Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. wtff

wtff Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    533
    Баш сакав да пишам за облекувањето. Уште во болница го облекуваа на боди на долги, блуска и шпикозни на кимони. Така и јас продолжив- боди на долги, блуска, панталончиња и два пара чорапи (тој одзгора е скрооз тенок, бидејќи кога е еден пар лесно си ги соблекува (и за навечер и за преку ден исто). И сега дојдоа свекрвата, етрва ми, девер ми и детето на гости (т.е. свекрвата е на гости, а другите ќе останат да живеат со нас, додека не најдат работа и стан), и нон стоп ми делат непотребни совети. Малку сум го облекувала, требало по две ногавички да има, ќе се разболел (дека на етрва ми детето има бронхит, и ајде и моето ќе фатило), бла бла.. Син ми го болело грлото па ова па она.... доктори еј.... :@ А преку ден температурата во станот е 23-24 степени, а навечер 22. Што мислите виее?

2. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.799
    Ма сите нека си ја гледаат својата работа, чим си е малото добро доволно е облечено, на моиве деца да им облечам два пара чорапи ќе поцркаат од с`клет ама кај тебе претпоставувам дека е многу поладно така да мислам дека е доволно облечено.
    А што те советуваат уште што да го облечиш, јакна по дома ли да носи?

На Bufi му/ѝ се допаѓа ова.
  3. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    pa toa e idealna temperetura za bebe i plus dovolno e obleceno i jas sin mi taka go oblakam i dobro mu e. ne slusaj drugi gledaj kako se custvuva bebeto.

@darcy nas ni bese mnogu komotno so vrekickaoti ni e prvo bebe i mm mi go bese strav na pocetokot da go drzi deka malo i koga e vo vrekicka se custvuvase posloboden i plus bebeto podobro si spie po toplo mu e i nema da mu mislis pa kebeto pa jorganceto nemoj da gi stavi na lice nemoj ova ona.
    sto znam mene mi se prakticni vakvite raboti pa sega sekoj za sebe. so lesno neka ti e mila.

4. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    @wtff , супер си е облечено бебето, таман му е, сигурно ќе реагира ако му е ладно или топло. Не го преоблекувај, не го склетисувај заради други, само онака како што му одговара на него. Штом така си се навикнал, така терај си и понатаму, и јас го имав истиот проблем моите кога беа тука, кај облечен уште па во ќебенца го умотуваа мислев ќе полудам :devil: Ама си го истерав своето, среќа не ги послушав па да продолжам така да терам цело време. :D

5. Bufi

Bufi Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    648
    Vi blagodaram za odgovorite, jas sum nadvor od Mkd i ke vi napisam kako se preporacuva tuka!
    Temperatura na sobata kade deteto spie da bide prvite denovi 20stepeni, a potoa okolu 17stepeni i da spie bez kapce i najdobro vo vreka za spienje ,i uste ne smee da bide pretoplo za bebeto! a preku den od 20 do 22stepeni! Tuka mnogu slabo gi oblekuvaat bebinjata i uste prvi denovi gi nosat nadvor po prodavnici! okolu nova godina imavme premnogu ladni denovi, jas naoblecena, kapa , sal, hulahopki dzemperi i idam u shoping centar i gledam i ne mi se veruva! Bebece stotuku rodeno go setaat nosejki go vo race po tenki helancinja a nozinjata skroz bosi!!! eee i na kraj zosto se tuka poizdrzlivi koga ke porasnat, ete go odgovorort!
    Inaku i jas planiram po dve raboti da mu oblekuvam na bebeto, za dole, a za gore ke vidam!
    i uste nesto, ne se preporacuvaat masni mn na glava oti mu se stega mozoceto na bebeto, stavete od merak, za slikanje, za gosti, ama ne na dolgo! i nadvor sekoj pat kapce, ne poveke od edno! Ova go zborev so strucno lice za toa! Drugo koga ke pocuvstvuvate deka miu e ladno na bebeto ne go pokrivajte so poveke kebinja, tuku zemete go vo pregratka, toa mu pruzalo poveke toplina i zagrevanje na bebeto otkolku pet kebinja!
    Neka ne misli nekoja deka pametuvam, nemam iskustvo, uste go nosam pod srceto, seto ova go imam slusnato na predavanja tuka i vi go prenesuvam! sekoja odlucuva za svoeto bebe! i ogradici za krevetcinja isto ne preporacuvaat, ja sepak kupiv!!!, pozdrav mamicki, naskoro ke vi se pridruzam:inlove:

На danichap, baby2014, Bajaderka и 4 други им се допаѓа ова.
  6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.948
    Допаѓања:
    327.127
    Ние нешто не сме расположени овие два дена само негодува.Убаво цица,јаде,спие..нема симптоми никакви но ете нервозна е.За заби неверувам дека се бидејки нема непца отечени.

7. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Уште кога се разбуди сабајле окото и беше влажно и има зеленко незнам како да го наречам како секрет. Знам дека од промаја се прави но ние цело време сме на топличко. Дали сте имале слично искуство, треба да ја носам на лекар, што да превземам?

8. baby2014

baby2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2014
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    125
    Јас го облекувам со боди по долги, чорапчиња и шпихозни. Хулахопки купив ама не сум му ги облекла досега, зошто мене ме фаќа склет од хулахопки и мислам дека и на него не би му било убаво...Дома ни е топло 22-26 степени и мислам дека му е доволно...Кога одиме на гости каде што е поладно врз шпихозните тренерчиња и дуксер за секој случај. А го покривам за спиење со такво тенко јорганче и ќебенце плус деновиве.

