Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Bajaderka

Bajaderka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2010
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    339
    Како мислиш ич не ти спие? Се буди почесто или? Кај нас имаше период кога малава буквално се будеше на половина час за да цица, ама значи период, кој нели нормално помина, сега се буди два до три пати во текот на ноќта, цица и продолжуа со спиење. Ако напредува убаво не давај АД, толку време сте биле на цицање (сигурно лактацијата е воспоставена), сега допрва да даваш адаптирано нема смисла според мене.

На TIGARCE86, leona83, anina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. rokiroksana

rokiroksana Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2013
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    98
    родилна тежина му е 4 кг, а сега има 7.700 но висината муе 70 цм сега а роден со 53
    ние по 40 ена воспоставивме некој си ред на вечерно будење и цицање на 4-5 саати ама тој период кратко траеше 2 недели и почна детево да си се буди на три саати прво спиење па на час и пол цицни заспи така до сабајле...и тоа го поминавме као треба да се среди а и матичната ми вика воспоставиму ред оти ке имашпроблем понатака нема да ми спие навечер. сум пробала убаво да ми ги испразни и двете гради(а млеко имам и повеќе од доволно) и пак да бара за саат. сега оваа недела ми се буди на 30 мин цицни заспи па пак плачење и така во круг до сабајле -што значи дека навечер повеќе цица отколку дење и дење си е сито и не бара многу. спие до мене па го земаме со мм меѓу нас ама нема разлика

3. mamaMace

mamaMace Активен член

Се зачлени на:
    19 август 2013
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    164
    ако веќе воведувате шише тогаш пробај да се измолзуваш и на бебе тоа млеко да му го давате навечер. млекото нема никаков проблем да стои во шише 3-5 часа на собна температура, ако ептен не е до парно или печка залепено шишето.барем му даваш твое млеко што мислам дека за бебе е покорисно отколку ад млекото.

4. rokiroksana

Се зачлени на:
    30 јули 2013
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    98
    моево бебе дури не сака да пие од шише мое млеко измолзено кога треба да го оставам на чување 2-3 саати некако си сака само цице, можеби му е период ама се чуствувам неспособна да му воведам ред навечер за спиење

5. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    @rokiroksana да те утешам :)
    Ние сме 10 месеци и уште се будиме за цице многу пати во текот на ноќта.
    Кога беше помала негде до вториот месец, врзуваше и до 6 часа спиење. Но потоа максимум 4.
    Супер напредува во тежина.
    И сега еве јаде, ќе речеш гладна да не е, ама не е до тоа.
    Периоди се. Минуваат низ многу нови работи и сакаат да ја осетат нашата близина.
    Среќа имаме барем некој ред воспоставено на денско спиење и време на легнување и станување.
    И тоа некаде од три месеци. Тогаш преспиваше по три пати околу 1.5 (кога помалку, кога повеќе), а сега по два пати максимум 1 час.
    А времето на легнување од тогаш па до сега е меѓу 9 - 10:30, најдоцна и си спие по 12 сатти, со, како што напоменав, голем број на будења.

Едит
    И моево не сака од шише да пие, до ден денес. Вода од чаша пиеме.
    И лажливка не сакаше, се давеше од неа.

На anina, karak, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.870
    Допаѓања:
    28.557
    Веќе пишав дека минавме низ тоа, а искрено нема да се изненадам ако пак се вратиме на тој режим на спиење бидејќи бебињата менуваат.
    Пробај кога се буде навечер да ја држиш подолго на града, ама активно да цица, подбуцнувај ја да се подразбудува кога ќе заспие за да се нацица и потоа остави ја да спие.
    Ако сакаш пак пробај си со адаптирано да видиш дали ќе има промени. Само биди спремна и за последици од типот тврда столица и одбивање од града.

