Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. bruno.com

bruno.com Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2014
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    254
    Мамички денес бевме на вакцина супер си напреднува 3ипол месеци 6800 кг и 60 см долга.Но и проверија крв и рекоа слаба не и дадоа ништо да пие велат да почекаме до другиот месец,но јас сум загрижена инаку е само на доење па незнам што да јадам за да и се подобри крвта?ајде пишете

На Bufi му/ѝ се допаѓа ова.
  2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.237
    Допаѓања:
    330.170
    Никако вакцина.

3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.237
    Допаѓања:
    330.170
    Што и да јадеш ти кај неа на крвта нема да има влијание.Повекето доени бебиња се анемични бидејки мајчиното млеко не содржи железо.Не се секирај ке почне со храна за два месеци и ке се среди.
    П.с извинете за два поста еден под друг од моб пишувам.

4. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.883
    Педијатарот исто кажа. Дури 1 недела пауза да се направи после вакцина.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. luciamk

luciamk Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2014
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    38
    Prviot pregled ili takanareceniot U3 moeto bebe go imase 4-ta nedela od koga si dojdovme od bolnica togas mu napravija snimka na karlicata,ja pravat i na maski deca zemajki go vo obzir i mojot sin ;),fala bogu razlikata bese pomegu eden stepen,dokolku se poveke se nosi nesto specijalno ( e sega ne razbrav sto) za stepenite da dojdat vo normala.Zboram za Ger sto znaci ovde se zadolzitelni

6. Bufi

Bufi Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    648
    Mene vo bolnica koga mi objasnuvaa za bebeto, (uste ne sum porodena inaku) mi rekoa deka do sest meseci ako bebeto cica dovolno e samo mlekoto, nemora ni voda ni nisto dopolnitelno, a posle sestiot mesec ti davaat lista sto treba i na kolku vreme da se vnese vo ishranata! inaku dali bebeto dobro cica se poznavalo po bojata na stolicata!!!

7. baby2014

baby2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2014
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    125
    @chocolade јас баш прашав дали се проблем капките за да прими вакцина и педијатар ми рече нема врска (ова педијатар во систина каде што отидовме рандом за друго и незнам колку е добар)..ама сепак е подобро да си прашаш или да си почекаш секако. Инаку капките ми кажаа да ги ставам во двете очи (без разлика што само на едно око беше) 7-10 дена и потоа отвореното шишенце се фрла. Да не се прекинува терапијата.
    И за млекото...некаде прочитав дека е штетно да му се прсне млеко бидејки било благо и помагало во развојот на инфекцијата доколку е бактерија.

8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.237
    Допаѓања:
    330.170
    По моја логика капките се антибиотик.А антибиотик се дава при бактерија или инфекција.А штом детето има бактерија не е пожелно да се вакцинира.Дури и кога подкашлуваат или се со црвено грло или имаат покачени леукоцити исто не ги вакцинираат.Јас би почекала не би ризикувала.

На leona83, chocolade и bambusce им се допаѓа ова.
  9. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.883
    @baby2014 мојот педијатар ми рече одкако ќе завршиме со капките да почекам уште 1 недела па потоа вакцина. Плус ми рече подобро да не ја носам по гужви, овој месец имало многу вируси. Па може ќе почекам до февруари. Фалс ти многу :)

10. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.816
    Допаѓања:
    39.417
    Ги κоρистевме κапκите Тобρеκс бебчо мислам уште немаше 2месеци,едното оκце потполно му се затвоρи од гуρелчиња(κај нас таκа ги виκаат). И му помогнаа да,и од тогаш сме немале таκов пρоблем,но сеκогаш κога бебево има стρано тело во очињата или му солзат,јас му κапнувам по една κапκа и веднаш му се пρочистуваат.

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  11. bile1986

bile1986 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2009
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    186
    mamicki sto prevzemate koga vasite bebcinja ikaat.kaj nas se slucuva da ikame i 2-3 pati vo denot.

12. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    jas na moeto mu davam na cica i prestanuva.

13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.237
    Допаѓања:
    330.170
    До три месеци честото икање е нормална појава.Јас давав или цице или водичка (почнав од втор месец да и давам по малку)

На N.Kety му/ѝ се допаѓа ова.
  14. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Јас давав една-две капки лимон и одма прекинуваше икањето. Крајно неисправна е мојата постапка ама тоа е. Додуша не икале често моите деца.

15. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.890
    Допаѓања:
    28.549
    Кај мене икаше многу почесто. Само со цицање престануваше.

16. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Мами веќе два дена кај брадата и околу неа имаме црвенило и ситни црвени брунки претпоставувам дека е од лигавење, бидејќи премногу се лигави мачкам со еуцерин ништо ,пак исто со што да мачкам кажете искуства фала ви поззз

17. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    За лицето користиме Хидроциклин и тоа по неколку пати во ден. Ние имавме сушење на кожата кај обравчињата и црвенило. Ништо не помагаше. Откако ја мачкам се оваа маст, лицето е стакло. Сега истата ја употребувам и за газето и за препони.

На TIGARCE86 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.816
    Допаѓања:
    39.417
    Јеκодеρм на лице од κога е ρоден. И сеκогаш κога ќе се нафρли(κое од лигавење κое од баκнување)го мачκам на вечеρ,утρото лицето му е солза.

На TIGARCE86 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.237
    Допаѓања:
    330.170
    Од вторник морам да почнам со одење на забар.Дали анестезијата ке смета на доењето?

20. Bajaderka

Bajaderka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2010
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    339
    @joy1 нема да смета. Само на стоматологот за секој случај напомени му дека доиш.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.