Форумџика на годината

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    7.008
    Допаѓања:
    37.724
    Мојата па никогаш не сакаше во раце. Убаво си правиш ти, после ко ќе качи килажа ептен ќе те боли грбот :)

На Rtulka, Tiny Love и shz им се допаѓа ова.
  2. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.321
    Допаѓања:
    51.132
    Свекрвата пак цело време ја држи во раце.
    Едни гости ни беа дојдени и велат не ја држете се во раце ќе се научи и свекрвата и кажува на мајка и што и е работа дома е цел ден. :envy:
    Ја држам и јас ама не многу, пример и здосадува да лежи ја зимам во раце некое време па ја ставам во количата ја возам, дома имаме голем простор и можам да ја возам, па пак ја легнувам и се така во меѓувреме заспива па пак продолжуваме, а маж ми штом доаѓа од работа веднаш ја зима и цело време натаму наваму ја носи.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Nimfodora

Nimfodora Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2021
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    218
    Веќе 7 ден, бебето нема какано. Има полни 2 месеци и е само на доење. Го пријавивме проблемот на педијатар, од раѓање многу ретко кака и ни препиша глицерински чепчиња да даваме ако поминат 5 дена без какање. До сега ни помагаа чепчињата, а ставиме во наредни 3 саати какаше. Но овој пат ништо, ставив вчера, повторив и денес, ништо . Некој со вакво искуство и како се оправиле?

4. AAN

AAN Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јануари 2022
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    189
    Пробај јади сливи од тие за мармалад што се црните. И мојава не какаше два дена вечерта јадев сливи другата ден дури три пати се искака.

На Nimfodora, tina2018 и fana им се допаѓа ова.
  5. GoldenFrida

GoldenFrida Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2021
    Пораки:
    1.034
    Допаѓања:
    1.551
    Жени дали е нормално бљуцкање? Со малово сме на доење, алчно е нема контрола мн ми се засркнува на цицка ќе ждригне два три четири пати и потоа пак бљуцнува до сега си напредуваше 25 гр дневно наредна контрола ми е на 27ми но страв ми е заради бљуцкањево да не ми падне во килажа имала ли некоја друга ваков проблем? Вчера го вртев во рацр зашто пиеше преалчно млеко и почна да кашла

6. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.730
    Допаѓања:
    122.139
    Блуцка вишок млекце :)
    Нема да падне на килажа.

На GoldenFrida и Rtulka им се допаѓа ова.
  7. WindyWind

WindyWind Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2014
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    120
    Јас со едно не сакам враце држење стално ја оставам кога сме сами и за заспивање никако враце а и нејќе сега нема шанси да заспие враце само легнати, кога ја чуваат свекрвами цело време враце им е и таја се нервира и одма мислат гладна е не можам да им објаснам дека нејќи така најдобро и за бебе и за мајка ем побрзо ќе им се развие моториката кога е оставено само да се снајде сега почна мојата и да седи уште не е стабилна ставам перници околу играчки пред неа и кафе раат и јадење и до вц да отидам а да не мислам дека ќе плачи

На tina2018, Rtulka и Inamya им се допаѓа ова.
  8. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    3.217
    На муабетот за држење во раце, блазе вас. Бебето мое има скоро 40 дена и може само во раце да спие преку ден. Има грчеви постојано, кога и да ја оставам во креветче, во гнездо, на спална, било каде а да не се раце, за 5 минути почнува да ги витка ноџињата и се буди. Кога е во раце многу помирно спие, а и кога има грчеви не се буди. Се надевам побрзо ќе и поминат и дека ќе може да си спие во креветче или во гнездо, ни раце ми грб ни врат веќе не осеќам. А не дека не пробувам, постојано ја префрлам да спие и во гнездо до мене и секогаш се буди, или одма или за 5 мин или за 20 минути максимум. Се обидувам кога се буди да ја тапкам по газето, да ја галам,да ја нишкам, да се залепам за неа со лицето, комбинација од се, и не можам да ја презаспијам. Пак мора во раце. Исто сум се обидела повеќе пати да ја завијам да не мрда со рачињата, ист резултат.

Друг проблем е што сака да заспива со цице... И ова се поврзува со грчевите, сигурно утеха бара, не дека е гладна. Ќе си поцица 2 минути и заспива. Ова може и цел ден да го прави, иначе плачки. Знам дека не е добро за грчевите, ама лажливка не фаќа, ме знам што да правам.

И патронажната сестра и педијатарот ми рекоа дека уште е мала и треба да го издржам овој период, ќе се смени...и тоа е океј, ама страв ми е дека и создавам лоши навики, и за неа и за мене.

Ако имате некој совет поискусните, би сакала да чујам.

На Eli23, tina2018, Rtulka и 2 други им се допаѓа ова.
  9. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.321
    Допаѓања:
    51.132
    И моево бебе беше такво, заспиваше само во раце и ја држев само во раце кога имаше грчеви.
    Еве сега сама си почна да си заспива, а ништо не сум направила за да го сменам тоа.
    Период е ќе помине и ќе почне сама да си заспива.

