Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Веќе ништо. Порано водичка, капка лимунче, и ништо не помагало. Само цицање. Сега бидејќи е малку поголемка не и давам ни цицање, самото поминува. Всушност икањето и не е нешто штетно, само малку непријатно.

2. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    hidrociklinot sodrzi kortizon i e antibiotik neznam kolku e zdravo da se macka na bebe

Napomene

Hidrociklin je namenjen isključivo za spoljašnju upotrebu. Ne koristi se za oči u slučaju infekcija. Mast se izdavate samo na lekarski recept. Kod primene hidrociklina, posebno vodite računa o tome da izbegavate dugotrajnu ili često ponavljanu primenu masti zato što se mogu desiti preosetljivosti na mestu primene. Ako se u roku od 7 dana, ne ublaže simptomi, ili se javi nova gljivična ili bakterijaska infekcija- prekinite sa primenom leka. Primenu ove masti na licu, a naročito u predelu oko očiju ograničite na kraći vremenski period. Ako biste hidrociklinom da tretirate rane ili velike površine kože pod okluzivnim zavojem, obavezno se posavetujte sa lekarom ili farmaceutom.

ova go procitav na net eve ti link procitaj si ako sakas. http://saznajlako.com/2014/06/01/za-sta-je-hidrociklin-mast-i-kako-se-koristi/

Последна измена: 17 јануари 2015
    На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  3. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.645
    Допаѓања:
    37.209
    @joy1 многу пати е поставено ова пρашање во Соба за доење.
    Можеш да попρаваш,да вадиш со анестезија и да снимаш заб,не штети на доење.
    Туκу ние,еве недела сκоρо воведуваме цвρста хρана но синκо ниκаκо да пρифати убаво,се со сила давам. Заκлешти уста,па моρам да му ја отвоρам за да пρоба маааалκу од κашичκата,денес слива-исто. Што да сменам,κаκо да постапам,моρа да се научи овошје да јаде.

4. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    nejke so zalazuvanje ili so igranje so negovata omilena igracka ili so nekoja pesnicka sto ja saka?

На LaDyDoLl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Мој совет е да не го тераш сосила ако не сака. Така само ќе му створиш одбивност уште повеќе. Кога ќе сака сам ќе почне да отвора уста, ти нуди секој ден, не се откажувај и гледај да му наоѓаш разни комбинации, па може некоја ќе биде добитна.

Знам дека сум досадна веќе на форумов, ама нека ти бидеме ние утеха дека не сте единствени. Син ми уште не јаде овошје, досега само два пати по малку има каснато и тоа е се. Имаме 8 месеци а почнавме со 5 ипол.

На LaDyDoLl му/ѝ се допаѓа ова.
  6. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Не су го прочитала упатството за употреба:^) Инаку ни е препорачана од педијатар за лицето ама е купена без рецепт. Не ни кажа колку време треба да се нанесува, поточно се спомена користење до оздравување. Ние ја користиме три недели па си мислев да ја користам додека се потроши|(. Ти благодарам, во секој случај. Јас не ги читам упатствата бидејќи мајка ми е доктор исто така па ако ми каже ок тогаш така правам. И таа не ми спомена ништо:|

7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.948
    Допаѓања:
    327.127
    Кај нас обратна ситуација.Јаде повеке од што треба за нејзина возраст па после се гледа и е тешко.Денес блендирав пола банана и повеке од пола мала кашичка од слива и се изеде.Башка цица обилно и пие мн вода.

На anina, TIGARCE86 и LaDyDoLl им се допаѓа ова.
  8. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Не смета анстезијата пρашав на фб.дρ Јулија јас неделава тρеба да пρаам,опеρативен зафат со анстезија на ноκтот на ногата,и затоа и ја пρашав ρече деκа ,ништо од тоа не одело во млеκото без пρоблем може позз :)

9. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    28.355
    Мамички уште неколку дена и правиме 2 месеци,на ексклузивно доење сме,ама вчера вечер и денес еве од сабајле синко има проливче,4 пати е какан до сега.Од што може да му е и јако да му помогнам????

10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.948
    Допаѓања:
    327.127
    Во еден час какаше 4 пати или како?

11. baby2014

baby2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2014
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    125
    @tincemajmunce Може да е преладено стомачето или да е од нешто што ти имаш јадено. Стави му термофорче или нешто друго топло на стомачето. Почекај, може само ќе се среди, ако не дај му пола кесиче линекс junior. Јас така би направила..