9. Artemida81

Artemida81 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2012
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    354
    Majki, ve molam za vasi iskustva. Imame 3 meseci (vo nedela) i sme samo na doenje. Ama denes e 7 den kako ne sme iskakani. Minatiot petok se iskakavme ama so provokacii. Ovaa nedela pak isti problem. Ja izmeniv malku i ishranata moja ama nisto. bev na maticna vcera vika ne e ubavo i ako ne se iskakala za dva tri dena, da i dadam lazice ceden portokal so malku voda i seker. Inaku meseto ni e meko, si imame gasovi- mnogu i smrdlivi:D I veseli sme!!! Ve molam za vasi iskustva. Fala vi...

10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.948
    Допаѓања:
    327.127
    Каков пусти портокал кај бебе од три месеци.Може осип да добие,портокалот е јак алерген и го даваме после годината.А за шекер да не спомнувам .Со сета почит но докторката не ви е при здрав разум.Ако сте само на доење нормално е и до 10 дена да нема столица.Подобро испровоцирај со топломерче или прашај за капки некои отколку портокали.Ние кога пиеме инфакол одма наредниот ден кака.И ти пиј компот од сливи ,јади житарици,и види дали ке има напредок.
    Портокал и шекер ццц

На bambusce му/ѝ се допаѓа ова.
  11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.948
    Допаѓања:
    327.127
    Ако е зелен секретот ништо чудно да е бактериска инфекција.Може да се пренесе и на другото око затоа појди на лекар.

12. Artemida81

Artemida81 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2012
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    354
    Jas otidov za drugo do nea pa uspat iova da prasam, inaku na pamet ne mi paga da davam portokal. Ionaka maticnata mi e samo za vo kniska:). Jadam se toa sto spomena, toplomer pred 2 dena ne ni uspea. Sega ke cekam narednive nekolku dena. A se masirame i po meseto na sekoe menuvanje peleni...:(. Falati @joy1

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.803
    Допаѓања:
    202.801
    @darcy, вреќичка ти е најдобра опција, само земи со соодветна дебелина за температурата на собата во која спие малото. Јас жива се јадам што не го научив синко да спие во вреќа, сега морам нонстоп да станувам да го покривам, оти не трпи јоргани и ќебиња, а кај нас е поладно во собите во кои спиеме, некои 15-16 степени.

@Artemida81, штом е малото весело, има гасови и не му е тврдо стомачето, немаш гајле. Бидејќи е на ексклузивно доење, не е страшно што не се искакало цела недела. Да е нервозна, кенкава, со тврдо меше, тогаш може чепче да ставиш да провоцираш, ама ете, нема потреба. И внимателно со масажата на стомачето, не претерувајте и не притискајте многу.

@chocolade, веројатно е од носот, бактериска инфекција. Појдете на лекар, ако веќе не сте биле, ќе ви препише терапија. И немој со камилица да чистиш, само со превриена вода и стерилна газичка. Од камилица ќе се влоши состојбата.

На Bufi и Artemida81 им се допаѓа ова.
  14. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Ни препишаа Тобрекс капки за очи. Го чистиме окцето со топла вода и газа. Фала ви @joy1 i @Annath

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. baby2014

baby2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2014
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    125
    @chocolade на моето синче неколку пати му се појави така жолто зеленко гуралче на едното око и исто ни препишаа тобрекс капки ама не почнав да ги ставам. Со чистење од надворешната страна кон носот и масажа со јагодицата на прстот помеѓу носето и окцето кружно и кон надолу му се среди...солзните каналчиња сеуште не им се отворени и затоа се случува...

16. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Несакав да и ги ставам и јас ама се исплашив да. Не се влоши ситуацијата. Окцето и беше залепено и не можеше да го отвори од таа зелена течност. Денес сме за нијанса подобри. Ми рекоа да и прснам од мајчиното млеко, порано така правеле. Но и од тоа се исплашив :( ќе ја применам масажата, фала ти многу.

17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.948
    Допаѓања:
    327.127
    Не мајчино млеко.Ни во око ни во нос.Знам дека тоа многумина го сметаат за лек но немој.Др Софијанова кажуваше за инфекции на очите токму поради прскањето на млеко.Млекото е за храна на бебчо ,за окцето друго чаре има. :)

На Annath и leona83 им се допаѓа ова.
  18. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    zdravo majki.. nie sega se vrativme od vakcina :( srceto mi se skrsi nikogas dosega nema placano tolku silno i tolku mnogu,se nadevam so lesno ke ja pomine i bez temperetura !!!

Sakav da ve prasam dali vo mk se pravi snimka na karlicata ( se nadevam me svativte ) ovde na privatno odime i pedijatarot mi rece deka ne e zadolzitelno,ja pravele bebinjata bliznaci,zenskite i oni sto ne izleguvaat so glavceto,a sega bevme preku tetka mi na drzavno za da ne gi plakame vakcinite i pedijatarot mi rece za bebinjata rodeni nad 4 kg bilo zadolzitelno !!!
    jas sum za ovoj pregled ama sakam da znam kako e po drugite drzavi.
    aj vasi iskustva za tie sto se vo mk i tie sto se vo stranstvo

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  19. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Не и прснав ми беше страв. Почнавме со капките и се надевам дека нема да се пренесе и на другото око. Уште да прашам, дали смее да прими вакцина додека е под терапија? На база на антибиотик се капките.

20. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    jas kolku sto znam nesmee,neka kazat poiskusnite. i so lesno i pobrzo neka pomine.

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.