Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.849
    Допаѓања:
    7.053
    Му ги чистам со стапчиња за уши со граничник.

На shz му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.038
    Допаѓања:
    4.888
    Има, ама уши во принцип внатре не се чистат. После бањање ја чистам само ушната школка да соберам вода ако има да не и влезе, тоа може и со обично стапче за уши.

На shz и Jordanovska-K им се допаѓа ова.
  3. Jordanovska-K

Jordanovska-K Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    896
    Допаѓања:
    6.139
    Има да, со граничник. Јас купив на ТоТо, ама сепак користам исти како за мене. Воопшто не ми се практични тие со граничникот, некако многу големи ми се а увцињата му се ептен мали па ништо не успевам да исчистам.

Е сега со обичните ќе внимаваш повеќе да не остане памукчето внатре во увце и само површински чисти, никако внатре во дупчето.

На shz му/ѝ се допаѓа ова.
  4. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.272
    Допаѓања:
    50.868
    Внатре не забележав дека има, надвор има така жолтко.

На Jordanovska-K му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.038
    Допаѓања:
    4.888
    Тоа надвор исчисти го. Може и со обично и со такво бебешко со грничник стапче. Сега и со бањарчето и ги забришувам увцата некогаш не ми стои мирна за стапчиња.

На Jordanovska-K и shz им се допаѓа ова.
  6. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.918

7. gagic

gagic Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    189
    Допаѓања:
    63
    Здрво мајки, имам синче два ипол месеци постојано плаче освен навечер знам ете ајде грчеви ама ова буквално на секое и сакаше порано кај сите да иде сега буквално кај никого освен кај мене нема сила веќе има ли некој со ваков проблем што да правам

8. Mateas

Mateas Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    600
    Јас имам скроз иста возраст на бебе и скроз ист проблем.
    Навечер спие, преку ден кога не спие постојано плаче...се смирува само ако е во рака (кајбило кој) и да и оди по соба..во спротивно нон стоп плаче. И јас барам помош што да правам...

9. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.612
    Мајки на бебушот позади главата му е малце сплескана. Не спие секогаш на грб го вртам и од двете страни ама пак му се направи таква. Како да постапам да го носам на ортопед или?
    И кој би бил третманот кај нас дали некој има искуство?

10. Mateas

Mateas Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    600
    Кажете ми дали некој има искутво со
    - Ортопед др.Марија Јакимова од Орто Плус Пед?
    Сакав кај Антоније ама заминал во Хрватска...
    и
    - Педијатар др.Сашо во Реоника Аеродром
    Фала

11. BearMe

BearMe Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2015
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    6.728
    Др. Сашко е супер,кај него сме од почеток

На Mateas му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Grateful

Grateful Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2020
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    544
    Здраво,
    За 3 дена ке полниме 1 месец, колку е нормално бебето да ја фаќа косата со рака ?

13. Joraa

Joraa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2021
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.016
    Mamicki imam mala koj se rodi so kilaza 2.400 od bolnica izlegovme so 2.200… deneska imwt tocno 6 nedeli i 4 dena i tezese 4.100… doktorkata se cudese deka mnogu bilo toa dupla kilaza za tolku malo vreme i mi rece da namala ma mleko.. mojava piet aptamil ama 90ml :((… ako mi dava ponalku placiit rskat i bas vo stres sum deneska… vamu na aptamil
    Vo pakovkata citam deka deca od 3.5-4 kg treba 90 ml da piat deka bilo normalno a tas mi rece toa e mnogu za ova.. aj sovet ve mola

14. Mateas

Mateas Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    600
    И моите првиот месец напреднаа по 1700/ 1800гр..и тоа се на мајчино 90% и имаат по 1 оброк аптамил во текот на денот..ми рекоа акп така продолжат да давам чајче по 30мл наместо оброк, ама не практикувам така од причина што само ги подлажував..
    Сега се 2 и пол месеци па си напредуваат нормално...
    Без паника само, а и не мора да значи дека секое плачење е за јадење..пробај да го кренеш во раце, да го прошеташ да разгледува (моите така сакаат) :)

15. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.612
    Моето е премногу лакомо и на почетокот можеше да испие колку што ќе му дадев, а јас неука мајка, прво дете, му давав колку што пие. Многу брзо преминавме од 30 на 60 па на 90 и 120 на крај. Сега сфатив дека си го прејадував детето и дека ми е дебело :rofl: се роди 3800 ,на неполни 3 месеци има 7 и нешто. И мене докторката ми рече дека го прејадувам и да не му давам толку. Намалив со количина и почнав да го занимавам измеѓу подои, го држам без шише повеќе од 3часа. Иако пишува да се дава 150мл на 3 месеци јас сеуште му давам 120. Поенатата ми е да не ја прејадуваш, занимавај ја ,изнеси ја надвор, збори и најдете некоја активност ,не значи дека е гладна секогаш кога плаче.

На КикиМаус и Mateas им се допаѓа ова.
  16. Joraa

Joraa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2021
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.016
    Sve probuva dee mu pea de go seta nisto od toa… vika aj uste malku da me razberit deka i zbora i da me gkedat mozda ke moza da mu namala segaa nema shansi eve probav i stanaa site komsi na vrata od placenjeto… ne sakase da slusat ni nisanje ni pernje ni muzika si e fati sama so racinjata cuclata uste 30 si napi i sega spiet ko jagne…

17. simplegirll

simplegirll Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2018
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    250
    Majki, sto imavte od prvoto detence pumpi za nos, sisenca samo gu prevrivavte ili zedovte novi?

18. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.426
    Допаѓања:
    2.941
    Се пронајдов во болдираното. Моето се буди во 03:30, прета со нозе и испушта крици како да хрчи ама всушност се мачи. Морам да го земам да го исправам, се шетаме 30 мин. така и кога го спуштам мора нозете да ги стиснам накај него и така заспива. Раката ми се вкочанува 2 часа, ама тоа е мирот. Пред тоа има две станување за цице ама и тие ги презаспива со нишкање, никако не ми врзува ноќ. Прашањето ми е: дали и кај тебе беше нешто слично и кога се стабилизира со спиењето? Моето е 1,5м.

Поголемиот од бебе ми ја врзуваше ноќта, стануваше за ад, ама си продолжуваше. Не знам дали има врска дека сме на доење со ова. Ни преку ден не ми заспива со цице. Секогаш е со нишкање.

19. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.508
    Допаѓања:
    2.624
    Дали прима нови пациенти др.Сашо?
    Ако имаш инфо :)

20. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.994
    Допаѓања:
    13.789
    Еве моето е на мајчино измолзено и ад плус, па се буди. Сврзува со нишкање. Уште некој ден месец ќе прави. Значи нема врска доено, недоено.

На Mateas и Kolache na mama им се допаѓа ова.