12. baby2014

baby2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2014
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    125
    Прашав во темата Радосница ама некој нема, па ајде и тука да прашам :) Со што може да се направи отпечаток од раче и стапалце на хартија? Како мастило или боја може да се користи?

13. Artemida81

Artemida81 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2012
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    354
    Slobodno doj si, i stomatologot ke ti kaze, prasaj si..

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Artemida81

Artemida81 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2012
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    354
    Moeto ikase uste vo stomak i toa mnogu. I sega cesto ika, imame 3 meseci. Ili samo prestanuva, ili ja dojam. Vo sekoj slucaj, ne e strasno za bebuskite, samo na nas majkite taka ni izgleda...ke pomine...:)

15. Chupe

Chupe Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    421
    Мамички, принцезата има 4 месеци и 3 недели и пред две недели почнав да и давам (освен цицање) по малку сок од јаболко на хипп разреден со вода, одлично го прифати, па пробав и со сокче од морков и јаболко и тој го прифати. Пред три дена и понудив кашичка од јаболко едно лажиче и не да го прифати туку ми ја зима лажичката и сама ја носи кон устето :) Вчера дадов 4 лажички и многу и се допаѓа. Мене малку ми е страв да не почнав рано со вкусување на нешто друго освен мајчино млеко. Сега за сега убаво си цица, не прави никаков проблем. Ме интересира ваше мислење, од кога почнавте и во кој период од денот им давате кашички на бебушите? Со што продолживте после јаболкото и морковот и ако може да ми кажете како да и приготвувам дома кашички? Фала ви однапред на одговорите. Имајте убав ден

16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.948
    Допаѓања:
    327.127
    Ние почнавме исто на 4 месеци и 20 дена.Куповните сокови на хип јас не ги разредувам.Јаболкото го лупам и го варам со малку вода во поклопен сад.Истото го правам и со круша.Ние сме 5 месеци и една недела и имам дадено плус банана слива и кајсија.Секогаш давам околу 12 напладне во случај да не се појави подоцна алергија.Ние веке јадеме по една мала тегличка.
    Инаку сливата и кајсијата ги купувам на хипп па ги мешам со банана или варено јаболко и блендирам.

На Chupe и TIGARCE86 им се допаѓа ова.
  17. bebeto93

bebeto93 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2014
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    165
    мами, матеј 4 месеци че полни на 19ти, на водици :)
    во просек е мирно бебе, си јади си пија се нормално.. си спија од 11 и пол до 8 и пол 9 без разбудување....
    ама сношти многу ме исплаши.. во 1 вечерта се разбуди со силно плачење и ај си реков можи не е ништо да не го кревам да не го расонам, ама не прекина плашеше силно , дури од плачење изгледа му се растечи носето и му се има на грлце шлајм така нешто најверојатно и се подзадавуваше (како да кажам.. си велам ме свајчате), ко че го кренев од креветче секундарно заспиваше в раце, таман да го спуштам во креветче пак почнуваше со плачење.... и го држеше мм до 3 сатот и вејче се здрви и тој така неможеше да спија, одвај со маки го спишти меѓуу нас и спиеше до 10 сабалје.... досега ова му се нема случено зато ми е страв............... еве сега заспа од 9 сатот и ми е страв да го разбудам да го пресоблечам да јади, да го средам за цела ноќ раат да биди..... совет ве молам..

18. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Или се гρчеви штом толκу плачел,се витκаат κога имаат и се цρвенат ,или ти е поднастинат со затнато носе и неможе да диши убаво ни да јаде,пρобај со аспиρатоρ да видиш дали има повеќе мρсулчиња аκо има чисти му го носето,и ставај солени κапκи или физиолошκи ρаствоρ позз :)

19. bebeto93

bebeto93 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2014
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    165
    можи да е до тоа, оти мене ми текна, му прснав одма спреј излезе мрсулче... ние си имаме мака откако е роден со тоа па зато во секој момент имам пумпица и синомарин спреј..
    аа за јадење си јадеше, пробав сношти и тоа, му дадов и млеко.. иначе не цица, туку на млеко сме, чајчиња, сокчиња......
    еве вечерва заспа во 9 и пол и сеа во 11 и пол го преместив на кревет да го пресоблечам и му дадов да јади, си го испи млекчето, целото успано хехехе
    ама многу ми беше страв шо че биди вечерва.......... јас 300 работи си ставив

20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.948
    Допаѓања:
    327.127
    Зошто сокчиња му даваш с нема уште ни 4 месеци?Му реметиш цел организам на бебето

На bittersweet и Bufi им се допаѓа ова.