На tina2018, Rtulka и see.emily.play им се допаѓа ова.
  10. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.730
    Допаѓања:
    122.139
    Исто потполно. Таа лажливката дури нагон на повраќање му прави. На цице си заспива.
    Ќе издржиме.
    Не нема лоши навики да му направиме и не НЕМА ништо лошо од држење во раце.
    Само еднаш се толку мали.

На Eli23, Oneo, Erika.greeneyes и 9 други им се допаѓа ова.
  11. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.211
    Допаѓања:
    14.236
    Бебе цел ден ми ика, тоа трае пола саат и повеќе. Никако не се смирува. Полудувам веќе, плус му се поремети спиењето. По секое пиење млеко ика, а ждрига. Вчера и денес само ика. Некој совет. Пие млеко од пише.

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    3.217
    Како многу други нови мајки така и мене ми даваат вакви совети "не учи ја во раце, не учи ја со цицање да заспива, голем проблем ќе имаш во иднина" итн, а никој не го адресирал конкретниот проблем и да ми предложи конкретно решение или да ми укаже дека е океј и дека ќе помине. Не па да не прашаат како сум пробала да го решам "проблемот". Само истураат совети, па после треба јас да справувам со информациите.
    Фала на одговорот фана и shz, полесно ми е сега.

На Eli23, tina2018, Rtulka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Freckles.

Freckles. Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.872
    Допаѓања:
    4.832
    Моево бебе не е навикнато на држење во раце, буквално само свекрва ми го држи.
    Се доиме во лежечка положба и така се галиме и веројатно тоа му е доволно.
    Е сега само со цице во уста заспива, нема друго. За заспивање цице, за плачење од било што - цице, за грчеви - пак цице.
    Под притисок од свекрва ми дека не може цело време така, морало лажливка да се даде, еве пак дадов завчера и вчера. И еве го смотко мој од вчера неубаво влече кога цица и се изморува побрзо и заспива ненајаден.
    Се надевам пак ќе се врати во нормала.
    Не слушајте други, правете си како вие мислите.

На Eli23, tina2018, Erika.greeneyes и 4 други им се допаѓа ова.
  14. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    615
    Допаѓања:
    792
    До која возраст ад се дава на најмалку 3 часа? Или цело време мора да е на толку?

15. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    904
    Допаѓања:
    2.810
    Бебе мое утре полни 2 недели.
    На комбинирано е на доење и ад.
    Е сега по 60мл му давам ад а мм вика да не треба да му накачеме веќе пошо на кутија пишало по 90 од 2 недели па да прашам јас како треба?
    Не е какано 3 дена :|
    И папочната врвца не му е падната а веќе 14 дена до колку е нормално?
    И барем по 3 4 пати на ден ика дури и од сон се буди.
    Ај добро утро мамички :hug:

На Eli23 и Rtulka им се допаѓа ова.
  16. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.661
    Допаѓања:
    2.481
    иста возраст со моето, и кај мене хранењето е комбинирано. Ад пие 30-45 мл 3/4 шишиња.

На Rtulka и perlaa1 им се допаѓа ова.
  17. Bebuli

Bebuli Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2021
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    259
    Toa sto ne kaka vidi da ne e gladno, kaj nas taka se desi.
    Slobodno ako mislis pokaci ml kje vidis dali kje gi ispie.
    Sekoe dete e razlicno i ima razlicna potreba taka da se probuvaj.^_^

На tina2018, Rtulka и perlaa1 им се допаѓа ова.
  18. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.730
    Допаѓања:
    122.139
    Не знам какво млеко користиш ама јас користам хип и на кутијата е напоменато дека може да се дава било кога.
    IMG_20220918_113603.jpg

На Eli23, Saf, Rtulka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. theTulipsLover

theTulipsLover Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јуни 2021
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    202
    Некоја мајка чие бебе е на Novalac Allernova AR формула поради интолеранција на протеини на кравјото млеко да сподели каква е бојата на каката на бебето? Ние скоро почнавме со оваа формула и е темно зелена со траги(како кругчиња) од сенф боја.

20. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.545
    Допаѓања:
    38.809
    Исто и ние од лежење се доиме и цице за се бара, в раце многу ретко ја држам. Сами сме и жал дури ме фаќа, ко ќе си дојде мм му ја давам да ја подржи да не е легната цело време. :D Првото ми беше в раце цело време, ова тотално спротивно.
    Мојава никако не фаќа цуцла, пробав и јас со три различни, да можам да средам нешто дома ама не, одма ја турка со јазикот.

Да те прашам за навечер ко ќе доиш, на перница го ставаш или на рамно лежите? Јас ја земам на перницата до мене и ја ставам од газе нагоре ко под агол доаѓа, и ќе ми заспие некогаш така до сабајле. :|

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.