Неможе да се задави може да се засркне само , вртење на лева страна и тапкање по грбче ништо страшно не е.
@stsmua05 фала ти, паничевме во труднички, на ред сме тука. А како да го навикнам главата да ја врти на страна кога спие на грб? Зашто нели на страна не треба да спијат за да не се случајно преврти на стомаче.
Те разбирам мајка , ама доколку паничиш полошо ќе ти биде психички што поопуштена си ти подобро и за тебе и за бебуш знаеш дека чуствува се. Колку е старо? Самото ќе си се мрда , мојава е 5 месеци скоро и само на грбче спие никако не сака на страна или на стомаче а главата ја врти ама не сум ја форсирала ниту пак планирам да ја како и одговара така.
Малецко е, 8 дена. Во бочница ни рекоа да спијат на грбче, а главата да им е на страна да не се деси да аспирира. А моево ќе му ја ставам на страна, и оп следно будење го гледам со глава накај таван. Ај преку ден ќе го пазиме, ама навечер не може да го гледаме цело време.
Од тие причини бебето на почеток треба да спие под агол. Ако спие во креветче лесно се постигнува таков агол со тоа што најгоре под душекот ќе ставиш нешто, било што.
Moeto skoro sekoe bljuckanje i e i kroz nose.Nisto strasno, posle toa i go cistam so aspirator ako ima nesto.
ja koristam edna pernica e vaka pod agol.. a za spienje na 2 saati ko ke se budam go vrtam na strani ama toa ne bas na strana tuku i taa e pod agol mu stava nesto na grbot i mnogu dobro e do sega i ako mi povratit malku navecer znam deka e dobra taka
Мене после доење често ми враќа од млекото. Тоа значи дека е најадено. И често се засркнува ја вртам на страна и ја тапкам по грб. Инаку мојава се на десна страна со главата спие. Јас ќе и ја свртам , таа автоматски истиот момент пак си ја врти на десно. И се откажав веќе.
@Erika.greeneyes не знам дали имаш релаксатор и си пробала со него. Кај мене за двете деца вибрациите од релаксаторот помагаа полесно да се искакаат. Прво ќерка ми, сега син ми има проблем, се стега, црвени и плаче, некогаш ќе се искака и така, почесто не. Ама на релаксатор секогаш кака и почесто без грчење, стегање и плачење. За грчеви не помага ништо. Тие ќе си поминат со време, кога ќе им се разработат цревата, ама за полесно да се искака само 10тина минути на релаксатор се доволни. Пробај ако имаш.
Што давате за проливче кај бебе од 4ри месеци?По консултација со матичен ми кажа да давам Ваја по 7 капки и диастоп по 9,едно на сабајле друго навечер...пошто нема болки во меше ми спомна дека може да се во прашање и забчиња....би сакала да чујам ваши мислења
Мајки, малата ми е 1 месец и 3 недели и претпоставувам дека има грчеви, преку ден ми се случува премногу да плаче и кога ќе се искака да се смири. Столицата и е нормална, кака повеќе пати во денот и не верувам дека до тоа е проблемот.. Давам пробиотик Биогаја и капки еспумисан Л за грчеви.. Давав и саб силмплекс пред овие ама исто и сега прави откако и ги сменив. Ме интересира дека ова веќе трае скоро цел месец дали се грчеви и како да и помогнеме кога плаче? Проблемот е што буквално заоѓа, помодрува и се губи дури на моменти и снемува воздух од плачење.. Во тие моменти освен што ја креваме во рака и ја гушкаме не знаеме како да и помогнеме? Ќе ми значи секој совет..
Кај нас помагаше термофорче од оние со коски од цреши и колипрев капки (имаат различен состав и намена и од биогаја и од еспумисан и од саб симплекс и може да се комбинираат со нив). На форумов има многу задоволни мајки од сирупчето харвис нурс. Тоа е на природна база на некои билки и исто може со сѐ да се комбинира.
Фала мајка на одговорот. Ќе го земам сирупчето утре..а овие колипрев сега гледав и не ми излегува по аптекиве дека ги има кај нас..Од каде ги набавувате?
Јас од Битола ги земав, од аптека роса вита. Ако не можете да ги најдете нив, со ист/сличен состав се Колиеф- и едните и другите капки содржат лактаза-ензим шо го разложува млекото и помагаат во варење на млекцето во дигестивен тракт. Лесно и брзо да поминат.