баш читав пред некој ден статија дека повеќето бебиња ја држат главата на десна страна, иначе и мојата исто така спиеше и се на десно и се сплеска главата, почнавме да ја вртиме со перници на лева или кога лежеше намерно и тропкав од лева или нешто телевизор и пуштав и зборев за да се врти, не е ништо страшно, мојата беше ептен сплескана па се среди
Јас откога почнав да мислам што ако ми се чизне од раце и падне кај бебо у уста почнав со лажичка да давам.
Мене еден педијатар ми рече да не ги дирам, ќе ги искива па кога ќе се тука блиску со беби стапче за уши да гинсоберам. А друг ми рече физиолошки да капнам. Битно да не ги влечам на толку мало бебе со аспиратор.
Сите различно кажуваат па така јас со физиолошки и со аспиратор сум од 1 месец и супер си дише дури и ја мести главата само веќе за аспирирање. Разбираат и тие ако се мали кога им помагаш.
чудно ама многу спие дури си велам температура да не има мерев триста чуда правев ама баш си спика сппкојно
Да и јас прво се уплашив, го пипкав нон стоп а он беше потонат во сон цел ден, па слично продолжи и другите денови.
Мојава кога беше помала даваше да и го чистам носето со пумпа,сега на 5 месеци само што ќе ја види, плаче.
На тема држење на бебето. Мојава повеќе сака во раце. Знае и кога е расположена легната да претка со раце нозе да се смее и да гуга. Ама штом и досади и почне да приплачува ја земам во раце. Сигурно нема да ја оставам да плаче. Има деца што не сакаат толку во раце, мојава плаче и ја земам. И после во раце шетаме ги истражува собите набљудува се околу себе. Да може тешко е. Болат раце некогаш. Ама па еднаш се олку мали а и брзо ќе помине времето ќе пораснат и се забораваат сите болки. Само тие нека се здрави и среќни ние мајките ќе издржиме се
Внимателно со аспираторот, може да испукаат капилари, да се воспалат синуси, само кога е ептен неопходно и не дише на нос. Све друго со спрејче ќе се разреди и ќе си голтне. Многу се мали за редовно да се применува како тоалета.
Не верувам, голем спанко е некогаш знае и со спиење да се искапи и со млекото да продолжи. Тој фактички спие додека го пие млекото и пишти, штом прекине да пие веднаш се смирува, имам шише од авент стаклено и антиколик tomme tippie и со двете пробав исто е.. се надевам дека е некој скок во развој па ќе смени Едит: @Rtulka пиша да не го болат ушите после капење? Изгледа тоа е, вечерва беше многу успан и решив да не го капам, еве мирно го пие млекцето.
Ќе внимаваш да не падне. Бидејќи дел од течноста останува на лажицата, мора да се даваат дирекно во уста, дозата е така наоравена да се дава цо уста
Јас давам во лажичка ама моево е толку алчно што му ја вртам наопачки лажичката и ја лиже цела. Мислев омега гадно ќе му е нема шанси исто…. дури и инфакалм давам со лажичка не со пипета зашто се гуши
Ми ја смена перцепцијата со исцрпниот одговор, ти благодарам. Првпат сум мајка и уште екстра збунета. На друга тема, нормално е бебето да се витка наназад цело како кроасан? Мислев се тегне така ама чичко Гугл нормално кажа дека можда имаме проблем.