Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Здраво мајки. Ме интересира како ги облекувате новороденчињата. Јас сум гола цело време од што ми е топло. Во собата ми е константно 25 степени. Го облакам бебуш во бенкица по долги со ракавички и чорапчиња. Ноџињата се голи, после само ги покривам. Некако ми е премногу уште облека да ставам, се црвенее.

На Rtulka и Mari-Li им се допаѓа ова.
  2. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.920
    супер ти е облечено, и моето е така. Или можеш со ногавчиња а босо.

На Rtulka и Alexandrite им се допаѓа ова.
  3. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Мамички во едното окце има секрет, го чистиме со физиолошки и газа. Окцето е белко, нема црвенило, ама депак се јавува секрет и му се слепуваат трепчињата. Дали се чисти или е потребно да идам на педијатар за капки? Иначе сме 37 дена.

4. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.269
    Допаѓања:
    4.936
    Капни му мајчино млеко во очињата,ке му помине одма.Исто и на лицето ако не е чисто можеш,капни неколку капки и размачкај ги,моето за еден ден ги светна обравчињата,сега точка нема на нив.

На Freckles. му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.486
    Допаѓања:
    183.821
    Супер правиш. Чисти со физиолошки и масирај нежно со прстот накај отворот од очето за побрзо да се исчисти секретот. Ќерка ми имаше затнато каналче. Нормално е. За се што може да помине само од себе избегнувајте лекови.
    Јас би ти рекла никако ама никако мајчино млеко во очи. Тоа е стара практика. Млекото е оаза за развој на бактерии.

На Калатеа, Oneo, Coco31 и 4 други им се допаѓа ова.
  6. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.897
    Допаѓања:
    18.778
    Провери брис. Ако е чист значи дека се чисти каналчето. Најчесто не е ништо. Ништо не ставај, ке помине само од себе. До масажа околу носето накај окцето ке убрзаш процес.

На Rtulka и Freckles. им се допаѓа ова.
  7. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.917
    Одлично е облечено за таа температура

На Alexandrite му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.917
    И на моето му се појавија исто секрет кој треба да се брише од надворешен агол према внатре со физиолошки раствор и стерилна газа а е резултат на затнати солзни каналчиња, солзите стојат и се инфицира од прашина, рачиња и се околу па бевме на педијатар и ни дадоа Тобрекс капки да ставаме за инфекцијата.

9. Majaaaaaaaaaaaaa

Majaaaaaaaaaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    16 септември 2022
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    59
    Luge bebeto 3++ mi e i uste skroz ne go drzi glavceto ispraveno. Ke go podrzi malce i bara da se potpri ko ke e vrace. Ko ke go klam na mese se vrti levo desno so glata bez problem ama nemozi mnogu da go kreni ne se potpira ni so racinjata...prasav na pedijatar mi rekoja d3 kapki da mu davam i deka ima vreme doprva ke se zacvrstvat muskulite..ama jas se plasam...

10. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.648
    Допаѓања:
    2.476
    кај А имаше исто на излез од болница, ни препорачаа чистење со стерилни гази и физолошки раствор, масажа помеѓу носот и окото и тобрекс капки 3х2

11. Rtulka

Rtulka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    2.917
    А ти досега не даваше Д3 или треба да појачаш доза? Почесто на меше ставај го и играј си со играчки пред него. Не се секирај ќе му зајакне, кому порано кому покасно.

12. Majaaaaaaaaaaaaa

Majaaaaaaaaaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    16 септември 2022
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    59
    Davav d3 so omega,e sega mi rekoja samo d3 cisto po 5 kapki na den

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.920
    И мојата имаше ама само чистев со стерилна газа и физиолошки. Јас земав од оние цела кутија од малите што се како на corine de farm или sinomarin и многу често ја чистев и сегде имав со мене такви. Сега е веќе добра, утре и 40 дена славиме:):):)

На Калатеа, Coco31, Freckles. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.268
    Допаѓања:
    50.868
    Колку често ги држите вашите бебиња во рака?
    Јас не ја држам многу често, кога се разлутува само, ме здоболува грбот многу ако ја држам подолго време.
    Ама маж ми не се разбира како не сум ја можела да ја држам и да ме болел грбот наше дете било да сум ја држела и не знам грешам ли некаде јас.

На Rtulka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.612
    По цел ден :rofl: 8 кила и грб и раце не си осеќам више.

На shz и le.soleil им се допаѓа ова.
  16. peperutce777

peperutce777 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    141
    Не грешиш. Ако ги држиме в раце почесто ќе сакат цело време. Ние сме со нив цел ден. Нормално ќе си го кренеш некогаш, ќе плачи, ќе сака блискост или можеби нема да му е денот. И моето го гледам сака се почесто в раце ама се трудам колку што можам со анимација со зборување да го оставам во креветче, релаксатор сега и на земја, скоро 5 месеци има. Тежи 7 кг.

На shz, Rtulka и Tiny Love им се допаѓа ова.
  17. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.036
    Допаѓања:
    4.882
    Не грешиш. Маж ти ако сака нека си ја држи. Колку е паметно друга работа. Јас многу мразам кога ми ја земаат во раце. Го притискаш, се тегне, го префаќаш, греотка ми е. Кој сака нека си го држи, јас моето сакам да си е на земја на тврдо на рамно и точка. Има кога треба да е во раце. Се мазиме, се галиме, се гушкаме и во раце спиеме, ама најчесто е доле. И дека треба да имам вина на совест? Ноуп :shake:. А па поготово грб кога ме боли. Си лежиме заедно на тврдо и за мене и за нејзе добро:D

На Калатеа, unearthlysarah, shz и 5 други им се допаѓа ова.
  18. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.870
    Допаѓања:
    4.824
    Кога почнуваат поретко со какање? Досега дкоро на декое пресоблекување имаше и мочано и какано, а еве денес од сабајле нема. 37 дена сме.

19. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.284
    Маж ти нека не објаснува бајки многу многу. Да ја носел 9 месеци под срце да е 24/7 со бебе па да кажува што да се прави а вака не.
    Јас сум со близначиња 3++ и недавам да се држат, едино кога ќе плачат ги зимам на сите што ми велат дај да ги подржанм кажувам седни доле и анимирај ги а не држење. Речиси сама сум со нив немам помош а и не сакам да имам и не би сакала да ги учам во раце сега по неколку кг тежат а кога ќе биде едно по десет и више кој ќе ме праша како ми е?! И за успивање ги легнувам на спална пуштам успивни песни гушкам и нанаат. Така да терај како си знаеш и како мислиш дека е најдобро!

На Marija2007, Калатеа, Tiny Love и 3 други им се допаѓа ова.
  20. le.dentiste

le.dentiste Истакнат член

Се зачлени на:
    8 септември 2013
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    545
    И јас не ја држам многу во раце освен ако бебе нема потреба од тоа. Никако не можам да се разберам со едната баба бидејќи е со размислувањето дека бебе се држи во раце, ако не сум на држела сега па кога ќе ја држам и ред такви посесивни небулози ]:)
    А и малата не сака многу, почнува да се нервира сака да си се шири легната или во релаксатор.

На Rtulka и shz им се допаѓа ова.