Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Bufi

Bufi Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    648
    Mamicki ve citkam tuka, se pripremam i jas:)) sakav samo da vi prenesam sovet od tuka kade sto sovetuvaat do 6meseci deka e dovolno samo mleko, bez razlika dali cica ili e vestacko mlekoto, i nisto drugo, duri ni voda! Nemam iskustvo samo prenesuvam, sepak sekade e razlicno! pozdrav i uzivajte so svoite angelcinja, i jas edvaj cekam:inlove:

На green.eyes, N.Kety, BellaS и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Chupe

Chupe Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    421
    Навистина не знам веке што да се прави. Принцезава не спие и не спие:( Навецер се буди на секој саат, а преку ден за жива глава не заспива. Пробани се сите методи, со цицање, со нишкање, со возење, думкање, со фен, сменета положба на спиење, во креветче, на спална, во количка и пак нејке и нејке. Дали и е период не знам. Сакав да прашам, корин де фарм кремата, ја користел ли некој кај иритирана кожа и дали е само за на пределот кај пелената?

3. mila25ve

mila25ve Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2012
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    1.090
    чупе да не те плашам ама нас тој период на неспиење ни траеше 6м, од 2м па еве сега сме 8м он преку ден никако не спиеше, исто и ние се пробавме ама џабе. Дури сега последнава недела си преспива по малку преку ден

На Chupe му/ѝ се допаѓа ова.
  4. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Она му дава κρавјо млеκо од бебе,и дозволил доκтоρ за соκчиња најмал пρоблем е,само нз што толκу ги бρзате бебињата саκате пρеκу ноќ да поρаснат...

Последна измена: 19 јануари 2015
    На joy1, bittersweet и WORRIED.BT им се допаѓа ова.
  5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.952
    Допаѓања:
    327.197
    И после следува прашањето зошто бебето се грчи и плаче ...

На TIGARCE86 и bittersweet им се допаѓа ова.
  6. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.799
    Не го брза бебето, туку што е потрагично штеди со тоа што дава кравјо млеко, нели далеку поевтино е од ад млеко, за греота ми се тие бебиња.

На TIGARCE86 и joy1 им се допаѓа ова.
  7. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Тоа виκам и јас κаκо да нема вρеме κога ќе пијат соκови,κρавјо млеκо чоκоладно млеκо овошни јогуρти,оставете ги на ρаат да си поρаснат се во свое вρеме ама тоа е κој што саκа неκа пρави сеκој си одговаρа за себе си...

На bittersweet и joy1 им се допаѓа ова.
  8. Chupe

Chupe Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    421
    Of lele mila25 me utesi hihihi neka se samo zdravi i zivi a mamite ke izdrzat se. Ubava vecer i miren son :)

9. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Ние 2 ноќи се будиме со плачење со икање. Одеднаш писнува како исплашена, ја зима до мене и одма се смирува. Дали се случува кај вас вакво нешто? Не знам што да мислам, дали нешто ја боли или пак сонува нешто?

Последна измена: 19 јануари 2015
  10. Artemida81

Artemida81 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2012
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    354
    Ve molam za preporaka za privaten pedijatar- sistina, remedika, drugi mesta??? Maticna imame, no povremeno sakam i vtoro mislenje za nekoi raboti...Vasi iskustva, preporaki???Fala vi mnogu!!!!

11. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.622
    Допаѓања:
    15.730
    I kaj mene se slucuva ova cesto ama preku den koga ke zadreme i naednas gi pruza racete nagore i isplaseno gleda i place neutesno ja guskam pa edvaj se smiruva i jas neznam od sto e dali e isplasena?

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.952
    Допаѓања:
    327.197
    Azalea вие сте уште мн мали и немате контрола на рацете ,затоа и скокаат во сон и ја плашат.

13. newmami

newmami Активен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    23
    мајки, одамна не сум пишувала, но еве сакам да ви се придружам :)
    инаку имаме 5 месеци и 1 недела па почнавме и со цврста храна.
    почнавме со морков па сладок компир и тиквичка. засега сите добро ги прифати и сака да јаде :)
    но бидејќи ова е ново и за мене, секојдневно се вртат милион прашања.
    некаде прочитав дека првиот месец дасе воведат до 6 намирници? молам за ваше мислење