На joy1 и rokiroksana им се допаѓа ова.
  7. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.956
    Допаѓања:
    29.104
    Ние сме скоро 13месеци и јас се уште не сум дала ни ад ни кравјо млеко. Мој совет ти е ако имас доволно млеко бебуш пред спиење што ви е подојот подолго да го држиш и да не му даваш шише. Секое разбудување не е секогаш за доење... Пробај занишкај го во креветчето, ако не бидува така крени го бебуш и во реце занишкај го... После ако треба дај да цица.. И кај мене се еазбудуваше често... Ама полека оилека сега спиеме по цела ноќ или мах 1станување

На rokiroksana и НаталиЛили им се допаѓа ова.
  8. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Ќе си направиш беља ако се навикне на шише после нема да сака да цица. Мојата пие Ад па има ноки кога се буди на 30 мин.

9. rokiroksana

Се зачлени на:
    30 јули 2013
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    98
    во право се ке издржиме мајчиното е најдобро за моето цуценцетакво е мајчинството
    фала ви на ситеее

На TIGARCE86, anina, Domakica и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.446
    Допаѓања:
    5.410
    Bebinjata stanuvaat ne sekovas zatoa sto se gladni tuku za da ja odstáť majkata i nejzinata blizina. Kolku cesto vi se slucilo da stane 5 minuti da cicne i pak da zaspie :) ne oti e gladno saka da ve oseti preku cicanje. Ste konkretno koga go obdiv bez problemi spie preku cela nok retko stanuva za mleko i toa ednas vo nokta. A koga cicase pa i na 15 meseci na sekoj 2 saati stanuvase :)

На НаталиЛили, TIGARCE86, anina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Јас не знам зошто не спиете со бебушките на града? Да цицаа моите ќе ги држев до мене па ако се разбуди, цицето во уста и двајцата нано нано. Ќерка ми до 4 месец (додека цицаше) не се будеше преку ноќ воопшто ама во 6 стануваше. Ја преслекував набрзинка и си легнував до неа (имаме голем детски кревет). Ќе и ја ставев градата во уста и продолжувавме двете до 10-11, без одделување од мама:sun:. Откако ќе се нацицаше продолжуваше да игра со градата. Да сакаа ќе ги оставев да цицаат до 4 години без ред па макар и луда ме направиле

:!: Морав да редактирам за да додадам нешто за шишињата. Во Зегин има шишиња од фирмата Канпол Бејбис. Катастрофа се во однос на затварањето. Од секаде течат. Ама имаат цуцла идентична на мајчината града. Не се одбиваат бебињата од цицање. Ние се доевме и дававме шише, добри 4,5 месеци без никаква забуна. На крај се одби заради намалена лактација

Последна измена: 22 јануари 2015
    На TIGARCE86, rokiroksana, N.Kety и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Мајки, пак мала помош ако може :(

Малиот е малку настинат, има малку температура, претежно 37,5, максимум дојде до 37,9 ама му се симна. Почна да кашла од пред 2 дена. Бевме денес на педијатар, нема ништо на градите, рече има доста секрет од носето, плус многу плунка (непцата му се многу отечени), па му прават проблем, му стои секретот кај грлото и не може да го искашла и да го исфрли. Ни даде некој сируп за искашлување, ќе го пиеме нормално. Е сега, од лично искуство, зашто од кога сум се родила имам проблем со кашлање и многу често ми се случува и при најмала настинка да почнам да кашлам, знам дека внесување на многу течности помага. Јас досега освен чајче Бекутан друга течност не сум му дала. За 5 дена ќе прави 4 месеци, на АД е инаку. Смеам ли нешто друго да му дадам? Чајчето, како што читав во упатството, се дава максимум 100мл дневно, јас му давам 2 пати по 50мл, иако и тие не ги сака и не ги пие баш. Последниве денови многу му е намален апетитот, едвај по 100мл млеко ако испие, непцата му се скроз отечени, максимално се лигави, го болат и го нервираат. :( Смеам ли нешто друго да му дадам, има некој искуство? Читам и слушам разни работи, меѓутоа секогаш овде добивам најлогични и најдобри мислења и совети.

13. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Запчиња се во прашање. Исто беше и кај нас,пишував во темата првите запчиња. При вадење заби намален им е имунитетот па фаќаат вируси. Ќе никне запче, ќе се смири. Дишните патишта проодни да бидат, тапкање по грпчето (а бебето наведнато, со газот подигнат ) за да се разбиваат шлајмовите.
    Кај нас дали од парното, сув воздух пак како да хрчи навечер, а дење ништо нема.
    Бљуцка ли одвреме на време? Кај нас знае и да поврати додека јаде, и еден куп шлајмови има. Ама така и ги исфрла шлајмовите.

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  14. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    majki imame dva ipol meseci,bebus moj se ligavi mnogu i ovie dva dena e placliv saka ili cice ili cucla v usta,bitno nesto da stiska a deneska ima 37.2 "temperetura" i ne mi spie ke dremne 10 minuti i se budi i podplacnuva cel den,samo vo race e miren.dali se raboti za zabcinjata? za nepcata? obicno koi zapcinja prvi izleguvaat.

sovet do site sto imaat mleko... nikako AD davanje,zarem ne uzivate vo momentite koga vasite bebuski cicaat,pa ve gledaat so tie mali ocinja?? <3 ma toa e najubavoto custvo na svet.. jadete ubavo i pijte mn tecnosti i uzivajte se se periodi koi pominuvaat pa se vrakaat i se taka vo krug duri ne porasnat.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Знам дека се запчиња во прашање, со плус малку настинка. Не ме загрижива настинката воопшто, денес е веќе супер, нема температура.
    Бљуцкаше до пред некој ден, ги исфрлаше мрсулчињата, вчера и денес скоро ич, многу малку јаде :| Не сака да види глодалка, ми ги турка од рака уште пред ад му ги ставам во уста, цуцла онаква за запчиња чешкање исто не сака, го масираме и јас и сопругот на непцата, ама слабо помага. Не ги вади прстињата од уста дури ни во сон, се буди постојано, почесто и со плачење, ја чувствувам нервозата кај него. Единствено гелот му помага, ама од него до сега само 2 пати сме му ставиле, го чувам како крајно решение, не сакам да го навикнувам на тоа.
    За секое запче ќе му биде вака тешко? :|

@leona08 , пола од детството го поминав кај мајка ми на колена додека ме тапка по грбот, еве дојде време да ја продолжам „традицијата“ :) :|

Последна измена: 22 јануари 2015
  16. LusySkyDiamonds

LusySkyDiamonds Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    824
    Не знам што да кажам, ете се случи и тоа првиот ден кога излеговме од дома. Утре сме на контрола кај педијатар, па да видиме што ќе каже.

17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.952
    Допаѓања:
    327.200
    Не мора да значи дека е од тоа што сте биле надвор.Може некој кој ви дошол дома ви пренел вирус некој и ете ти беља.
    Мада и самиот воздух е доста загаден.Ке помине сепак немој да се секираш :)

18. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Не е секое запче тешко за вадење:) сепак кај сите е различно. Кај нас тешки беа 2 и 3 запче, 4 и 1 не ги осетивме, ама еве наредниве ни прават проблем. Се поминува, се се заборава. Мене дека 2 дете ми е и си знам што ме чека:)

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  19. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Во право си Бајдерка и мене нешто веќе цела недела ми е нервозен се буди на секој пола саат,саат навечер за цице ама знам дека нешто,го мачи или заби или период му е,жива ненаспана сум ама мајки сме ќе издржиме се ни во лудост не би дала ад кога имам мајчино не ни помислувам стрпи се @rokiroksana сигурно ќе пројде :)

На Bajaderka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. chache87

chache87 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2013
    Пораки:
    425
    Допаѓања:
    312
    Ние имаме секрет во носето, а го слушнаа и не е спуштено во градите. Ми кажаа аква Марис капки и вадење со пумпа... Сега пробав по 2 капки стави но ништо не извадивме... Има некој друг природен лек како да му помогнам? Имаме 53 дена