Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. GoldenFrida

GoldenFrida Истакнат член

Пишува на сајтот на бејбитол неонате за бебиња родени по 37ма со царски два пати

По царски рез: 2 пати на ден, три месеци од раѓање. Целосниот ефект се постигнува со примена до воведување на претежно немлечна исхрана.
    Антибиотска терапија: 2 пати на ден со антибиотска терапија и три недели потоа.
    Предвремено родени бебиња: 1 дневно (бебиња родени пред 37. гестациска недела), 2x дневно (бебиња родени по 37. гестациска недела). Три месеци од раѓањето.

Rtulka and fana like this.
  2. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Те молам ако разбереш до која возраст треба, да споделиш тука.
    Јас самата видов дека е такво јазичето, прашав педијатар, виде дека е навистина и ми рече штом си напредува добро и става килажа да не се замарам..
    Ама штом прави проблем понатаму сакам да знам до кога треба да е сецнато.

3. GoldenFrida

Кога треба да почне да се отвара курето?

4. Saf

Saf Популарен член

Јас на моето му го отварам на бањање ама уште не сака да се отвори ,како скроз затворено му е. А за некој ден 4 месеци

GoldenFrida likes this.
  5. GoldenFrida

а кога почна, утре сум на контрола ќе прашам кога треба и како?

6. Saf

Saf Популарен член

Почнав од кај 1 ипол ,2 така нешто. Некои почнуваат од одма може и требаше зошто ептен му е залепено,не знам дали е моја грешка или не..

7. jelo

jelo Популарен член

И добра е? Дали може да ја користам на бебче кое е еден месец?

8. Rtulka

Rtulka Популарен член

Јас ја користам и одлично ни одговара пошто сме со атопична кожа.

jelo likes this.
  9. Rtulka

Rtulka Популарен член

Тоа на орална хириргија се прави, бебка ако нема проблем со цицање да не одиш никаде а доколку имаш проблем што порано го средиш подобро, бебињата полесно ја прифаќаат интервенцијата т.е не се ни свесни а поголемо дете најчесто не соработува

10. Inamya

Inamya Популарен член

Кај мене на едното бебе е така јазичето, прашав педијатар и ми рече воопшто не е проблем, бебе си напредува одлично, а вели дур не проговори нема да знаеме дали има потреба од сецкање ми рече да чека и да не брзам. И верувам бидејќи за ич пари со нејзин совет ме спаси од папочна кила за неполни два месеци!

kristina.k and Rtulka like this.
  11. Rtulka

Rtulka Популарен член

Што порано тоа подобро инаку тоа ми е професија и затоа ти препорачувам што побрзо баш е 2 мин. интервенција

12. Inamya

Inamya Популарен член

Јас почнав од два месеци да им ги отварам, ама од страв да не ги повредам не супевам цела главичка да ја извлечам, на секоја контрола на педијатар им ги отвара и баш пред некој ден кажа дека се одлични!

13. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Како да ги препознаам грчевите? Бебе денес цел ден е на цицка, од сабајле од 9 до 7 саат со минимална пауза цица. Ако не е на цицка плаче. На крај земав термофор, пуштив white noise и заспа за 5 мин. Кога почнуваат грчевите, и колку време траат во денот и општо денови, недели, месеци?
    Пак плачев што го гледам такво безпомошно, неспиено, гревно.

Rtulka likes this.
  14. Saf

Saf Популарен член

Да не немаш доволно млеко? Моето така правеше на почетокот ако не го ставам на цицка многу плачеше, а и не можеше да заспие. Кутрото било гладно зошто немав доволно млеко а немаше кој да ме упати и да ме научи па ми рекоа стави му цуцла. Додека не му дадов Ад дете не ми заспа. Не те советувам да дадеш ад ама измолзувај се види да не не му е доволно млекцето можеби затоа сака само на цицка. Грчеви како што знам навечер ги фаќаат најчесто 2 3 саати плачки и после се смируваат и заспиваат.

Rtulka likes this.
  15. Yowannty

Yowannty Форумски идол

И јас би ви рекла што порано тоа подобро. Се работи за сосем мала мембрана која иако не прави проблем сега околу доењето, секако со растењето и поголемата сила на бебето ќе го отежнува движењето на јазикот, а понатака може да направи проблем кај говорот. Скроз е непотребна и нема никаков бенефит од неа, а интервенцијата кратка. Секако, консултирајте стручњак, и одлуката на крајот е ваша, ама поубаво е да елиминирате можни проблеми понатака.

Rtulka, Bebuli and kristina.k like this.
  16. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Со силиконски го дојам, секој пат му тече по образи и има во резервоарот, плус кога дојам од едната, од другата ми капе цело време. Вчера се измолзував, од таа последна што ја дадов да цица, едвај 10 мл извадив, другата извади без проблем. Не знам што да кажам.

17. Saf

Saf Популарен член

Епа може е во скок бебуш па сака блискост. Галете се сигурно е период и ќе помине. Не верувам да се грчеви

Alexandrite likes this.
  18. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

@BearMe
    Мене Марина во Ремедика ми рече дека со цицање ресичката може сама да се издолжи и да нема потреба од интервенција.
    Ми рече на една година да се направи контрола и да се види дали има потреба да се интервенира.

BearMe and kristina.k like this.
  19. kalinaka

kalinaka Популарен член

Како ја решивте папочната кила? Моето има, матичната ни вика само од себе ќе си помине, ништо да не правиме.

20. Bebuli

Bebuli Истакнат член

I mene ona mi kaza, no mn citav i sama resiv, baska kolku e pogolemo deteto potraumaticno e za nego.A sansite da ima govorna mana se golemi, no se zavisi i od toa kolki e kratok frenulumot.

Erika.greeneyes likes this.