Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.534
    Допаѓања:
    184.351
    Прво пробај да не се плашиш. Знам дека не оди лесно, ама температурата е добра работа иако во моментот не ти изгледа така. Тоа значи дека во телото постои процес, температурата се покачува со што во организмот се создаваат леукоцити кои се потребни за да одговорат на тој процес односно да се борат со него. Затоа до 38.5 не се смета за висока тт и не се препорачува да се даваат лекови за неа. Телото мора да научи само да се бори, и за да не мора подоцна да стане зависно од лекови за да се справи со одредени вируси или бактерии кои ќе го имаат нападнато. Способноста телото да развие висока температура само укажува на силен организам. Колку е тт повисока толку побрзо е дејствувањето на леукоцитите во уништувањето на микробите. Исто така на пример на тт над 39 вирусите повеќе не можат да се размножуваат. И има уште еден куп позитивни работи за покачувањето на телесната температура.

Не знам дали знаеш, оцетот треба да е исклучиво вински и разреден 50:50 со вода и се става само на многу висока тт, оти иначе постои шанса нагло или многу повеќе од што треба да ја симне. Се надевам денеска сте подобри, не се грижи, се е тоа нормално и се ќе биде во ред. :)

На tina2018, WindyWind и Maca Macka им се допаѓа ова.
  2. Nena.m19

Nena.m19 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2022
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    26
    Мајки,дали има некоја совет за успивање?
    Бебето ми има точно три месеци,и последноте 10-15 дена,преку ден спие по два три пати околу 20до30мин а навечер спие до сабајле, секако се буди за цицање на 3часа,но кога ја успивам ноќе плаче знае дека треба да спие,околу 20:00 ја бањам,облекувам потоа и го гасам светлото цица и кога ке заврши сака да стане и така час,час ипол и после се успива ама мн тешко ,дали некој има совет?
    Бидејќи сакам да има рутина и да не плаче бидејќи ке спие,некои ми велат дека треба време додека се навикне дека потоа сама ке бара?:/

3. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    Dali e normalno koga e na mese da preferira samo edna strana? On lezi i se vrti i na dvete ama 90% od vremeto koga e na mese e na desna strana. Koga e na grbce nema problem. Odnesen e na ortoped nema problemi, no pocnuvam da se grizam .

4. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Да,скоро сите бебиња си имаат омилена страна. Моево сега за сега се врти само на десно. Иста ми беше и големата, за неа истото се прашував.

На augustd му/ѝ се допаѓа ова.
  5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.174
    Допаѓања:
    111.277
    Постои нешто што се вика скок во развој, ама многу е важно да знаеш дека бебињата не се роботи па да се движат по строго зацртана шема, ќе менуваат, ќе воспоставуваат нови навики, ќе плачат (тоа и им е работа), ќе се смеат, растот е сосема нормална и очекувана работа за малите. На 3м конкретно веќе не спијат цело време, почнуваат се поголеми интервали да имаат за будност. Следи бебе, смени нешто, звук, светло, песничка некоја, музика, можеби дури и поза за спиење.

6. Arababy

Arababy Истакнат член

Се зачлени на:
    13 октомври 2021
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    2.022
    Друштво, нистатин капки за јазиче како ги користите му капнувате на јазикот дирекно или со газа го премачкување?

7. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.272
    Допаѓања:
    50.869
    Јас со лажиче и ги давав.

На Arababy му/ѝ се допаѓа ова.
  8. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.756
    Допаѓања:
    38.657
    Ставаш околу прст стерилна газа и на неа капнуваш 10тина капки. И така чистиш уста и јазиче,ќе се гади можеби ама убаво е колку може подлабоко да се исчисти.
    Моево до 3 месеци два три пати неделно чистев, па кога ќе почнеше да плаче отвараше широко уста и успевав баш цело јазиче да го исчистам

На tina2018 и Arababy им се допаѓа ова.
  9. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.932
    Пробај кога е на меше да бидиш ти на страната на која не се врти, ама ако кога е на грб се врти на двете страни нема зошто да се грижиш

10. Megi88

Megi88 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2018
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    61
    Мајки, бебе е старо неколку дена. Од раѓање и во двете очиња го има тоа на прикачената слика..
    Има ли некоја од Вас со такво искуство ?
    Дали ќе се повлече со тек на време ? 20220826_142800.jpg

11. WindyWind

WindyWind Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2014
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    120
    :)
    Ја поминавме ноќта без лекарства, темп. се движеше 37.4 - 37.8 денес нема темп само ми е по поспана од вообичаено јас веќе се смирив иначе за оцетот не знаев дека треба разреден но само еднаш ги наводенав чорапчињата кога спадна до 37 ги извадивме, денес си ја чувам само по памперс а за спиење со тетра покривам а за паниката се осеќав виновна зошто крена цел ден врнеше и беше ладно а притушно и ја облеков малце повеќе по тренерчиња па и отидовме на гости ама не мислев дека ќе биде нешто првите две вакцини без никаква реакција, памет за друг пат и се надевам ќе реагирам посмирено :)

12. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.932
    Да, моето имаше. Тоа се испукани капилари од напонот што го давало бебето за време на пораѓајот. Ништо страшно. Моето имаше многу повеќе до 1м некаде исчезна скроз.

На Megi88 и WindyWind им се допаѓа ова.
  13. WindyWind

WindyWind Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2014
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    120
    Нас заради кандида ни рекоја три пати по пет капки на лажиче, два пати давав така и еднаш на стерилна газа убаво чистиш во устата, јас практикував на сабајле да исчистам зошто тогаш расположението ни е на high :D

14. Secret.women

Secret.women Истакнат член

Се зачлени на:
    13 септември 2020
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.532
    Ќе се повлече. Ние имавме ми кажаа од пораѓајот било. Кај нас се повлече

На Megi88 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.389
    Допаѓања:
    259.971
    Бебка моја качила околу 1200 грама за еден месец и тоа само со доење е:party:.
    Почна да личи на бебе :D, има образи веќе, облеката и е тамам.
    Мама пресреќна :inlove:.
    И конечно користиме 2 ка памперс пелени:party:.

На Kbr, Sweetheart87, tina2018 и 12 други им се допаѓа ова.
  16. Nena.m19

Nena.m19 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2022
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    26
    Ти благодарам,го знам тоа,ама пак се прашувам,ке пробам нешто да сменам,можеби подобро ќе и одговара:)

17. Nena.m19

Nena.m19 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2022
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    26
    A za tie d3 koristevme od babytol rozevite sega napolni tri meseci,mi kazaa sega treba nekoi drugi?

18. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.213
    Допаѓања:
    5.770
    Тие биле д3+к1. Сега треба д3+омега или чист д3.

19. Nena.m19

Nena.m19 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2022
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    26
    Кои се подобри?
    А чист д3 од која фирма земавте?

20. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.612
    Истата фирма. Мислам дека треба омега да се зема и до 3 месеци, мене барем така ми кажаа во болница. А сега сигурно треба омега да земете чим не сте земале до сега, има на истата фирма Д3 плус омега.