила, полека. Мене педијатар ми рече на секое бањање да го отварам, така и правев на почетокот. Сега веќе еднаш до двапати во неделата.
Мајки, ние сме три недели. На доење сме само. До вчера бебево нормално си какаше и се. Денес е плачлива и цело време се собира се напнува цела се вцрвенува во лице но безуспешно, само прди, не може да се покака. Последно беше какана сабајле кај 4 кога ја преслеков. Од тогаш не е или сосема малку што прснало на памперсот кога прднала. Не знам како да и помогнам. Многу е жална за гледање. Почесто бара да цица, или цица или заспива цел ден и како зајче се буди на 5мин и одма почнува да се напнува да плаче. Пишав на педијатарот вежби како возење точаче и масажа на стомачето. Но ништо не помага. Што би ме советувале? Некоја со вакво искуство.
Трпение би те советувале Грчеви, гасови, се тоа е нормално и само треба да помине време за да ги снема.
Мајки ајде малку помош. Значи денеска ми поврати бебето и низ нос и помина се' во најдобар ред. Ама сега лоши мисли во главата што ако ми се задави од млекце, што се прави во таков случај? Прво бебе ми е, немам никакво искуство и ми де уврте у глава и испаничив.