14. bebeto93

bebeto93 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2014
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    165
    матичната негова ми рече од 3 месеци можам да пробам со сокче од јаболко и морков. и му имам даено, ги пија, со столицата ништо нема проблем, ниту е поретка ниту е потврда, само кога пија сокче од морков е портокаловка малку :)
    И би ве замолила да не си го ставато носот каде што не ви го собира. мој проблем е дали јас че му давам млеко кравјо козјо или незнам какво, или сокче или незнам шо.
    Овде пишав сега за то шо се случи, а сигурно не е поврзано со кравското млеко, и колку за информација ДЕТЕВО НЕМАШЕ НИ Г ОД ГРЧЕВИ, СТОЛИЦАТА МУ Е СУПЕР, ЗЛАТНА И НОРМАЛНА, НИТУ ТВРДА НИТУ ТЕЧНА. пред да почните да коментирате така подмолно дека чим му давам кравјо дека не е проблем за сокчиња, размислете два пати, пошто то е ничиј проблем освен мој и на мм.
    само да знаете дека познавам лично неколку феминки шо престанале да пишуваат во темиве за бебиња оти неколку феминки зннат да се однесуваат вообразено, ''најпаметно'', пред се да критикуваат до неодредена мера , шо е претерано. во ред е да ми кажиш не е здраво или слично, ама да ме осудуваш ни најмалку не треба ниту то ти е работа.

Последна измена: 20 јануари 2015
  15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.952
    Допаѓања:
    327.197
    Шо да праиме ,дур постојат форумите и јавно пишувате за вашиот живот нормално дека ке има такви кои ке ве и критикуваат,и осудуваат или пак подржуваат.Ако е само ваша раб измегу тебе и маж ти друг пат не пишувај за она за кое несакаш совет од друг да добиеш.Мн е едноставно ;)

На TIGARCE86, artemidis и zuto им се допаѓа ова.
  16. bebeto93

bebeto93 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јануари 2014
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    165
    ова беше мн далеку од совет да бидам искрена, појче на критикување ми личи, има разлика да кажиш мислење а друго е да искритикуваш некој.

17. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.668
    Има неколку ,,паметни,, на форумов и без нивно мислење и ,,амин,, ништо немозе да помине.
    Овде има право секој на свое мислење, нели демократија....
    Ама паметните се знаат и се умеат па....

На bebeto93 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.804
    Допаѓања:
    202.801
    Не можеш да знаеш дека не му е од млекото, ако од прва не му било ништо, не значи дека и понатаму нема да има проблеми.. Бебето си имало некаква мака, па затоа плачело. Не за џабе на светско ниво се кажува да не се брза со кравјо млеко, тоа и за возрасни не чини, не пак за мало бебе од три месеци. А за сокови да не правам муабет. Тука пишувате, добивате совети, ама не ви чинат, па фрлате со дрвја и камења по оние што одвоиле време да ве советуваат. Ваше право да не се сложите со советот, почитувам. Ама не плукајте ги тие што не се сложуваат со вас. Се надевам дека на бебето не му е ништо, дека тоа било само инцидентно.

На НаталиЛили, TIGARCE86, artemidis и 3 други им се допаѓа ова.
  19. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.668
    Растот и развојот на секое бебе е индивидуален и не постои шема како да се одгледува, храни..колку пати да се пресоблекува.
    Некои се раѓаат по 2500 гр а некои по 4500 така да и тоа давањето сокче со полни три месеци не различно за секе бебе.
    Секоја мајка најубаво си знае според реакциите на детето што треба да стори.
    Ако незнае или не и текнува или е неискусна, тогаш има педијатри кои ке и кажат.
    Немојте овде да се силите сите и да делите совети кој е а кој не е во право.
    Како пишувате овде, човек ке помисли дека сте специјалисти педијатри...ама ај од една област, ама кај да се сврти човек, во која тема, некои на форумов секаде ги има и од се се разбираат

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.804
    Допаѓања:
    202.801
    @referentka, тотално си во право дека секое бебе е различно. Да, постојат педијатри, ама за жал, не сите се способни да проценат што е најдобро за едно бебе, врз основа на неговиот развој, при тоа тука да ги вклучат сите параметри. Ама факт е дека е општоприфатено дека основна храна за бебиња до 6 месеци е мајчино или ад млеко, кравјо максимално се избегнува, а со цврста храна се почнува индивидуално, зависно од бебето, пожелно подоцна. Факт е дека секоја мајка го мисли најдоброто за своето дете, конкретно таа мајка е најдобрата за нејзиното дете. Но понекогаш од толку мислење добро, можеме и да погрешиме, нели? Затоа постојат вакви форуми и групи за совет. Никој не става нож под грло за нешто што некоја од нас направила, ама повеќето се навредени кога ќе им се каже дека подранила со кравјо млеко или цврста храна, и одма етикети се лепат, демек сезнајки..

На НаталиЛили му/ѝ се допаѓа ова.